nedjelja, 30. rujna 2018.

Kad struka progovori: Boris Britvar vs Ismet Sarajlić

- Boris Britvar vs Ismet Sarajlić; 

„Vjerujem da Vam je kao arhitekti poznato da je Prostorni plan najvažniji dokument svakog grada koji se donosi jednom u 20 godina, ali nisam siguran da ste ga i pročitali a zalažete se da bude usvojen“.

Povod za ovo javljanje bilo je novinarsko pitanje, odnosno konstatacija u intervju-u za 072-info da je navodno, zahvaljujući Ismetu Sarajliću, dip.inžinjeru arhitekture spriječeno zaustavljenje razvoja Zenice. Naime, prema riječima Ismeta Sarajlića, radi se o pokušaju obaranja Prostornog plana iz nerazumljivih razloga koje je svojim zalaganjem zaustavio i upravo ovo pitanje će biti prva tačka na dnevnom redu slijedeće sjednice koja se očekuje u toku sedmice.


Dakle, u našoj političkoj praksi, kada se neki zakon, odluka ili plan ne uspije „progurati“ na jednoj sjednici onda isti taj zakon, odluka ili plan bude predložen za slijedeću sjednicu a predlaže ga jedan od onih što ga je „gurao“. Iz kojih razloga, zavisi od slučaja do slučaja. U konkretnom slučaju Sarajlić u intervju-u za 072.info tvrdi da se s ovim potezom rješava tri godine stagnacije grada u kojem, praktično osim velikih priča koje završavaju u magli, populizmu i obmanama, nije ništa urađeno,a mnogi nas pokušavaju uvjeriti u suprotno pa se svodi na onu narodnu „Narode, vjerujete li vi meni ili svojim očima“.

Očito rezigniran, Boris Britvar, također dipl.inžinjer arhitekture iskoristio je priliku da mu odgovori na njegovom fejsbuk profilu

Njegov komentar prenosim u cjelosti bez ijedne izmjene.

Poštovani g. Sarajlić,

Na posljednjoj sjednici skupštine Kantona ste dali podršku usvajanju Prostornog plana, iako je isti urađen apsolutno suprotno interesima grada Zenice. Vjerujem da Vam je kao arhitekti poznato da je Prostorni plan najvažniji dokument svakog grada koji se donosi jednom u 20 godina, ali nisam siguran da ste ga i pročitali a zalažete se da bude usvojen.

Da li zaista mislite da je za naš grad prihvatljivo sve što je u dokumentu napisano?

*Da se grade 3 hidrocentrale u urbanom području grada, a bez ikakve stručne analize i stava građana Zenice?

*Da mjere zaštite okoliša, kao iznimno važne u ovom trenutku za naš grad, tretiraju na apsolutno paušalan i neprihvatljiv način?

*Da svaki građanin i investitor koji želi nešto graditi treba tražiti suglasnost Rudnika, obzirom da Prostornim planom nisu definirana eksploataciona polja?

*Da se predviđa izgradnja termoelektrane-toplane(KTG) bez obzira na zakonske odredbe u smislu zaštite okoliša i smjernice EU?

*Da se zbog privatnih interesa, po pitanju eksploatacije kamenoloma ne predviđa zaštita rijeke Babišnice, kao niti izvorišta Strmešnjak i Klopče, tj. Babinskog sliva kao vodozaštitne zone, a koja nas je spasila u ratu?

*Da nije data jasna projekcija po pitanju zemljišta koje spada u posebne namjene, a to je Garnizon i Kazneno-popravni dom?

*Da je plan urađen bez dokumenta katastra klizišta, a koji spada u obavezne dokumente?

*I tako dalje.

Osim toga, pretpostavljam da Vam je poznato da procedura donošenja Prostornog plana nije bila u skladu sa zakonima FBiH, a posebna tema jeste i utvrđivanje odgovornosti onih koji su krivi što Prostorni plan kasni punih 11 godina, a vi predlažete da se on usvoji za jedan dan, iako je svima jasno da je to plan za ostvarenje privatnih interesa.





Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...