petak, 7. rujna 2018.

Ibrahim Emić: ASKA I VUK ( basna)

Ibrahim Emić na malo drugačiji način opisuje političku klimu u gradu, često zagonetan ali zanimljiv ljudima koji znaju čitati između redova. Nadam se da će ova njegova basna doprijeti do onih kojima je namjenjena.

Piše: Ibrahim Emić

Ovca Aja je ojanjila svoje prvo janje Asku. Tako ju je nazvala jer je smatrala da će to ime pristajati budućoj ovci - ljepotici . Aska je, međutim, bila siroče jer je tri dana prije toga Aja izgubila muža kojeg je jako voljela. Prvih dana janje je išlo stalno za majkom, poput ostale novorođenčadi, ali vrlo brzo je počelo pasti samostalno. Prestalo se odazivati na majčine pozive i počelo lutati na ispašu na udaljena mjesta.

Majka ju je opominjala i upozoravala da u njihovim krajevima ima lukavih i krvoločnih vukova koji kolju ovce i njihovu janjad. Čudila se na koga je Aska bila tako svojeglava. U školi joj je išlo dobro, dosta je učila i napredovala. Njezina učiteljica govorila je Aji da bi Aska bila najbolja učenica jer je jako darovita, ali je previše živahna.

Jednoga dana, Aska je priopćila majci da želi upisati školu baleta. Majka se odupirala jer u njihovoj obitelji sve ovce su bile domaćice, a put umjetnosti je nesiguran i neizvjestan. Na kraju je ipak popustila poznavajući svoju kćer, ali njezinu su odluku osuđivali ovce i ovnovi iz stada. Majci za to nije bilo drago, ali toliko je voljela svoju kćer da je zavoljela zbog nje stvari koje inače nije voljela.
Pokazalo se da je Aska vrlo talentirana za balet, ali svejedno to nije bilo dovoljno za njezin živahan karakter, te je nastavila lutati pašnjacima. Nakon što je završila prvu godinu škole baleta s odličnim uspjehom, upisala je drugu. Bila je jesen, Aska je bila zanesena svježinom dana i ljepotom trave te je odlučila šetati dublje u šumu jer joj se činilo da je trava tamo sočnija. Odjednom se našla na čistini oči u oči sa strašnim vukom. Bio je još strašniji od onog kako ga joj je majka opisala. Pokušala je nazvati nekoga, ali nije mogla doći do glasa. 

Vuk je napravio polukrug oko nje. Aska je znala da joj se bliži smrt. Nije imala snage ni za ništa osim za pokrete koje je naučila u školi baleta. Kao da je čula glas svoje učiteljice i počela je izvoditi naučene pokrete.
Počela ih je ponavljati, vrijeme je prolazilo, a vuk se počeo približavati. Vuk je najprije bio iznenađen i radoznao. Planirao je odgledati njezin ples do kraja jer je bilo neminovno da će je na kraju pojesti. Aska je znala da će živjeti dok god bude plesala. Nastavila je plesati, a vukovo čuđenje pretvorilo se u divljenje. 


Vuk ju je slijedio po čistinama koje su samo promicale. Aska je skakala stojeći samo na prednjim nogama i nasmijavala vuka.
Kako je vrijeme odmicalo, vuka je sve manje zanimalo da pojede Asku, a sve više njezin ples.
(Onda je nastala pauza, prekid filma. Niko ne zna šta se za to vrijeme dešavalo. Vuk u basni gine)......


O Aski se pričalo i pisalo po svijetu. Ona sama o tome nikada nije govorila jer nitko ne voli da govori o najtežim i najvećim stvarima u svom životu. Tek nakon nekoliko godina, postala je slavna po baletu kojeg je nazvala ,,Ples za život", a kritičari i publika nazivali su ga ,,Ples sa smrću".
Dugo je i sretno živjela, postala je slavna balerina i umrla u dubokoj starosti.


Analiza likova:
Aska je mlada i lijepa ovca sa izrazitom vedrinom i volji za životom. Bila je radoznala, znatiželjna i ponekad svojeglava. Voljela je sama istraživat pašnjake i nije uvijek bila poslušna. U nevolji je pokazala svoju snalažljivost i hrabrost suprostavivši se vuku na vrlo domišljat i mudar način : svojim plesom.
Vuk je bio lukav, opasan i krvoločan, ali ga je Aska uspjela nadmudriti. U nekim trenucima vuk je izgubio ono animalno u sebi dirnut ljepotom Askina plesa. Vuk simbolizira zlo svijeta koje umjetnost može pobijediti.


Naravoučenije: Da li je baš bilo sve ovako? Možda jeste a možda i nije? Možda su Aska i Vuk na kraju našli kompromis? Ko zna. Neka čitaoci presude sami.







Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...