nedjelja, 5. kolovoza 2018.

Munafik, rulja, šuše i magarci

U Zenici nije problem gradonačelnik. Ni onaj prošli, a ni ovaj sad. U Zenici je problem rulja i sklonost histeričnom ponašanju.
Djeluju bez jasnog vodstva i uglavnom na vlastitu inicijativu. Slijede kratkoročne ciljeve (pljačke, javna pogubljenja ili diskreditacije linčom i sl.) Sjećam se demonstracija 2014.godine i rulje koja je podržavala rahmetli Husejina Smajlovića nastojeći da se stavi između policije i demonstranata. Da, dobro ste pročitali, izmedju policije i demonstranata. Osim podrške boračkih organizacija, sportskih klubova, sindikalista i kolektiva javnih preduzeća tadašnji gradonačelnik je uživao ugled i kod jednog dijela rulje sklonoj psihopatskom i histeričnom ponašanju. Otud i njihova nastojanja da stanu između policije i demonstranata. Naravno, to se nije desilo zahvaljujući razumu i procjeni gradonačelnika Smajlovića da bi mu takva podrška donijela još veće nerede u gradu.

Vjerujem da je i danas ista ta rulja na strani ovog gradonačelnika jer kao i gore nabrojani kolektivi, ekonomski ovise o njemu. Sto maraka ovom, cvaja onom, jednokratne pomoći za jednokratnu ili kratkoročnu podršku. Danas su na strani ovog a sutra će biti na strani "onog" iz bilo koje političke opcije dolazio, u protivnom nema izdvajanja iz budžeta. U sociološkom smislu su itekako ovisni od gradonačelnika i gradskog budžeta tako da ne treba da vas iznenađuje podrška tih kategorija društva. Rulje je bilo i ranije i biće je i kasnije a njeno ponašanje zavisit će od obraza i procjene stanja onog kome daju podršku. Sve je dobro dok su sigurni u sebe i svoju dominantnost...dok misle da su nadmoćniji i ljudi u gradu će biti mirniji.
Dakle, nisu samo političari ti koji mijenjaju dresove, mijenjaju ih i zaposlenici javnih preduzeća, boračke organizacije, sportisti i sportski radnici, rulja, šuše i magarci.

A gradonačelnici, k'o gradonačelnici, ma koliko podržavali ili "lajali na zvijezde", sa "zvijezdama" se druže, a neki od njih sjede u halki s dervišima. Ovakvu količinu munafikluka, vjerujem, do sad niste vidjeli. Od njeg rulji i šušama rastu magareće uši al' koga briga. Bitno je da se druže.

U biti, ovo se može primjeniti na cijelu BiH.
"Sve isto.. kopija stanja u Bugojnu 2014", kaže jedan fcb.prikatelj i zato se postavlja pitanje da li je došlo vrijeme da se pojave ili dignu glas oni koji nisu dio rulje?


*derviši: to su vam oni "huktavci" koji sjede u krug i izgovaraju u glas molitve ili npr. istjeruju šejtana (đavola) iz obuzetog insana. Neki od ciljeva ovog filozofsko-religijskog pravca su: skrušenost, borba protiv sebe i vlastitog ega.
U selu Kaćuni u srednjoj Bosni koje gradonačelnik Kasumović često spominje u negativnom kontekstu po pitanju fakultetskih diploma derviška tradicija se baštini stoljećima.

* Munafik (na arapskom: munāfiq, منافق; plural: munāfiqūn) u islamu označava licemjernu osobu, tj. onoga tko se prikazuje vjernikom, a nije vjernik.




Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...