nedjelja, 5. kolovoza 2018.

10 godina od prvog mitinga za zaštitu životne sredine u Zenici

U četvrtak 09.08. 2018. navršit će se 10 godina od kada je održan prvi miting u Zenici ( 09. augusta 2008. ) za borbu za zaštitu životne sredine pod nazivom "USTANAK ZA OPSTANAK ", piše Hasan Kreho, građanski aktivista.

Kako kaže, on  je sopstvenim sredstvima organizirao navedeni miting i upozorio kako BiH tako i svjetsku javnost na ugroženu životnu sredinu u Zenici sa akcentom kako zagađenje  utiče na zdravlje ljudi u Zenici .

Tada je izgovorio rečenicu  :

"Lakše vam je dobiti kancer u Zenici nego da vas zub zaboli " a što se pokazalo kao surova istina, jer je u zadnjih 10 godina  nekoliko hiljada stanovnika Zenice obolilo  od kancera i izgubilo bitku za svoj život.

Tada 2008. godine svi su neopravdano ćutali : ljekari, profesori i nadležni u institucijama koje se bave zaštitom zdravlja građana u Zenici, ali je samo jedan građanski aktivista bio hrabar i odlučan da javno progovori i saopšti surovu istinu i pozove sve građane u borbu za zaštitu životne sredine.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...