petak, 13. srpnja 2018.

Put na relaciji Nemila - Bistričak u opasnosti od klizišta

Put na relaciji Nemila - Bistričak u opasnosti od klizišta...

Putna komunikacija Nemila - Bistričak o kojoj se poslednjih mjesec dana govori može nam poslužiti kao primjer posledica bahatosti gradonačelnika Kasumovića i njegove gradske inspekcije koja u više navrata zaustavlja radove sanacije korita rijeke u projektu vrijednom cca milion maraka. Izvođenje radova na ovoj važnoj putnoj komunikaciji gradska inspekcija zaustavlja pod izgovorom nedostatka urbanističke dozvole. I ništa čudno ne bi bilo da dozvolu koju spominju treba dati netko iz drugog grada ili drugog kantona. Pomislili bi da je u pitanju sukob interesa dva grada ili dva kantona. Naprotiv, imali smo priliku čitati demantij iz Zeničko dobojskog kantona,, u kojem kažu da za izvođenje ovakve vrste radova dozvola nije potrebna jer se radi o već izgrađenom koritu rijeke Bistričak, a da je zaista potrebna oni (gradska institucija) bi je trebala izdati. Dakle, ne radi se ni o kakvoj dozvoli već o podmetanju noge višoj instanci koja je pod "kontrolom" vlade ZDK i njenog premijera Miralema Galijaševića kojeg ovaj lik navodno ne može smisliti iako su bili stranačke kolege nepunih 26 godina.
O čemu se radi. Kanton, koji ima daleko veći budžet i raspolaže s daleko više novca  ove godine ulaže i daleko više novca u infrastrukturu od Gradske uprave. Gradonačelnik i Gradska uprava sa nešto malo skromnijim budžetom radi na uobičajenoj popravci putnih komunikacija, u narodu poznatijoj kao krpaža rupa ili betoniranje seoskih sokaka. Ne mogavši podnijeti da neko drugi ulaže više novca u infrastrukturu od njega samog,  gradonačelnik i njegova uprava drže u blokadi "Galijaševićevih" cca 3 miliona maraka.  Dakle, jebavanje preko leđa mještana sliva Bistričak se nastavlja. I danas je zbog jebavanja preko leđa mještana na snazi obustava radova na ovoj dionici, kao i na dionici Zenica- Babino i Zenica - Ovnak.

Pogledajte fotografije već započetog korićenja rijeke i uporedite ih sa ovim koje potkopavaju put i vidjet ćete da svaki dan obustave predstavlja novu opasnost od urušavanja puta.




Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...