nedjelja, 22. srpnja 2018.

Prodana nevjesta

Piše: Ibrahim Emić

Ima ona stara : -Koji sam ti? Odgovor brzo stiže: -DRUGI!!!
Teško je biti drugi kada pomisliš da ćeš sigurno biti prvi, kao na utrci na 100. metara sa preponama. Prije trke gledaš takmičare oko sebe i kažeš sam sebi: -Bit ću prvi!
Pojavi se neko brži taman onoliko da bude prvi a ti ostade drugi. A uložio si puno truda i para.
Propadoše i skupo plaćeni nastupi na TV-u, ne pomogoše da budeš prvi. Prvi biti je nešto što je nedostižno drugom. Prvi komanduje drugom, pali čvoke drugom i to one vruće sa srednjim prstom, šalje ga po cigare u granap...a nekada i dozvoli drugom da sjedne do njega, da se zajedno slikaju...
Ljuti protivnik prvom, drugi uviđa da je dobro za njega približiti se prvom povlađujući mu poteze iako ih on da je prvi ne bi vukao, a sve u cilju nebi li ga prvi javno pohvalio. Drugi ne shvata da ga prvi koristi , da ga je pročitao i da je svjestan zašto to drugi radi. Drugi priželjkuje da zaigra šah sa prvim, da barem remi izvuče, čime bi bio zadovoljan, a ovako?
-A šta da je ovo sve u politici, pomisli drugi.
-Morao bih kupovati odijela i kravate gdje i prvi kupuje, izlaziti u iste kafane, svakodnevno izlaziti u javnost sa hvalopojkama za prvog, pridržavati mu kaput...a ko zna bi li mi prvi bio zahvalan! Možda bi se ponekad smilovao i potapšao me po ramenu, ili bi mi dao neki posao da se može preživjeti iako mi to nije potrebno, situiran sam.
Razmišlja drugi i računa kako su skupi nastupi na TV-u, skupi su i naručeni tekstovi u štampi, skupi su mu i brojni saradnici koji stoje iza njega čekajući svoju pinku, svoju gidu, jer na vjernost su se drugom zakleli, a to košta. Za to vrijeme prvi napreduje pa padne i po koja mrvica drugom od prvog i to onda kada prvi ne može istovremeno na dvije stolice da sjedne,  ili kada mu se kasica prepuni pa počnu iz nje ispadati one najlakše kovanice, petoparci za koje se može jedino plastične kese kupiti u granapu.
Ali i to je zauhar drugom, i on treba neku siću da podijeli onima koji su zbog toga s njim. Ovdje nema trećeg, jer prvi i drugi su sami sebi dovoljni računajući na to da su oba spremni uputiti i koju lažnu strelicu jedan prema drugom a sve u cilju da učvrste svoje položaje. Da su barem različitih spolova pa da to krunišu sudbonosnim ,,da", gdje bi im onda bio kraj?
Vjerovatno u nekom egzotičnom kraju gdje poziraju držeći se za ruke sa cvjetnim vjencima na glavi zamišljajući da su im to krune, krune uspjeha koje su zaslužili, šaljući razglednice svojim obožavaocima obećavajući im da će se prijaviti u rijaliti šou koji će se vjerovatno zvati ,,Prodana nevjesta". Šou će prenositi lokalna televizija u početku upotpunjavajući svoj postojeći program a i budžet od rijaliti programa koji će prerasti u prihod omogućavajući lokalnoj televiziji da izraste u regionalnu i da uskoro postane nezavisna televizija.

Idila između prvog i drugog će trajati sve dotle dok ne budu trebali snimati film ,,Kraljević i prosjak"  gdje će doći do ozbiljnog sukoba oko podjele uloga u filmu, jer zna se ko dvorskom blagajnom gospodari...

Napomena: svaka sličnost sa likovima i dogadjajima je sasvim slučajna.

Stavovi izneseni u ovom tekstu izričito su stavovi autora i ne znače nužno da su i stavovi 32 vijećnika.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...