Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


utorak, 17. srpnja 2018.

Grad Zenica povećava administraciju

Hoće li vijećnici usvajanjem Nacrta izmjena budžeta usvojiti i povećanje adminstracije? Da li će se do kraja godine povećati broj lažnih fcb.profila?

Za desetak dana na redu je nova sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se osim izvještaja o radu nekih ustanova vijećnici morati izjasniti da li podržavaju izmjene budžeta i povećanje ionako velike administracije i njihovih plaća.

Zašto se ide na izmjene budžeta?

Između ostalog i zato što je došlo do promjene u obračunu plaća i naknada u odnosu na Pravilnik o plaćama, dodacima na plaću i naknadama zaposlenika u organima Općine Zenica od 24.04.2014. godine.

Bruto plaće i naknade plaća sa pripadajućim doprinosima poslodavca, povećavaju se sa 337 radnika na 370 radnika do kraja ove godine.

- izrada projektne dokumentacije povećana je za 90.000?! Zašto? Da li je to cijena koju građani plaćaju zbog propalog idejnog rješenja za izradu gradske vijećnice?
- Popravka infrastrukture na Boračkom jezeru i izgradnja Eko
kuće Smetovi smanjena je za 28.000. Zašto? Ne treba nam više ta infrastruktura jer smo na njoj, u političkom marketingu putem fejsbuka dovoljno „profitirali“
Kapitalni transferi javnim preduzećima povećani su za 50.000. Iz nacrta budžeta ne vidi se tačno kojem preduzeću, Zenicatransu nije. Ono kao da je osuđeno na stečaj. Njemu se smanjuju ulaganja tačnije - nabavka autobusa JKP "Zenicatrans - prevoz putnika" d.d. Zenica smanjena je za 50.000 maraka. Za ovo preduzeće je uvedena i potpuno nova stavka, vezano za isplatu autobuske stanice oko koje se vežu brojne kontroverze.

Potpuno nova stavka u budzetu glasi: „Nabavka građevina (razlika na ime procjenjene vrijednosti Autobuske stanice a njen iznos je ccca 250.000. Znači li to da je Grad već kupio nekretninu a da ovo vijeće nije ni pitao i sada traži da mu to vijeće retroaktivno izglasa?
Na kraju OSNIVAČKI ULOG GRADA U JOINT VENTURE KOMPANIJU – GRIJANJE smanjen je za 736.000, pretpostavljam zato što nas neće ugrijati ni ove niti iduće godine.

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi