utorak, 17. srpnja 2018.

Grad Zenica povećava administraciju

Hoće li vijećnici usvajanjem Nacrta izmjena budžeta usvojiti i povećanje adminstracije? Da li će se do kraja godine povećati broj lažnih fcb.profila?

Za desetak dana na redu je nova sjednica Gradskog vijeća na kojoj će se osim izvještaja o radu nekih ustanova vijećnici morati izjasniti da li podržavaju izmjene budžeta i povećanje ionako velike administracije i njihovih plaća.

Zašto se ide na izmjene budžeta?

Između ostalog i zato što je došlo do promjene u obračunu plaća i naknada u odnosu na Pravilnik o plaćama, dodacima na plaću i naknadama zaposlenika u organima Općine Zenica od 24.04.2014. godine.

Bruto plaće i naknade plaća sa pripadajućim doprinosima poslodavca, povećavaju se sa 337 radnika na 370 radnika do kraja ove godine.

- izrada projektne dokumentacije povećana je za 90.000?! Zašto? Da li je to cijena koju građani plaćaju zbog propalog idejnog rješenja za izradu gradske vijećnice?
- Popravka infrastrukture na Boračkom jezeru i izgradnja Eko
kuće Smetovi smanjena je za 28.000. Zašto? Ne treba nam više ta infrastruktura jer smo na njoj, u političkom marketingu putem fejsbuka dovoljno „profitirali“
Kapitalni transferi javnim preduzećima povećani su za 50.000. Iz nacrta budžeta ne vidi se tačno kojem preduzeću, Zenicatransu nije. Ono kao da je osuđeno na stečaj. Njemu se smanjuju ulaganja tačnije - nabavka autobusa JKP "Zenicatrans - prevoz putnika" d.d. Zenica smanjena je za 50.000 maraka. Za ovo preduzeće je uvedena i potpuno nova stavka, vezano za isplatu autobuske stanice oko koje se vežu brojne kontroverze.

Potpuno nova stavka u budzetu glasi: „Nabavka građevina (razlika na ime procjenjene vrijednosti Autobuske stanice a njen iznos je ccca 250.000. Znači li to da je Grad već kupio nekretninu a da ovo vijeće nije ni pitao i sada traži da mu to vijeće retroaktivno izglasa?
Na kraju OSNIVAČKI ULOG GRADA U JOINT VENTURE KOMPANIJU – GRIJANJE smanjen je za 736.000, pretpostavljam zato što nas neće ugrijati ni ove niti iduće godine.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...