srijeda, 4. srpnja 2018.

Golub...

GOLUB....

Teško se riješit golubova pogotovo ako se ugnijezde ispod strehe, a streha povisoka. Sreća pa izmisliše golubobrane kao što su ranije izmislili snjegobrane. Ali čovjekobrane ili ljudobrane nisu još izmislili a i neka nisu, ne bi bilo demokratski ni humano. Oduzeta bi bila sloboda nekome da se ,,ugnijezdi" ispod nečije strehe, da mu svakodnevno prlja prostor ispod i oko strehe. Dođe tako ,,golub" u nečiju avliju i onako umiljat počne da guguće prvo tiho pa sve glasnije dok mu domaćin ne počne davati mrvice sa svoga stola.


I tako danima dok to ne vide i drugi ,,golubovi" i počnu da traže svoje mrvice.

Sve to posmatraju ,,vrapci" i mudro prežaju da ugrabe pokoju mrvicu. Ali ,,vrapci" to rade lukavo. Ukradu veću mrvicu i odnesu je daleko od golubova i tamo je ,,obrade". Glavni ,,golub" u početku narogušeno tjera ostale ,,golubove", ali dok ih on tjera vrapci to lukavo koriste raznoseći mrvice kojih je sve manje i manje. Oni ,,golubovi" što su otjerani ostavljaju iza sebe nečistoću baš kao da se svete glavnom ,,golubu" a u stvari se svete domaćinu koji ih je prihvatio i koji ih hrani. Glavni ,,golub" u početku se trza i na najmanji pokret domaćinove ruke ali ubrzo počinje jesti iz te iste ruke. Sve bi to bilo dobro da za glavnim ,,golubom" ne dođe cijelo jato ,,golubova" i ne pođoše, kao zahvalnost domaćinu koji im pruži gostoprimstvo, przniti avliju toliko da sam domaćin sam sebe ne ukori, -Tako mi i treba kada sam bio toliko naivan. I ode domaćin da traži ,,golubobrane".

Ali ih nema, kaže trgovac, -Tek u oktobru 2020. godine će ih biti a do tada ih ne hrani, ne bacaj im mrvice, oni će se između sebe pokoškati i počet će da traže neku drugu avliju koju će unerediti i ostaviti kao ovu tvoju.




Napisao Ibrahim Emić

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...