subota, 2. lipnja 2018.

Zenički "Vremoplov"

Piše Ibrahim Emić
Jedne noći u decembru....2020. godine.
Nema Keme. A Branke? Možda  i nje nema? Ali ima ove naše lijepe Zenice i u njoj ima  GGM-a, ima Arene, Tržnice, Atletskog stadiona, Tržnog centra, Trening centra, Bilinog polja, obnovljenih ulica mimo GGM....,,Pa to je i prije bilo, još prije 5-6. godina"! ,,Jeste, ali vidi sada"?....I zaista vidi, ne možeš prepoznati šta se sve uradilo ove zadnje četiri godine.
Evo, prošli su izbori, novi- stari Gradonačelnik je ubjedljivo pobijedio, vodiće ovaj grad još jedan mandat. A i Vijećnici su u većini ostali u Gradskom vijeću. Uglavnom oni što su i bili u većini, pozicija što bi se reklo.
Narasla je aleja stabala duž GGM-a, sada je to pravi drvored, za pohvaliti. Na svakom kružnom toku displeji na kojima se vidi napredak grada. Gradska arena večeras ugošćava košarkaše Čelika koji se bore za Evropsku klupsku titulu, osvojili su domaće prvenstvo i dogurali do finala. Treniraju ih Kahrimanović Ado i Kenan Bajramović. Ne zna se gdje će biti više gledalaca, da li u Areni ili na Bilinom polju na kojem NK Čelik kao prvak Premijer lige dočekuje Real u prvoj utakmici u Evropskoj ligi. I rukometašima je malo falilo da budu prvaci Prve lige.
Plivački klub je ponovo aktiviran, još prošle godine zahvaljujući Novoj toplani koja se odlično pokazala. Dobro je i građanima, ne plaćaju više onu visoku cijenu grijanja. Hem što je cijena bila visoka, hem što nije grijalo kako treba. Ali to je već prošlost. Ovo je već nešto drugo. I paušali su ukinuti, ne samo za grijanje nego i za Albu. Doduše Albe više nema. Sada je to JP ,,Zelena Rijeka", kao što je zelena i naša Rijeka Bosna kako je napravljena hidrocentrala u Janjićima. Ona u Vranduku radi punom parom, Grad dobija naknadu. Ljetos pored jezera bilo je prvenstvo u ribolovu, kažu posjetioci da nešto ljepše u životu nisu vidjeli. Mnogobrojni kamperi su razapeli šatore i tu ljetovali, a evo kako je zima, otvoreno je veliko klizalište. TV ekipe svakodnevno izvještavaju sa lica mjesta, a posjetioci Sportsko- trgovačkog-rekreacionog centra u poslovnoj zoni Jug obavezno svrate da vide ovo zaleđeno jezero. Mještani okolnih sela okrenuli su se turizmu, izdaju sobe, vrijedne domaćice prave kulinarske specijalitete svoga kraja, prodaju rukotvorine koje u slobodnom vremenu izrađuju njihova djeca. Turisti usput posjete i Tvrđavu Vranduk, to im dođe kao VIP loža sa pogledom na zaleđeno jezero.

Ostala sela oko Zenice su u naglom razvoju. Turizam i maline...konačno ih krenulo. Riješen odvoz smeća, dovod pitke vode sa Kruščice doveden u svaku kuću. Prostrt asfalt do pred svaku kuću. Svi radosni i zadovoljni. Brojila za vodu ugrađena, VIK-a doveo sve pod kontrolu, kanalizacija riješena, sada se mogu vidjeti ribari duž seoskih potoka kako love pastrmku sa crvenim pjegama.
Kako su se pokrili Crkvički bazeni produžena je sezona kupanja. Naselje je živnulo, fali ugostiteljskih objekata jer broj gostiju premašuje trenutnu ponudu.
Titova ulica je uređena, umjesto mesnica predivne parfumerije, sve markirana roba. Naprosto ulica miriše, kako od parfema tako i od svježeg voća i povrća sa obližnje Tržnice koja je prepuna, traži se sto više. Sve je domaće, iz okolnih sela čiji se proizvodi nadaleko traže zbog ekološki čistog Zeničkog kraja. Kako je Mittal ugradio filtere sve je drugačije. Na ona dva jezera kod VP opet se mogu vidjeti ribari. Može se i čamac iznajmiti, i kajak rekreacioni.
Poslovna zona Sjever je već popunjena, hale napravljene i to one bez dimnjaka, kažu, investitori su uglavnom iz branše elektronike i auto industrije.
Gradska kafana je nešto posebno. Ispred je fontana sa zlatnim ribicama koje ispunjavaju želje Zeničanima.
Gradska vijećnica samo što nije gotova. Bit će posla za mladi kadar koji je to zaslužio, naravno ko ispunjava uslove bit će i primljen. Sve transparentno. Samo sposobne.
Tu i tamo pojavi se neki olinjali pas kojeg je gazda napustio. Ali ništa zato, čipovan je i naći će se gazda i debelo će se kazniti. Neka i pokojeg psa, neka ga  Zenička djeca vide uživo. Nedavno sam na ,,buvljaku" vidio zaprežna kola sa dva konja. Roditelji pokazuju djeci i kažu : ,,Sine, ono je konj".
Konačno su i kladionice sveli na omjer na 20 000. građana jedna kladionica. Evropski standard. U Zenici ih ima 6. Jest da više nema takse u onom omjeru ali nema ni kladionica....
,,Diž' se babo na pos'o, sahat ne stoji"!
,,Sine, kol'ko je sati, šta je danas"?
,,Babo, šest sati je, prvi juni 2018"!

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...