petak, 29. lipnja 2018.

Što se iza brda valja?!

Ako na vijeću prođe utvrđivanje javnog interesa na protuzakonit način, to bi ojačalo snage gradskog režima. U prevodu, značilo bi da će režim moći srušiti kuću kome god hoće u gradu. Ili odobriti da grade tamo gdje nikad nije bilo dozvoljeno iz raznoraznih razloga.
A to im i jeste cilj, da bi mogli pogodovati građevinskoj mafiji, o čemu je pisao Žurnal.
Podsjećam, pre neki dan je Predsjednik Snage Centra potpisao sporazum s predsjednikom Nezavisnog bloka, Senadom Šepićem. U užoj zeničkoj javnosti kažu da je to, u prevodu, "pakt s đavlom" Fuadom Kasumovićem.

Nakon potpisivanja Eldin Vrače, predsjednik SC je između ostalog rekao da su između lijevih i desnih dali podršku "građanskoj opciji".

Međutim, svugdje u državi Nezavisni blok posmatraju kao desnicu, otpad Stranke demokratske akcije, samo u Zenici ga shvataju kao ljevicu.

Obzirom na to da sam se zasitio davanja komentara na politička dešavanja u našem gradu pitao sam Ibrahima Emića, saradnika bloga 32.vijećnik  što on misli o sporazumu Snage Centra i Nezavisnog bloka", tzv građanske opcije (ljevice).

Ibrahim Emić:  Evo mog razmišljanja, ljevica-centar-desnica

Ljevica u Zenici, kao i u F BiH ne postoji, pa samim tim ne može postojati ni centar, odnosno centrizam. Sve je to živa desnica i to ona tvrda- klasična gdje su za sve njih normalne razlike po naslijeđu i obiteljskoj tradiciji i gdje im je nejednakost neizbježna, normalna i poželjna. To pokazuju svakodnevnim primjerima i jedni i drugi i treći.

Analizirajmo Zeničke vijećnike. Njih trojicu koji formalno pripadaju tzv ljevici (SDP). Zar se oni oličenje nekog političkog pokreta, stranke ili baštine ideje koje pripadaju spektru ljevice? Da li rade protiv neslobode, nejednakosti ili nesolidarnosti u društvu? Da li se bore za demokraciju u politici i ekonomiji, za svakog pojedinca, širenju demokracije da mogu opozvati pomoću mehanizama zastupnike ili gradonačelnika . Ne, nego se bore za vlast što je strano ljevici, umjesto da se bore za demokratsku političku moć i da djeluju kao anti sistemska vlast, da imaju mehanizme da tu vlast kontrolišu kroz pokret , kroz ideju pa i kroz stranku bez pretendovanja za preuzimanjem političke vlasti.

A desnica? Sve bi to bilo u redu da mi nismo bili u Socijalizmu, da je desnica prihvatila onaj liberalni pravac umjesto ovog što je nefer, ovog što ne priznaje rezultat poštenog tržišnog natjecanja, pa privatizacija, pa certifikati 2%, što je sve dovelo do onoga sa početka teksta, do raslojavanja kroz naglo bogaćenje privilegovanih stranački opredjeljenih ,,desničara". Onda se pojavljuje centar. Ni lijevo ni desno ali uzeto i od lijevo i od desno ono kvalitetno, ono što mu odgovara. Dobro bi to bilo da je to recimo Leh Valensa, ali to su ljudi koji su već stekli neko bogastvo da li kroz lijeve ili kroz desne. Ne mogu oni biti centar a ne ići nekim srednjim putem, spajati tržište i socijalu, približavati kapitalizam i demokratski socijalizam. Nažalost, vijećnici sve kazuju, i oni kvazi lijevi, i oni kvazi centralistički (centrizam), kao ni ovi desni koji evo već pa skoro četvrt vijeka eksperimentišu sa nečim sa čime ni oni ne znaju , kao što i ovi novi-stari tzv nezavisni idu grlom u jagode ali sa jedinim ciljem da njihove vođe-ideolozi ostanu i dalje na vlasti s obzirom da su svoj raniji bonus ispunili da li u lijevom ili desnom bloku.

Igranje na kartu građanskog, to nikako ne prolazi jer ih Ustav sprječava u tome.

PS Ne znam da li sam bio jasan? Pozdrav i puno uspjeha u radu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...