subota, 16. lipnja 2018.

Sedam sekretara SKOJA-a


Piše Ibrahim Emić

Svi poginuše u sukobu sa policijom.
1. Zlatko Šnajder, u svojoj 25. godini,
2.Janko Mišić, u svojoj 29.godini,
3. Mijo Oreški, u svojoj 24. godini,
4. Pavle Paja Marganović, u svojoj 29. godini,
5. Josip Kolumbo, u svojoj 25. godini,
6. Pero Popović Aga, u svojoj 25. godini, i
7. Josip Debeljak, u svojoj 29. godini života.

,,Za ideale ginu budale", kaže Balašević još krajem 80. -tih, a ovo se desilo 30.-tih.
A 60.-tih pojaviše se ,,Sedmorica veličanstvenih". Sve ,,pravi glumci":
1. Yul Brynner,
2. Steve McQveen,
3. Charles Bronson,
4. Eli Wallach,
5.Robert Vaughn,
6. James Caburn,
7.Horst Buchnols,

Ko se sjeća tog filma koji smo gledali u Zeničkim kinima početkom sedamdesetih?  Tražila se karta više. Radnja filma slična ovom sadašnjem vremenu. Protagonisti opet ,,glumci", ali malo jači, prirodno nadareni, talentovani da im nije potrebna akademija. Nije im potreban pripravnički u ,,Kamernom 55", kao što je bio potreban glumcima sedamdesetih. A oni iz tridesetih nisu imali vremena ići u školu glume, nisu ni glumili, dali su svoj život za buduće glumce.

Ipak, ovdje je riječ o radnji filma ,,Sedmorica veličanstvenih". Radilo se o tridesetim, šezdesetim, ili pak današnjim, ,,Veličanstveni" su to. Ovi iz 30.-tih su zapamćeni, zabilježeni, ovi iz 60.-tih su velikani filmske umjetnosti, a ovi iz sadašnjeg vremena???
Pojaviše se njih šest, istih godina kao i prethodnici iz 30.a-tih, iz 60.tih, i priključiše se onom sedmom , kao što su se ovi prethodni priključili Peri Popoviću Agi, ili što su se priključili Yul Brynneru, istina, sad u omjeru 4+2, to jest pojačani sa dvije dame koje im ne dozvoljavaju da ,,palamude", jer ipak, valja na budućnost misliti.
Dakle, radnja filma ima svoju ekspoziciju, zaplet, kulminaciju, peripetiju i rasplet.
Mjesto dešavanja jedan Grad u kojem su građani godinama izrabljivani. Ne mogavši više da izdrže teror, obratiše se mjesnom mudracu koji ih posavjetova da je u promjenama rješenje. Nađoše vođu koji oko sebe okupi šest sposobnih i koji zajedno sa njim učiniše ,,Sedam veličanstvenih". Svi sposobni i odlučni da se bore za pravdu, a zauzvrat im obeća veliku nagradu. Iako mladi, sve su to iskusni revolveraši koji vjeruju u obećanu im nagradu ukoliko se Grad odbrani od pljačkaša koji su godinama činili teror, ozbiljno se prihvatiše posla i počeše obučavati građane ubjeđujući ih da su im oni spasitelji. Svoje vještine i umijeće počeše prenositi na građane svakodnevnom propagandom u Gradskim  ,,Salonima" u kojima su provodili veći dio vremena pripremajući se za konačan  slom onih koji su ,,terorisali" Grad godinama.
To su bili opaki, neustrašivi odmetnici koji su pokazivali i svoju humanu stranu te se ispostavlja da su i oni obični ljudi od krvi i mesa baš kao i građani na čijem su čelu ,,Sedmorica veličanstvenih", građani koji po prvi puta uviđaju da su sposobni izboriti se za svoju stvar.
Ali film je trajao 2.sata i 16. minuta, a počeo je u 20.sati, autobus za Tetovo je polazio u 20. sati i 10.minuta ispred ,,Želje", i taman kada se trebala nagrada dijeliti, kada je ,, Yul Brynner" trebao odriješiti kesu da nagradi ostalu šestoricu, moralo se ići na autobus, a ,,Zenicatrans" -ovi autobusi nisu kasnili....




Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...