utorak, 3. travnja 2018.

Odluke o izmjenama i dopunama Odluka o komunalnim taksama nisu u saglasnosti sa Ustavom Federacije Bosne i Hercegovine!

Jedna po jedna, Odluke o izmjenama i dopunama Odluka o komunalnim taksama padaju na Ustavnom sudu FBiH. Podsjećam, priređivači igara na sreću tvrde da kontroverzna odluka Gradskog vijeća Zenica nije u skladu sa zakonom i Ustavom FBiH, te da su slične odluke već tri puta padale na Ustavnom sudu FBiH i to 2006, 2009. i 2014. godine.

Najnovija informacija koju prenosi portal direktno.ba glasi: "Ustavni sud ocijenio da je Općina Vitez priređivačima igara na sreću takse povećala nezakonito".

Ustavni sud Federacije BiH ocijenio je da je Općina Vitez protivno Ustavu tog bh. entiteta povećala komunalne takse priređivačima igara na sreću, koje posluju na području te općine.

Ustavni sud odluku u korist kladionica „Sport plus“ donio je na sjednici polovinom februara ove godine, piše Patria.

Više općina u Federaciji BiH su u posljednjih nekoliko godina povećale komunalne takse samo za priređivače igara na sreću, dok je komunala taksa za duge djelatnosti ostala nepromijenjena. Takva praksa do sada se u pravilu pokazivala pogrešnom. U svim dosadašnjim slučajevima Ustavni sud FBiH presuđivao je u korist priređivača igara.

Ustav FBiH propisuje da svako lice na području Federacije, pravno ili fizičko, mora biti jednako pred zakonom. Eksperti za poreznu politiku objašnjavaju da to znači da ne može općina ili grad proizvoljno odlučiti kome i koliko novca želi uzeti po osnovu komunalnih taksi, već da jednak tretman trebaju imati sve djelatnosti.

Sud je ranije naložio da Općina Hadžići Premier kladionici treba vratiti nešto više od 26.000 KM po osnovu naplaćenih komunalnih taksi i pripadajućih kamata, jer je ta naplata proglašena neustavnom. Sud je povrat sredstva ranije naložio i općinama Breza, Visoko, Bugojno, Ilidža, Kakanj, Posušje.

Odluka nekih lokalnih zajednica da povećaju komunalne takse samo kladionicama, poput Zenice, također je na ocjeni ustavnosti pred Ustavnim sudom FBiH.

Priređivači igara na sreću ističu da oni nisu protiv plaćanje poreza, ali, kako kažu, samo traže pravičan tretman pred zakonom.

1 komentar:

  1. Ustavni sud Federacije BiH je već dva puta poništio Odluku o komunalnim taksama Općine Zenica iz istog razloga i to 2008. i 2014. godine. Te presude možete pogledati na stranici Ustavnog suda FBiH, a broj odluka je: U-24/08 i U-65/13. Tako da ne postoji nikakva dilema da li će takva odluka biti poništena i sada. Dalje, postupak za ocjenu ustavnosti je ovaj put pokrenuo kantonalni premijer kako bi zaštitio Grad Zenicu od obaveze vraćanja uplaćenog iznosa. Redovni postupak je takav da kada kladionica ne prijavi komunalnu taksu to umjesto nje uradi Kantonalni ured Poreske uprave Federacije BiH. Na takvu prijavu kladionica ima pravo žalbe Federalnom ministarstvu finansija. Ukoliko ministarstvo ne usvoji žalbu kladionice ona može pred sudom voditi upravni spor. U upravnom sporu se obavezno rješava pitanje ustavnosti odluke na osnovu koje je komunalna taksa razrezana, a ako odluka padne Grad mora vratiti pare ukoliko su u međuvremenu naplaćene.

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...