srijeda, 28. ožujka 2018.

Selvedin Avdić, u razgovoru s 32.vijećnikom

Kao što sam ranije najavio, u svom dosadašnjem radu između ostalog govorio sam o nizu osoba iz političkog života i smatram da je došlo vrijeme za razgovor sa sugrađanima koji su dali su veliki doprinos Zenici kroz svoj rad u nauci, kulturi, sportu i drugim oblastima od značaja za grad.

Za blog 32.vijećnik govori bosanskohercegovački književnik i novinar Selvedin Avdić, rođen 29. januara 1969. godine, urednik u online magazinu Žurnal. Jedan od rijetkih medija koji se bavi istraživačkim novinarstvom (
 ozbiljnim društvenim problemima, korupciji, nezakonitim poslovanjima, itd)


32.vijećnik: Vaše učešće u društvenom životu Grada i doprinos gradu : (sport, kultura,nauka,društvena djelatnost,umjetnost,muzika, književnost, rezultati)

Ja sam novinar i pisac. U društvenom životu učestvujem sa svojim knjigama i tekstovima. Za sada sam napisao četiri knjige koje su prevedene na nekoliko jezika. Ne znam da li je grad imao neke koristi od toga. Volio bih da jeste.

32.vijećnik: "Odgovornost", postoji li ta riječ u poslovniku Gradskog vijeća?

Nikakva odgovornost ne postoji kada su u pitanju vlasti na svim nivoima u Bosni i Hercegovini. Političke stranke funkcioniraju samo kao interesne organizacije. Napisao sam mnogo tekstova o tome u kojima sam to argumentirano objašnjavao. Naše vlasti Bosnu i Hercegovinu doživljavaju onako kako igralište doživljavaju razmažena djeca – kao mjesto koje mora udovoljavati samo njihovim hirovima, a ako tako ne bude, onda ga treba razoriti. Na tom igralištu ostala djeca postoje kako bi udovoljavala sve objesnijim zahtjevima, a ako ih odbiju biće gurnuta sa tobogana.

32.vijećnik: Lažni profili na društvenim mrežama!? Kako bi ih vi nazvali ? Građanski aktivizam ili polupismena fcb. revolucija

Cijenim kada iza građanskog aktivizma stoje osobe sa svojim imenom i prezimenom. Na taj način oni preuzimaju odgovornost za svoje postupke, svojim ugledom stoje iza izrečenog, demonstriraju građansku hrabrost i zaslužuju poštovanje. Naravno, anonimno djelovanje ponekad je neophodno, kada se pojedinac suprotstavlja represivnom sistemu, kada je zbog bezbjednosti prinuđen da zaštiti identitet. S druge strane, izuzetno je opasno kada sistem, vlast, koristi botove na društvenim mrežama. Jer, oni za promociju svojih ambicija imaju bezbroj drugih, javnih mehanizama, anonimni facebook profili nisu im potrebni. To onda nije građanski aktivizam, to je širenje područja kontrole.

32.vijećnik: Zašto skupljamo pare za liječenja ako postoje zdravstveni fondovi? Za koga su napravljeni ti fondovi?

Ova država je konstruisana tako da pogoduje samo vlastitom aparatu. Svi fondovi su napravljeni za njega.

32.vijećnik: Što nam možete reći o ušminkanom snimanju CD-u Face tv-a u Zenici?

Pokušao sam da gledam snimak na youtubeu i odustao. To je neozbiljan show program. Da bismo riješili nagomilane probleme u ovom gradu prvo moramo priznati da oni postoje. Ne može se vještački praviti image grada, on se ne može tretirati kao robna marka. Grad stiče svoj image, zaslužuje ga. Volio bih gledati ozbiljne emisije koje će se baviti identitetom Zenice, koje će nuditi neki izlaz iz ove katastrofe od tranzicije.

32.vijećnik: Zenica je od lokalnih izbora do danas doživjela "promjenu" političke klime! Mislite li da je to ono što smo godinama priželjkivali?

Ne zanima me promjena političke klime, već nekoliko puta se klima mijenjala bez ikakvih promjena. Zaista me ne zanima koje stranke čine vijeće, imam dovoljno iskustva da znam da tu nema nekih velikih razlika. Što se mene tiče, stranke u gradskom vijeću mogu da se svađaju, vrijeđaju pa i tuku do mile volje ako će to donijeti neke rezultate. Njihovi međusobni problemi i nesuglasice ne smiju se odražavati na funkcioniranje grada.

32.vijećnik: Kakvu budućnost Grada vidite?


Nemam odgovor na to pitanje. Volio bih da ovaj grad, zbog naše djece, ima što ljepšu budućnost. Ali, to je samo želja, nema uporište.

32.vijećnik: Ukratko, vaše mišljenje o posljeratnim gradonačelnicima:


- Besim Spahić, Ferid Avdić, Zakir Pašalić, Husein Smajlović, Fuad Kasumović

Na žalost, vidimo na šta nam grad liči. Nije on mogao biti uništen preko noći. Ovo je rezultat slijeda loše, bezglave politike koja nikada nije imala plan šta da radi sa gradom. Imena nam ne bi smjela biti važna, nimalo, to su samo službenici koji trebaju da nam obezbijede bolje uslove života. To je posao za koji ih plaćamo. Bićemo sretni kada ne budemo znali njihova imena, kada budemo vjerovali u sistem.

32.vijećnik: Poruka građanima Zenice


Ne znam komunicirati sa kolektivima.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...