srijeda, 7. ožujka 2018.

Dragan Trogrančić: osjećam moralnu i praktičnu obavezu da napišem jedan vodič za glasanje

Ove godine će se održati opći izbori u našoj domovini.

Istina skloni smo mi Bosanci tako svaku utakmicu, svaki dan i na kraju krajeva i svake izbore proglašavati istorijskim i presudnim.Ipak ovi će biti takvi.Nikad nije bilo više suprostavljenih interesa, nikad se nije živjelo gore i nikad do sada nismo bili u većoj bezidejnosti i bezperspektivnosti nego sada.Ove godine ćemo birati hoćemo li nastaviti da propadamo još dublje u blato ili ćemo pokušati izaći iz njega.


S toga osjećam moralnu i praktičnu obavezu da napišem jedan vodič za sve one koji bi glasali a ne znaju kako, za koga i da li uopće da glasaju sa posebnim osvrtom na mlade ljude.

Nadam se da će socijalne mreže kao i moji prijatelji iz redakcija raznih portala pomoći da ovaj vodič nađe svoj put do potencijalnih glasača.

Krenimo redom:


1.Izađite na izbore.Ne nasjedajte na apatične priče ljenčuga i političkih analfabeta kako su svi isti i kako vaš glas ne može promijeniti ništa.Biti apolitičan u državi u kojoj se je politika uvukla u sve pore i gdje određuje sve od povjerenika u mjesnoj zajednici do predsjednika države nije moderno a ni praktično.Ako vi ne glasate, glasat će horde onih nepismenijih i glupljih od vas.Njihov izbor će vam kasnije krojiti sudbinu.

2.Ne glasajte uvijek za one za koje su glasali vaši roditelji ili još gore praroditelji..Vrijeme se je promijenilo.Promijenile su se i te strnke.Budite pametni.

3.Ne glasajte za stranku već za njen program i cilj.Dobro pogledajte šta vam stranka nudi pa tek onda glasajte za nju.

4.Ne glasajte za iste.Probajte opozicione ili nove stranke i nova lica.Stare su nas i dovela u ovakvu apatičnu situaciju.Ne bojte se da bi moglo biti gore sa novima.Dosadašnji su dokazali da ne može biti gore sve i da se trude.

5.Glasajte u skladu sa pravilima.Dakle nemojte šarati po listiću praveći imaginarnu koaliciju od jarana Fahre iz SDA , komšinice Jelene iz SDP-a i rođaka Ive samostalnog kandidata.Isti glasački listić će biti nevažeći.Probajte biti principijelni i prilikom glasanja za različite nivoe vlasti.Nemojte glasati na jednom nivou vlasti za jednu, na drugom nivou za drugu a na trećem nivou za treću opciju.Nećete nikome pomoći tako.

6.Ne glasajte za simpatičnog poznanika ili prijatelja ako isti/ista nema kapacitet da uredi vlastiti život.Kako će tek onda pomoći vama ?

7.Ne glasajte za prijatelje, rođake ili kolega ako su isti kandidati stranaka koje su do sada učestvovale u destrukciji vlasti i kreiranju svog jada i tenzija.Znam, svi mi imamo nekog dragog u tim strankama.Često pomislimo kako baš naš glas ne znači ništa na nekom višem nivou a kako možemo pomoći nekom našem da zasjedne u fotelju.Upravo taj zbir „neznačajnih“ glasova koje smo dodijelili našem prijatelju i poznaniku u konačnici rezultira povoljnijem položaju ovih stranaka i na kraju krajeva još većoj dekadenciji društva.

8.Ne idite na izbore neupućeni niti emocionalno nestabilni.Informišite se o opciji za koju želite glasati.Ne dozvolite da dnevno-političke tenzije utiču na vaš konačni izbor.

9.Ne crtajte „Čiča Gliše“ i penise po glasačkim listićima.Često se sudbina poigra sa nama pa nam kao bumerang vrati ono što pošaljemo i na kraju krajeva raznorazne Čiča gliše i penisi će nam vladati još četiri godine.

10.Ne prodajite svoj glas za 50 KM ili za kilu banana i pola kile kafe.Glas nema cijenu.Vaša budućnost nije na prodaju.

Hvala.
Dragan Trogrančić.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...