četvrtak, 8. veljače 2018.

Vijećnici Snage Centra svojim postupcima osvajaju srca Zeničana!?

"Ne zamahuj ako ne smeš da udariš", glasi izreka koju bi preporučio vijećnicima Snage Centra nakon onog što su danas priredili na sjednici Gradskog vijeća.


Zeničani, Ustavni sud, Dejtonski sporazum i švedski sto


Nisu samo Bakir, Dodik i Čović likovi koji ne poštuju Dejtonski sporazum i odluke Ustavnog suda, odnosno likovi koji zamišljaju da su Dejtonski sporazum i Ustavni sud švedski sto pa da uzimaju ono što im odgovara. Danas više ni Zeničanima, odnosno njihovim gradskim vijećnicima nije bitno da li je nešto ustavno ili nije. Oni su danas skontali da je ustavno, odnosno da nema potrebe da to javnost sazna od Ustavnog suda. Bitno je da se podilazi gradonačelniku i time osvaja srca Zeničana, da ih se ne etiketira i ne poistovjeti sa "zelenim" ili pak profitira i naplati, a koliko i na čiji račun, nije bitno. 

Podsjećam, na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica, na zahtjev gradonačelnika, vijećnici Snage Centra digli su ruke za povlačenje ranije poslanog zahtjeva za ocjenu ustavnosti Odluke o komunalnim taksama koje su, zajedno sa ASDA i kladioničarima uputili premijeru Galijaševiću. 

Mora li premijer postupiti po pismu Gradskog vijeća, obzirom da su pismo istog sadržaja poslali i ASDA i kladioničari? Mislim da ne mora! No, nije ni bitno. O tome će se izjasniti Ministarstvo pravde ZDK, a ne Armin Mujkić, savjetnik gradonačelnika koji očekuje da će premijer već danas povući zahtjev. Ne sjedi premijer pored tv ekrana s olovkom u ruci očekujući pismo Gradskog vijeća. Ocjenu ustavnosti nije tražilo Gradsko vijeće, već dva politička subjekta i jedno pravno lice.

Koliko su Kasumovića koštali vijećnici Snage Centra

Biće zanimljivo saznati koliko su Kasumovića koštali vijećnici Snage Centra i njihov pristanak na slanje pisma premijeru ZDK u kojem mu traže povlačenje sopstvene odluke. Obzirom da ih je za njihovu raniju odluku gradonačelnik optuživao da su plaćeni od strane kladioničara pitanje se nameće opravdano. Dakle, da li su vratili novac kladioničarima i da li su danas plaćeni više, znaju zetovi SDP-ovca Mirsada Mešića, vijećnici SC. Tko je dobio novac, tko uhljebljenje na Institutu za ispitivanje hrane, tko projekt "Papirna" a tko podršku rukometnom klubu.

Kako, koliko, iz kojih izvora, sredstava, institucije ili javnog preduzeća, neka sami objasne javnosti. Sami su pali, sami neka se vade.

Ekskluzivno za čitaoce bloga 32.vijećnik tražio sam da mi službeno odgovore čime pravdaju pristanak na povlačenje odluke o ustavnosti Odluke o povećanju komunalni taksi, ali odgovor do zaključenja članka nisam dobio. Vijećnik Kenan Fetahagić kaže da je dva puta objasnio tokom sjednice, tj. jebe mu se za one koji nisu pratili kao i za čitaoce 32.vijećnika. No, barem je odgovorio, ostali su ignorisali.

Snaga Centra ne stoji iza odluke 

Predsjednik SC ne želi davati izjave o nedosljednosti i nepricipijelnosti svojih vijećnika jer, kako je kazao, nije učestvovao niti uticao na njihov stav ni kod donošenja odluke o slanju na ocjenu ustavnosti, a tako ni na njeno povlačenje. "Ja se nadam da znaju šta rade, a svoje mišljenje oko svega toga sam više puta istakao i branio stavove struke", ističe Vrače. Mislim da su odrasli i da će vrijeme pokazati koliko su ozbiljni i dosljedni. Uostalom za svoj rad su plaćeni od strane građana, zaključuje Vrače.

I zaista, vrijeme će pokazati da li je ovo veliki autogol za vijećnike Snage Centra ili je pak "osvajanje srca" građana Zenice. Međutim, jedno je sigurno. Njihovi glasači nikada više neće biti sigurni koje stavove i čije interese zastupaju i da li će već na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća tražiti preispitivanje neke druge sopstvene odluke. Otići na sjednicu vijeća sa jednim stavom a vratiti se s drugim je siguran pokazatelj da vijećnici SC idu na sjednice vijeća po svoje mišljenje.

Na kraju, može se reći da vijećnici Snage Centra svojim postupcima zaista osvajaju srca Zeničana, ali ne zato što su politički ozbiljni već zato što se podilazeći gradonačelniku stavljaju u ulogu glavnih cirkusanata u njegovom rijalitiju. Barem ih ovdašnje nezrelo biračko tijelo koje za iste postupke (nepoštivanja pravosuđa) osuđuju Dodika i Čovića neće više prozivati da su na strani "omražene" SDA i još omraženijih kladioničara kod kojih ostavljaju svoj novac iako ih na to 
niko ne tjera .

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...