nedjelja, 4. veljače 2018.

Ako nisi ni lijevo ni desno onda si centar?

Jasno mi je da mi se širi i uži auditorijum zaželio mog ličnog obraćanja i iznošenja političkog stava i zato ću im ovom prilikom iznijeti informacije do kojih sam došao u toku jednomjesečne pauze.

Ako neko tvrdi da se na političkoj sceni ništa ne mijenja, nije istina. Mijenja se, samo što to neki neće ili se jednostavno prave da ne vide. Dvije decenije na političkoj sceni imamo lijeve i desne koji u predizbornim kampanjama vlastiti neuspjeh i nerad prepisuju svojim političkim protivnicima s kojima nakon izbora naprave koaliciju. U prethodne dvije godine te optužbe su kulminirale i istovremeno iznjedrile nove političke ličnosti. U interesu građana pojavili su se nezavisni gradonačelnici; Fuad Kasumović (Zenica), Ibrahim Hadžibajrić (Sarajevo- Novi Grad), Amra Babić (Visoko), Muhamed Ramović (Goražde), Hasan Ajkunić (Bugojno), Zikrija Duraković (Bužim), Zlatko Hujić (Bosanski Petrovac) i Sead Džafić (Kalesija) i dvije političke opcije Snaga Centra (Zenica) i Nezavisni Blok (Sarajevo).

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da mnogi od gore navedenih smatraju da nisu ni lijevi ni desni, već CENTAR, tako smo već imali priliku čuti Amru Babić (Visoko), Senada Šepića (Sarajevo) i Hašima Mujanovića (Zavidovići), tj. da su opcija centra. Kada pričamo o centru, ne treba zaboraviti ni "Našu stranku", prema Damiru Marjanoviću i oni su više centar nego lijevi. Naravno, u tom kontekstu bilo je i otvorenih razgovora između političkih predstavnika i opcija centra koji svojim biračima još uvijek ne otkrivaju krajnje ciljeve. Prema informacijama bliskih Gradskoj upravi, SC i SBB-u 32.vijećnik saznaje da su se u tom ideološkom smislu vodili razgovori između Fahrudina Radončića (SBB) i Eldina Vrače (SC), Damira Marjanovića (NS) i Eldin Vrace (SC), zatim između Amre Babić (Visoko) i Eldin Vrače (SC) kao i između Hašima Mujanovića i Eldin Vrače (SC) iz kojih nije isključen ni gradonačelnik Zenice. Da li će gradonačelnik Zenice uskoro izaći u javnost i objelodaniti da li je lijevi, desni ili opcija centra ili će pak Fahrudin Radončić konačno spoznati da ne može biti opcija "desnog centra", obzirom da centar ne može biti ni lijevi ni desni, zavisi od mišljenja javnog mnijenja. Naime, još uvijek se sa velikom dozom opreza kalkuliše i osluškuje reakcija javnosti na moguća predizborna koaliranja stranaka i pojedinaca sličnih ideoloških opredjeljenja. Ukoliko se desi bilo kakva koalicija gore navedenih, ona će značiti i ideološku pobjedu Snage Centra koja dugoročno može dovesti do građanske BiH a građani bi na ovogodišnjim izborima imali jednu novu nadu i novu ideološku političku opciju koja poslije izbora neće imati potrebu ulaziti u koaliranje sa SDA strankom. Svaka druga opcija ili guranje sopstvenih sujeta koji bi rezultirali samostalnim izlascima ovih stranaka značila bi i nezvaničnu pobjedu SDA stranke s kojom bi gore navedeni morali sastavljali parlamentarnu većinu pod izgovorom da su bili primorani jer bi se u protivnom urušio sistem.

Da zaključimo, Centar je matematički pobjednik izbora i put u građansku BiH.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...