utorak, 30. siječnja 2018.

Veće plate, isplate bijelog kruha i profesionalizacija zastupnika Ze-do kantona

Zašto radniku u realnom sektoru poslodavac ne može dati plaću od 1.800 maraka? Kao što reče Zoran Šprajc, voditelj i urednik RTL-a, ne može mu dati zato što 1.000 mora dati majci državi. Državi koja ima ministarstava više nego što ih ima Amerika, državi koja ima općina i gradova više nego Velika Britanija, državi koja svojim djelatnicima svaki mjesec isplaćuje desetke hiljada plaća koje nisu zarađene, državi koja svaki mjesec isplaćuje stotine hiljada mirovina koje isto tako nisu zarađene. Ko to može platiti? Naravno, samo oni koji u toj državi doista nešto rade, a to su radnici u realnom sektoru.

Sutrašnja prva tačka dnevnog reda sjednice Skupštine Zeničko-dobojskog kantona biće Prijedlog Zakona o plaćama i nakanadama u organima vlasti Ze-do kantona...

Hasan Kreho, građanski aktivista upozorava javnost kako će zastupnici na sutrašnjoj sjednici izglasati veće plate, isplate bijelog kruha 12 mjeseci i profesionalizaciju zastupnika .

Ako bude usvojen navedeni Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Ze-do kantona isti bi se primjenjivao po stupanju na snagu i to retroaktivno od 01.01. 2018. godine.

"Kako je moguće da navedeni Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Ze-do kantona bude retroaktivo primjenjen ako se zna da je na snazi Odluka o privremenom finasiranju do 31. 03. 2018. godine", pita Kreho.

Za Premijera Vlade i Predsjedavajućeg Skupštine Ze-do kantona osnovna plaća bi iznosila cca 4.456,41 KM .

Zastupnik u Skupštini Ze-do kantna imao bi koeficijent 7,8 i osnovnu plaću od 3546,96 KM.

Ministar u Vladi Ze-do kantona imao bi koeficijent 9,0 i osnovnu plaću od 4092,62 KM.

Ako se na navedenu osnovnu plaću Premijera i Predsjedavajućeg Skupštine doda minuli radni staž npr. od 20 godina plata bi iznosila cca 4.900 KM i što sa dodatim toplim obrokom od 8 KM po radnom danu doprinosi da se može očekivati ukupno mjesečno primanje cca 5.060 KM.

Dok su se rudari i radnici Željezare Zenica borili štrajkom glađu i zaustavljanjem saobraćaja na magistralnom putu M17 zaposlenim u organima vlasti Ze-do kantona dolaze još ljepši i bolji dani ako se usvoji ponuđeni Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Zeničko-dobojskog kantona. Kada je u pitanju Ze-do kanton može se reći : ČIJA JE VLAST NJEGOVA JE MAST !!!!!!

Nadam se da radnici iz proizvodnog sektora , penzioneri sa penzijom od 326,10 KM i ostali socijalno ugroženi građani neće zaboraviti ovu informaciju i Prijedlog Zakona o plaćama i naknadama u organima vlasti Ze-do kantona.

Hasan Kreho

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...