četvrtak, 25. siječnja 2018.

Šta penzionerima donosi novi Zakon o PIO-u? Nekom 360, a nekom 1.647 maraka

Prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju usvojen je u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH sa 51 glasom

Šta novi zakon u praksi donosi budućim i postojećim penzionerima?


Izmedju ostalog, Savez Samostalih Sindikata BiH je bio protiv ovog zakona, a razlozi zgog čega su bili protiv sadrćani su u njihovom letku koji pokazuje kako se izračunava penzija. Prema sindikatovoj formuli za izračun penzija, nekom će penzija iznositi 360, a nekom 1.647 maraka




Prema pisanju Dnevnog avaza, bodovni sistem je nešto što su već usvojile sve zemlje koje imaju sličan sistem. Koeficijent za obračun penzija je 14 KM.

Primjer: Osoba koja je 40 godina imala prosječnu plaću, imat će 40 bodova. To znači da će ta osoba imati penziju 560 KM.

S više bodova će ta osoba imati veću penziju, a s manje bodova manju penziju. S tim da treba naglasiti da je donja granica 326 KM.

Treba naglasiti da će osobama koji su penzionisani do 31. jula 1998. penzije biti povećane za 10 posto, a onima koji su penzionisani do 31. decembra 2007. penzije će se uvećati za pet posto, piše Dnevni avaz

Ono što je bitno penzije će se usklađivati jednom godišnje, što do sada nije bio slučaj, a to je bio i najveći problem postojećeg sistema.

Podsjetimo, usklađivanje penzija bilo je isključeno intervencijom OHR-a 2001. godine. Sad se penzije ponovo usklađuju i to po koeficijentu, prema poznatoj švicarskoj formuli. Buduća vrijednost će se usklađivati prema porastu plaća.

U usvojenom zakonu osnovna granica je 40 godina radnog staža.

Šta ako radnik nema 40 godina staža?

Radnik koji nema 40 godina staža ima mogućnost da ide u starosnu penziju za šta je neophodno 65 godina života i najmanje 15 godina staža osiguranja. Do sada je bilo potrebno 20 godina.

Zakon omogućava ponovo prijevremeno penzionisanje, ali s postepenim podizanjem granice staža.

Granice životne starosti definitivno ostaje 65. Staž od 35,5 za muškarce i 30,5 za žene će ići do 40 godina. Naravno, svake godine će se pomjerati za pola godine.

Izvor:  Dnevni avaz, Fokus.ba, Vijesti BiH, SSS BiH

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...