subota, 23. prosinca 2017.

U četvrtak novi nameti za građane Zenice: komunalnu naknadu će plaćati svi, i u stanovima i u kućama

- Novi nameti za sve građane Zenice koji posjeduju kuću i stanove ili samo za obrtnike?
Nešto više o komunalnoj naknadi, za čitaoce bloga 32.vijećnik pokušat ću objasniti iz onog što sam saznao prateći promotivnu fejsbuk stranicu Almira Babajića, vijećnika Gradskog vijeća Zenica. Ljudi koji nisu upućeni, ne razumiju njegove aktivnosti pod nazivom "NE U MOJE IME!", odnosno njegov "dvosmisleni" post na društvenoj mreži. O čemu se radi? Što se to planira usvojiti, kada i zašto je PROTIV? Koga ova odluka pogađa? Vlasnike poslovnih prostora ili sve građane Zenice? I na kraju, općenito, znaju li gradski vijećnici zašto glasaju ili to rade po prethodnim dogovorima tipa "pomogni ti meni, pomognut ću i ja tebi", detalj iz filma "Gori vatra".

Nakon što je (ne)ustavno oporezovao kladionice da li će komunalnu naknadu ubuduće plaćati i svi ostali građani Zenice?

Dakle, u četvrtak na sjednici Gradskog vijeća planirana je tačka dnevnog reda "izmjena odluke o komunalnim naknadama" koja predviđa da se za sve stanove i kuće plaća komunalna naknada. Prema predloženoj cijeni za 2018 god ona bi minimalno iznosila 60 KM po stanbenoj jedinici odnosno kući", smatra Almir Babajić, vijećnik SDP-a. Zbog lošeg materijalnog stanja sugrađana odgođena je naplata po članu 11 do 01.01.2019 godine. Mi smatramo da je ovo još jedan namet na budžet građana i da se neće ekonomska situacija popraviti do 2019.godine, pogotovo nakon uvođenja akciza na gorivo, kada očekujemo porast cijena svih roba i usluga, piše između ostalog.

Njegovi fanovi su ga pitali da li je ovo isto što i ranije ukinuti "paušal na grijanje", odnosno konstatovali da je komunalna taksa "moderni" naziv za paušal.

- Paušal neće plaćati samo oni koji su se isključili sa sistema grijanja, komunalnu naknadu će plaćati svi, i u stanovima i u kućama, odgovorio je Almir.

Čitajući radne materijale na zvaničnoj stranici grada nisam mogao da se snađem, kolika je taksa bila ranije za stanare i da li smo to uopće plaćali ranije ali kao da sam primjetio da je ovo poskupljenje (mislim na obrtnike) deset puta skuplje u odnosu na raniju odluku. Ili sam je pogrešno protumačio... Što se može učiniti da se stanje popravi i da li će vijećnici SDP-a dobiti podršku drugih stranaka zaista ne znam ali sam ubjeđen i čvrsto se nadam da "Snaga Centra" neće dozvoliti nikakve dodatne namete građanima Zenice.

Da li će Almir Babajić imati nekakvih posljedica zbog svog stava i objave koju djeli s građanima, mislim na "osvetu" ili kritiku od strane gradonačelnika, obzirom da on ne voli da mu se "staje na put" saznao sam iz njegovog komentara kojim pravda svoj postupak, a koji glasi:"Pošto je ovo kantonalni zakon koji se spušta na nivo Grada Zenice, klub vijećnika SDP će uložiti amandman da se odgodi do 2030. godine umjesto 2019 godine". Dakle, odgovornost za ovakav zakon prebacuje na kanton iako se Prijedlog odluke o povećanju cijena komunalne naknade radi na prijedlog gradonačelnika, a obrađuje Služba za privredu i finansije i 
Sekretar Gradskog vijeća.

Iako mi se čini da se predložena odluka odnosi i više vuče na stanove i kuće koji su pretvoreni u poslovne prostore, ipak je ona poskupljenje i novi namet, a koga će tačno i koliko pogoditi manje je važno. Kao što reče Almir "Nakon što su nam
oporezovali topli obrok, regres, putne troškove, povećali porez na platu, povećali cijene goriva na red u Zenici dolazi i komunalna naknada za stambene i poslovne prostore", i nije na odmet pitati čitaoce što oni misle.




Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...