četvrtak, 28. prosinca 2017.

Podsjetimo se što su vijećnici usvojili SDA-ovim "Prostornim planom"

U ovom članku ću pokušati objasniti zašto smatram da je u pitanju SDA-ov plan, ko je konj i zašto smatram da nemate razloga za slavlje. Krenimo redom...
Ranije  sam pisao da osim planirane izgradnje Poslovne zone na zemljištu u vlasništvu supruge gradonačelnika Kasumovića plan pored hidroelektrane “Vranduk” za koju se vežu brojne kontroverze i optužbe predviđa još tri minihidroelektrane: “Zenica 1” i “Zenica 2”, kod hotela Internacional, na lokalitetu Mrtvice, i ona na Babinoj rijeci tj. tri minihidroelektrane u samom centru Zenice. Osim toga, ovim dokumentom predviđene su i hidroelektrane Janjići i Dolipolje a u slučaju početka izvođenja radova ili usvajanjem Prijedloga Prostornog plana građani Zenice više nikad ne bi mogli uticati na izgradnju ovih objekata.

Sa aspekta vodosnabdijevanja Plan apsolutno ne tretira izvorište Plave vode koja se nalazi u naselju Gradišće, a poznato je da su na tom lokalitetu izvršena sva potrebna ispitivanja za šta postoji i urađena dokumentacija koja upućuje na mogućnost snabdijevanja vodom grad za budućih 50 godina, izvorište vode čijim bi uređenjem projekt Plava voda postao besmislen jer je u pitanju ista voda.

Planom nije data jasna projekcija po pitanju zemljišta koje spada u posebne namjene. Da li će i dalje na području grada egzistirati Garnizon i Kazneno-popravni dom ili je planirano njihovo izmještanje i prenamjena prostora? U pitanju su itekako vrijedna zemljišta na koja bi grad trebao računati u budućnosti, ali očito ovdje nema privatnih interesa pa se o tome puno niti ne razmišlja.

Prijedlog Plana takođe ne daje rješenja koja bi se područja mogla iskoristiti u druge namjene nakon napuštanja rudnika i preuzimanja grada u javni posjed, kao što je npr. područje Podbriježja, niti pominje opredjeljenja ukoliko dođe do potrebe za iseljavanjem u području naselja Jagodići, Kozarca, Janjca, Osojnice, Obrenovca, Grma i Konjevića.

Grad Zenica, odnosno njegovi vijećnici su danas usvojili SDA-ov dokument koji se nikada ne bi usvojio ovakav kakav jeste da ga je SDA predložila... Zašto SDA-ov dokument? Napominjem da su glavnu riječ u izradi Prostornog plana imali g.Semira Karić i g.Muhamed Husremović u funkciji predsjednika i zamjenika Savjeta plana. Semira Karić, Pomoćnik gradonačelnika za urbanizam, imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina  protiv koje je nedavno potvrđena optužnica za prekoračenje službenih ovlašćenja kojom prilikom je drugom licu pribavila pravo koje mu ne pripada.Podizanjem optužnice automatizmom je ova gospođa trebala biti smjenjena jer tako zakon nalaže. Međutim, nije.Zašto? Zato što bi ispalo da gradsko vijeće usvaja plan osobe protiv koje je podignuta optužnica za mutne radnje u ranijem periodu, dok je SDA "vladala". Manje više svima je poznato ko je tada bio gradonačelnik, odnosno iz koje stranke, iz iste kao i ovaj aktuelni. O Muhamedu Husremoviću, nestranačkom Savjetniku gradonačelnika bez obzira kojeg, ovog ili onog, neću trošiti riječi dok niste zaboravili gore navedeno, "Prostorni plan je SDA-ov plan".


Podsjećam, na 14 sjednici Gradskog vijeća Prostorni plan je skinut sa dnevnog reda zato što vijećnici uopšte nisu dobili kompletan materijal po tom pitanju a nakon toga je gradonačelnik povukao sve tačke dnevnog reda.Poslovna zona “Jug”, čije građenje je planirano na zemljištu u vlasništvu supruge gradonačelnika Kasumovića na jednoj od prethodni sjednica nije dobila potreban broj glasova. Prostorni plan Grada Zenica za period 2016-2036 nije prošao a gradonačelnik je tom prilikom napustio sjednicu. Nakon glasanja, gradonačelnik Fuad Kasumović je obavijestio da povlači preostale tačke sa dnevnog reda čiji je predlagač Gradska uprava te da zajedno sa saradnicima napušta sjednicu. Tada su s njim su otišli i kvaziljevičari čije su supruge i drugi članovi obitelji zaposleni u u javnim preduzećima i njihovim nadzornim odborima.

Zanimljivo da su vijećnici danas, mjesec dana poslije njegovog obaranja promjenili svoju odluku i uz samo jedan amandman predlagača usvojili plan koji su ocijenili negativno. Što se u planu promjenilo i da li je samo jedan amandaman bio razlog tadašnjeg odbijanja ili su se neki ugradili i promijenili odluku vrijeme će pokazati.Sanja Renić, bivša predsjedavajuća GV koja je imala dosta primjedbi na ovaj plan a koje je ranije iznijela na sjednici vijeća i podnijela krivične prijave protiv odgovornih po drugi put nije prisustvovala sjednici, ovaj put zbog ranije dogovorenih obaveza (božićni i novogodišnji praznici).

Kompletan materijal Prostornog plana koji je trebao biti usvojen na 14-toj sjednici bez vijećničkog uvida, a potom na današnjoj 15 sjednici, doc.u pdf formatu 92,4 MB objavljen je na web.stranici Grada i možete ga skinuti ovdje

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...