subota, 23. prosinca 2017.

Nevjerovatna inicijativa: Traži da preduzeća ViK, Grijanje i ALBA prestanu izdavati račune i otpišu sva potraživanja koja imaju po osnovu neplaćenih računa

Nakon jutrošnje vijesti o novom haraču (nametima) građanima Zenice, a koja govori o aktivnosti jednog od vijećnika GV Zenice koji smatra da nakon što su nam oporezovali topli obrok, regres, putne troškove, povećali porez na platu i povećali cijene goriva, kao i da najavljeno poskupljenje komunalnih naknada nije dobar potez, na adresu 32.vijecnika stigla je nevjerovatna inicijativa. Odličan prijedlog koji bi mogao obradovati niži sloj stanovništva, a vijećnike GV Zenica baciti u dilemu. Inicijativa o kojoj bi trebali razmisliti ukoliko zaista rade u korist građana.

Vezani tekst: U četvrtak novi nameti za građane Zenice: komunalnu naknadu će plaćati svi, i u stanovima i u kućama!

O kakvoj inicijativi (prijedlogu) je riječ i ko je podnosilac saznajte u nastavku teksta...


Svjedoci smo da je gradonačelnik Zenice, kada nije uspio da naplati komunalnu taksu od kladionica, odlučio da uvede komunalnu naknadu građanima. Takav prijedlog je uvršten u dnevni red sjednice gradskog vijeća koja će se održati 28. 12. 2017. godine u 10 sati. To nijedan normalan vijećnik neće podržati.

Ukoliko gradsko vijeće ima hrabrosti, predlažem slijedeću izmjenu odluke o komunalnim naknadama kojom bi se stanje uredilo u korist svih građana:

1. Iz komunalne naknade finansirati rad preduzeća: ViK, Grijanje i ALBA;

2. Danom objavljivanja ove odluke u Službenim novinama grada Zenice preduzeća ViK, Grijanje i ALBA prestaju pravnim i    fizičkim licima izdavati račune, te su dužni otpisati sva potraživanja koja imaju po osnovu neplaćenih računa i po osnovu     pravosnažnih sudskih presuda za plaćanje neplaćenih računa;

3. Komunalna naknada za domaćinstva se neće naplaćivati dok gradsko vijeće ne odluči drukčije;

4.Vrijednost boda iznosi 0,043.


OBRAZLOŽENJE I EFEKTI:

Ovakva odluka će:

za pravna lica značiti povećanje komunalne naknade za 24 puta. To znači da bi npr. poslovni prostor od 100 m² u prvoj zoni umjesto 250 KM godišnje plaćao 500 KM mjesečno. Zauzvrat taj poslovni prostor ne bi plaćao grijanje u sezoni 468 KM, odvoz smeća 70 KM i vodu;

za građane značiti besplatno grijanje, odvoz smeća i vodu, te otpis svih potraživanja zbog neplaćenih računa i obustavu svih sudskih postupaka zbog neplaćenih računa;

za pravosuđe značiti rasterećenje od komunalnih predmeta koji čine 80% svih sporova, a nedavno je obavljen podatak da je broj trenutno neriješenih komunalnih predmeta na Općinskom sudu u Zenici 136.000.

za komunalna preduzeća znači pojeftinjenje poslovanja jer će biti rasterećena poslova izdavanja i naplate računa. Radi se o cca 100.000 računa na mjesečnom nivou čije izdavanje na godišnjem nivou košta više miliona KM.

za okoliš značiti pravo svakog stambenog i poslovnog prostora da se priključi na grijanje ako ispuni propisane tehničke uslove za takvo priključenje, što će za posljedicu imati značajno smanjenje broja ložišta u gradu, te posljedično znatno čišći zrak. Dalje, ukoliko se odvoz smeća ne naplaćuje ALBA će imati obavezu da postavi kontejnere i kante i u seoskim područjima gdje građani neće da plaćaju odvoz smeća, tako da će odlaganje na divljim deponijama biti zaustavljeno.

za platnu bilancu grada i građana značiti da će preduzeća koja posluju u gradu, a koja cijene formiraju na nivou države (na primjer: Elektroprivreda, banke) plaćati dio troškova komunalnog sektora u gradu, a da istovremeno neće moći povećati cijene samo u Zenici. S druge strane, preduzeća koja formiraju cijene na lokalnom nivou će povećani trošak komunalne naknade ukalulisati u svoje maloprodajne cijene. Posljedica je da će rad komunalnog sektora u Zenici faktički plaćati svi građani BiH. Dalje, na komunalnu taksu se ne plaća PDV pa će na ovaj način u gradu ostati 5 miliona KM koji se danas po osnovu PDV-a na komunalne račune uplaćuju na račun UIO i zatim dijele po kriterijumu po kome se u budžet Grada od tog iznosa vraća 17.600 KM.

za komunalna preduzeća značiti pojeftinjenje poslovanja jer će biti rasterećeni poslova izdavanja i naplate računa.

U političkom smislu donošenje ovakve odluke će obradovati građane slabijeg imovnog stanja, građane koji su utuženi od komunalnih preduzeća i građane koji su se isključili sa grijanja zbog nemogućnosti plaćanja istog - a to je većina građana Zenice.

I na kraju, gradonačelnik će javnosti konačno biti razotkriven kao monstrum koji je pokušao opljčkati građane preko komunalne naknade kako bi s tim novcem finansirao predizbornu kampanju Nezavisnog bloka, a vijeće kao državničko tijelo koje vodi računa o interesima grada i građana.

autor: Mirad Hadžiahmetović

Podsjećam, Mirad Hadžiahmetović, kandidat za načelnika 2012.godine a potom i gradonačelnika 2016.godine je nešto slično iznosio u svojim programima. Naime, u predizbornoj kampanji 2012.godine najavljivao je da će javna preduzeća: Vodovod i kanalizacija, Grijanje, ALBA i preduzeća koja održavaju zajedničke prostorije u stambenim zgradama biti spojena u jedno Javno komunalno preduzeće. Da će komunalije pojeftiniti, a penzioneri u cijelosti biti oslobođeni plaćanja računa ovom javnom preduzeću.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...