Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

Svi koji rade na pijaci i buvljaku moraju se registrovati i sami sebi uplaćivati staž!?


Kažu, u Zenici danas pijaca nije radila... bili naki protesti...”nakupci” ili zakupci i preprodavači, kako ih inače zovu, izrazili nezadovoljstvo novim zakonom.

Novi Zakon o unutrašnjoj trgovini koji nalaže da se trgovci na zelenoj pijaci oporezuju kao trgovci pojedinci, zakupce će koštati dodatnih 150 KM mjesečno.

Zakon podrazumijeva registraciju fizičkog lica koje obavlja djelatnosti trgovine isključivo ličnim radom na osnovu rješenja nadležnog organa na prodajnom mjestu van prodavnice. Kao takav, trgovac će morati voditi poslovne knjige, dok promet neće morati evidentirati putem fiskalne kase.

Dakle, svi koji rade na pijaci i buvljaku trebaju se registrovati, to jest ako su na biro-u a rade na buvljaku trebaju sebi uplaćivati staž.

Već zamišljam ljude koji traže po kontejnerima “vrijedni otpad” i idu 2 puta u sedmici na buvljak kako stoje u redovima za registraciju i odjavu s biro-a za zapošljavanje. Stotine hiljada radnih mjesta i stotine hiljada odjava s biro-a za zapošljavanje!? Vlada Fadila Novalića je s ovim zakonom ubola pun pogodak. Nit’ će više biti nezaposlenih niti problema s uplatom penzionog osiguranja. Svi će moći sebi uplatit staž, penzioni fond prepun para a penzioneri presretni jer će s povećanjem uplata staža, logiĆno, doći i do povećanja penzija.


Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi