petak, 6. listopada 2017.

Prevara: Plaćate godišnje 12 KM bez obzira odlagali kabasti otpad ili ne

Zašto se građanima nameće plaćanje odvoza kabastog otpada ako građanin nije odlagao isti, pita Hasan Kreho, građanski aktivista.

Obzirom da "ALBA ZENICA"d.o.o. iz Zenice provodi aktivnosti odvoza kabastog otpada koji građani odlažu u periodu od 07 do 15. 10. 2017. na području Grada Zenica postavlja se pitanje opravdanosti i zakonitosti ispostavljanja računa za odvoz kabastog otpada svim iz evidencije građanima-korisnicima bez obzira da li su odlagali isti ili nisu.

Prema zakonima Zakon o zaštiti potrošača u BiH i Zakon o obligacionim odnosima u FBiH, nema pravnog osnova da se građanima ispostavljaju računi za uslugu a za koju nema osnova za izvršenje te usluge jer građanin nije odlagao kabasti otpad.Odvoz kabastog otpada treba biti komercijalna usluga za sve građane koji odlažu takvu vrstu otpada u Zenici.

Smatrati na osnovu hipotetičkih pretpostavki da je neki građanin odlagao kabasti otpad i da mu na osnovu toga možete ispostavljati račun tokom cijele godine po 1KM nije pravno utemeljeno i može se nazvati prevarom.

Smatram da da su građani u ovom slučaju nezaštićeni i tako izloženi plaćanju računa za nepostojeće "izvršene usluge" .Napominjem da se svim građanima iz evidencije korisnika usluga ALBA ZENICA na računima mjesečno ispostavlja iznos od 1 KM za odvoz kabastog otpada a što godišnje iznosi 12 KM i to bez obzira odlagali vi kabasti otpad ili ne.

Na računima koje ispostavlja ALBA svojim građanima-korisnicima fakturiše se i iznos od 3 KM za regionalnu deponiju koji je namijenjen budžetu Grada Zenica pa ispada da građani vraćaju višemilionski kredit koji je općina Zenica podigla od Svjetske banke u BiH i potrošila za izgradnju Regionalne deponije Mošćanica.



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...