utorak, 3. listopada 2017.

Paranoični juriš na Carpe Diem

Prije devet mjeseci jedan od prvih vijećnika koji je uputio pitanje gradonačelniku Kasumoviću zahtijevajući obrazloženje ‘zbog čega nije srušena nelegalno izgrađena nadstrešnica ugostiteljskog objekta “Carpe Diem” bio je Mensud Keleštura.

Ako uzmemo u obzir da je nova gradska uprava obećala izdavanje urbanističkih saglasnosti u roku od 60 dana, a potom 20.06.2017.godine vlasniku “Carpe Diema” izdala odobrenje za građenje (uz uslov da kroz tendu napravi i pješački prolaz), a koju je danas pokušala i srušiti, možemo zaključiti da je u pitanju “predmet ucjene” svojstvene našem gradonačelniku. Dakle, od održavanja treće sjednice i postavljenog pitanja izdato je rješenje o odobrenju građenja, mjesec dana poslije najavljeno i njeno rušenje, a još dva poslije i izlazak inspekcije, radnika i mehanizacije. 





Bilo je to na trećoj sjednici Gradskog vijeća, koje inače ne pratim izuzev ako mi ne dojave da se desilo nesto “zanimljivo”. Tako je i s poslednjom, u kojoj se, kako vrijeme odmiče jasno vidi gradonačelnikova “histeričnost” po pitanju Zahtjeva za ocjenu ustavnosti donesene Odluke o komunalnim taksama upućenoj od strane premijera ZDK-a.

Prateći snimak junske sjednice, primjetio sam najavu rušenja te navodno nelegalno izgrađene nastrešnice ugostiteljskog objakta Carpe Diem. Jednog od objekata jedinstvenog ambijenta u našem gradu koji se nalazi u Školskoj ulici, preko puta Biblioteke i Općinskog suda, a do zgrade Tužilaštva i Muzičke škole. Dakle, idealno mjesto za jutarnju kafu, dnevni i noćni izlazak i poslovne sastanke trebalo je još 23 jula ostati bez nadstrešnice koja bi uveliko nanijela štetu, kako vlasniku tako i posjetiteljima ovog veoma mirnog mjesta za druženje. Međutim, do danas nije....

Dakle, ako gradonačelnik jednog grada traži povlačenje zahtjeva o ocjeni ustavnosti komunalnih taksi, a pri tome uslovljava osobu x odobrenjem tende njegovog ugostiteljskog objekta on u stvari ucjenjuje osobu x? O mogućem pritisku prije zasjedanja sjednice GV na kojoj se odlučuje da li će se na zemljištu njegove supruge graditi Poslovni centar može govoriti samo osoba x. A kako čujem, progovorila je... Prema današnjem saopštenju za javnost upućenom od strane vlasnika pomenutog objekta povod za ovakvo djelovanje je zaista ” ucjena” ili “osveta”.

Kako sam već pisao, gradonačelnik je izjavio da je Grad zadužen 62 miliona konvertibilnih maraka, rekli bi na izdisaju. U prevodu, nema para za poljoprivredu, komunalnu infrastrukturu, sport idr. predviđenim u stavkama budžeta.

Kako objasniti građanima da nema obećanih para?

Tako što će konstantno optuživati sve one stranke koje su bile potpisnice slanja odluke o komunalnim taksama na ocjenu ustavnosti.

S druge strane, On po ko zna koji put moli vijećnike SDA stranke da “nagovore” Miralema Galijaševića, premijera ZDK da povuče odluku o ocjeni ustavnosti komunalni taksi kako bi, da se drukčije izrazim “iskamatario” kladionice i eventualno izvukao grad iz krize. Veliki dio ljudi je mišljenja da s ovom ustavnosti građanima prelazi u dosadu, dok stručnjacima za psihologiju postaje zanimljiv i koristan u konstatovanju nove “bolesti” koja bi po svoj prilici mogla nadmašiti paranoju.

Paranoični juriš na Carpe Diem je započeo. Danas su radnici Privrednog društva “Komgrad-Ze” po nalogu inspekcije odnijeli saksije s cvijećem, a da li će ih zaliti vodom i sutra vratiti na mjesto odakle su ih izuzeli nije mi poznato.

Saopštenje za javnost povodom današnjeg pokušaja rušenja nastrešnice možete pročitati ovdje:

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...