petak, 13. listopada 2017.

Evo kako je zamišljen Prostorni plan!?

Društveno koristan rad se ipak nekada isplati, gradski vijećnici i građani su ipak dobili kompletan Prostorni plan na uvid iako to odgovorni iz gradske uprave nisu planirali, što je najbolje vidljivo iz dnevnog reda 14 sjednice gradskog vijeća u kojem se uopšte ne pominje razmatranje Prijedloga plana nego samo Odluke o provođenju plana što je samo jedan dio Prostornog plana. Stručnjaci su očekivali da su vijećnici tolike ovce i da će dignuti ruke bez pitanja kao što su uradili kada je na dnevnom redu bio Nacrt plana, ali na njihovu žalost prevara nije prošla, a ta tačka je skinuta s dnevnog reda.

"Naš" gradonačelnik je izjavio da se on ne razumije u tamo neke Prostorne planove, što ga zaista čini jedinstvenim, obzirom da je on prvi gradonačelnik u svijetu koji kaže da se ne razumije u razvoj grada u kojem je on gradonačelnik.

Sada kada je ovaj najznačajniji dokument konačno objavljen, i on ima priliku da ga pročita kako bi saznao šta bi se u narednih 20 godina moglo dešavati u gradu u kojem je on gradonačelnik.

Pošto ja želim pomoći "našem" gradonačelniku, pojasniti ću šta je Prostorni plan po definiciji i kako se taj pojam može objasniti narodnim jezikom.

Stručni jezik koji gradonačelnik ne razumije :


Prostorni plan grada Zenice treba da spriječi neracionalno korištenje prostora u svrhu ostvarivanja općih ciljeva zasnovanih na zajedničkim opredjeljenjima u namjeni prostora i korištenju prirodnih izvora i resursa utvrđenih planskim dokumentima i stvaranja planskih pretpostavki za realizaciju posebnih ciljeva razvoja prepoznatih kao specifičnosti grada Zenice kao prostorne cjeline za koju se radi Prostorni plan.

Narodni jezik koji gradonačelnik razumije :

To ti je onaj papir koji ti treba da bi napravio šoping centar na mjestu gdje niko drugi ne može.

Napominjem da su glavnu riječ u izradi Prostornog plana imali miljenici Kantonalnoj tužilaštva g.Semira Karić i g.Muhamed Husremović u funkciji predsjednika i zamjenika Savjeta plana.

Podsjećam, na 14 sjednici Gradskog vijeća Prostorni plan je skinut sa dnevnog reda zato što vijećnici uopšte nisu dobili kompletan materijal po tom pitanju a nakon toga je gradonačelnik povukao sve tačke dnevnog reda koje će opet biti na dnevnom redu na novoj sjednici, a samo Selver zna da li će se ona zvati 14-ta ili 15-ta. :) 
Kompletan materijal Prostornog plana koji je trebao biti usvojen na 14-toj sjednici bez vijećničkog uvida, doc.u pdf formatu 92,4 MB ipak je objavljen na web.stranici Grada i možete ga skinuti ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...