petak, 15. rujna 2017.

Nedžad Ahmetbegović: Ljudska se greška može ispraviti a ako se postupi drugačije onda spada u zonu neljudskosti!

Stavovi u ovom tekstu izričito su stavovi autora i ne znače nužno da su to i stavovi 32.vijećnika. Čitaoci koji redovno prate blog upoznati su da sam dosta radikalniji kad je u pitanju “kritički osvrt” na aktuelna dešavanja u našem gradu. Međutim, ovo nije kritički osvrt već prenošenje informacije i zato ću se suzdržati od komentara.

Kako rekoše, njegov komentar je uklonjen, a zašto, mislim da ni njemu nije jasno. Uvjeren je da njegove informacije neko treba prenijeti Fuadu Kasumoviću, gradonačelniku Zenice, čija je nedavna odluka u javnosti izazvala burne reakcije.

Podsjećam, nakon gradonačelnikove urgencije u vezi s primjenom Preporuka o transparentnosti i socijalnom aspektu zapošljavanja koju je poslao direktorima javnih ustanova i javnih preduzeća, čiji je osnivač Grad Zenica Ajla Fejzić Herceg, kćerka šehida Ibrahima Hercega, borca Armije Republike Bosne i Hercegovine sedam dana poslije dobila je otkaz u Javnoj ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje Zenica, gdje je radila kao volonter.

Ajla se nešto poslije obratila gradonačelniku otvorenim pismom pitajući zar je otpuštanje zakonito zaposlene djece šehida u interesu Zenice. U odgovoru gradonačelnika Zenice tvrde da Ajla nije ni radila a da se njegova urgencija zapravo odnosi na tu vrstu populacije s tim da se radi na transparentan način.

Nekoliko dana poslije, Nedžad Ahmetbegović iz Maglaja je na društvenoj mreži napisao dirljiv komentar u kojem moli da se informacije iz komentara prenesu Fuadu Kasumoviću, a stim u vezi stigla je poruka i na adresu bloga 32. vijećnik. Obzirom na čitanost bloga 32.vijećnik, zamoljen sam da objavim Ahmetbegovićev komentar.

Njegov komentar prenosim u cjelosti:

13.10.1992.godine Maglaj je bio u najtežem periodu svog postojanja. Neprijateljska ofanziva je bila sve jača i jača, linije odbrane su padale. Samo zahvaljujući herojstvu pojedinaca i patriota koji se nisu povlačili iako nije bilo drugog izbora jer se samo tako mogla spasiti glava neprijateljski napadi su usporavani i na momente zaustavljani da u nezaustavljivom jurišu uđu u Maglaj. Jedan od heroja odbrane koji se tog 13.10. 92.godine nije povukao iz svog rova iznad Šipraga kada su njegovi saborci bili prisiljeni napustiti rovove je šehid Ibrahim Herceg. Ostao je nanio gubitke neprijatelju, usporio njihov juriš, i tako omogućio braniocima da se prisaberu i postave novu liniju odbrane nekih 200 do 300 metara nazad. I ta linija je kasnije pala ali to je druga priča. Ibrahim Herceg je ostao, borio se, branio BiH i izgubio svoj život. Njegovo tijelo nikada nije pronađeno a porodica i dan danas traži informacije od ljudi sa neprijateljske strane i od bilo koga, ko zna i želi reći gdje je završilo tijelo Ibrahima Hercega da ga dostojno i ljudski ukopaju, da djeca imaju gdje doći babi na mezar.

Fuade Kasumoviću, nisi ovo trebao uraditi, pogriješio si i ogrijiešio si se i što prije preispitaj svoju odluku vezano za ovo šehidsko dijete. Šehidsko dijete i ako nekada eventualno nije u pravu, upravu je, jer sve na jednu stranu a žrtvovanje i gubitak života za ovo što danas imamo zaslužuje potpuno poseban tretman pogotovo od vlastodržaca koji ubiru i imaju najveću korist od države. Ako iko, ko ovo pročita ima mogućnost, mislim da bi trebalo ove istinite informacije prenijeti Fuadu Kasumoviću ili bilo kome ko na njega ima neki uticaj da ga zamoli da se preispita po ovom pitanju i promijeni svoju odluku. Čovjek može pogriješiti i to je ljudski, ljudski se greška može i ispraviti a ako se postupi drugačije onda to spada u zonu neljudskosti i sa time se treba boriti na druge načine.








Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...