subota, 12. kolovoza 2017.

Kako se muzu magarci?

Ako ste kojim slučajem gradonačelnik koji misli da se jedini razumijete u budžet a da su vijećnici i građani koji su ih birali nepismeni idioti koji vam služe za pokriće onoga što radite, naravno... proglasit ćete svoj sopstveni budžet u onom iznosu koji vam odgovara veličini preizbornih obećanja. 
Međutim, budžet može biti jako nezgodan ako vam se poremete računi njegove prihodovne strane. U tom slučaju morate imati osobu koju ćete optužiti za neizvršenje budžeta, odnosno vaših obećanih para. Najlakši način je optužiti osobu iz neprijateljske stranke, a obzirom da smo tu temu već savladali pitat ću vas nešto drugo. 
Ako potrošite devet-deset mjeseci i 11 sjednica Gradskog vijeća na identifikovanje problema a pri tome ne potrošite ništa sem za svoje plaće što ćete učiniti? Da li ćete početi dijeliti prikupljeni novac za ono što ste obećali ili će vam trebati još vremena? Naravno, svjesni ste da vam i dalje fali novca jer ste obećali i kule i gradove i zato ćete na 12.toj sjednici pokušati prikazati peridodični izvještaj pozitivnim. To vam neće biti teško pokazati jer niste trošili pare za obećano već za svoje plaće i druge materijalne troškove, pri tome dobijate na vremenu a još uvijek imate opcija i za dodatno punjenje budžeta. Ukoliko ste za prethodnih 11 sjednica uspjeli dokazati da su gradski vijećnici zaista idioti koji se ne razumiju u budžet i da zbog toga moraju ćutati jer ćete ih prozvatii i pitali gdje su završili fakultete...u tom slučaju možete biti mirni i 12-tu sjednicu pripremiti na način da među prve dvije tačke postavite temu grijanja kojeg neće biti do 2019.god. a možda ni poslije, a kad se vijećnici premore, idete sa prodajom državne imovine.

Znate li kako se najlakše dolazi do dodatnog novca za punjenje budžeta s kojim ćete nešto kasnije kupiti glasača? Krenete sa upoznavanjem ljudi koji imaju spremne (ne)zarađene novce za umnožavanje, vidite što kapitalista želi graditi a potom pristupite izradi Regulacionog plana i nakon svake uspješne sjednice Gradskog vijeća prodajete to neizgrađeno građevinsko zemljište. Dobro i vama koji ste na vlasti i onom koji umnožava svoj novac.

Ako kojim slučajem nestane neizgrađenog građevinskog zemljišta, idete s opcijom pretvaranja dijelove javne površine u građevinsko zemljište. A kad sve dijelove javne površine pretvorite u građevinsko zemljište, pretvorili ste i vijećnike i građane u magarce, vi nećete više trebati vlast a djeci sirotih vijećnika i još siromašnijih građana, u ovom slučaju “magaraca”, neće ostat ništa.

O budzaštoj prodaji neizgrađenog građevinskog zemljišta koje je bilo pripremljeno za 11 sjednicu i prodaju neposrednom pogodbom 32 vijećnik je pisao, zemljište nije prodato a vijećnik je prozvan “Veselom sveskom”. Navodno, “odgovorni” nisu znali da zemljište koje prodaju vrijedi desetorostruko više, isto kao što ni na 12-toj neće znati da slijedeće koje prodaju vrijedi šestostruko više u odnosu na njegovu tržišnu vrijednost. Elem, bitno je prodati, puniti budžet pošto-poto, a ko će ispast magarac, nije ni bitno.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...