Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


utorak, 1. kolovoza 2017.

Ima šanse za “vlahe” u Zenici

Ekrem Ćosić u panici...

Zaključcima donesenim na nedavnom sastanku vrha stranke u Doboju lider Bakir Izetbegović, SDA stranke najavljuje novu apelaciju Ustavnom sudu Republike Srpske! 


Izetbegović će u njoj zatražiti proporcionalnu zastupljenost Bošnjaka u entitetskim institucijama, kao i uvođenje bosanskog jezika u škole u Srpskoj.

Iz izvora bliskih 32 vijećniku saznajemo da će slijedom zaključaka sa sastanka iz Doboja, Izetbegović pokrenuti i pitanje proporcionalne zastupljenosti Srba i Hrvata u Zenici kao i uvođenje srpskog i hrvatskog jezika u osnovne i srednje škole.

Političari iz Srpske navode da je ovo njegov prvi demokratski potez koji vodi decentralizaciji države i “pomirenju” naroda.

Saznavši za gore navedene zaključke Ekrem Ćosić, vijećnik Gradskog vijeća Zenica koji je na posljednoj sjednici Gradskog vijeća od Gradonačelnika zatražio da povede račna o zastupljenosti Bošnjaka u nadzornim odborima javnih ustanova i preduzeća po Popisu stanovništva iz 2013. godine oštro je protestirao i demonstrativno napustio večerašnju sjednicu GO SDA stranke Zenica, otišao u kafanu i olešio se do bola.

Konobarica koja ga je usluživala izjavila je da je svo vrijeme naručivao pjesmu “izdali me prijatelji, izdao me brat”.

* Naravno, vijest je satiričnog karaktera a jedina istina je da je Bakir Izetbegović zaista podnio apelaciju Ustavnom sudu koju političari Srpske smatraju napadom i nastavkom specijalnog rata protiv Republike Srpske čiji je končani cilj centralizovana BiH. “Zaključci SDA su licemjerni, a Izetbegović i njegova stranka prvo bi trebalo da se založe za obezbjeđivanje osnovnih ljudskih prava Srbima u Federaciji BiH”, stoji u reakciji političara Srpske.

Sadržaj originalnog članka nalazi ae na linku: http://www.nezavisne.com/novosti/bih/Izetbegovic-najavio-podnosenje-nove-apelacije-Ustavnom-sudu-Republike-Srpske/436703
Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi