srijeda, 12. srpnja 2017.

Vijećnici Zenice, ako želite vidjeti detaljan izvještaj o poslovanju “Albe” morat ćete prošetati do naše kompanije

Što se može vidjeti u materijalima XI sjednice Gradskog vijeća Zenica, u izvještaju o poslovanju “Albe”?

Kao i ranijih godina, navodno zbog poslovne tajne nemaju dozvolu iznositi sve finansijske pokazatelje javno, jer se isti smatraju poslovnom tajnom i zato ih pozivaju da, ako žele vidjeti detaljne finansijske izvještaje dođu u prostorije kompanije.

Obzirom da nam je manje-više svima poznato kako današnji vijećnici pristupaju svom poslu, nisam siguran da će naći vremena da odu do pomenute kompanije. S toga smatram da će izvještaj proći kao i svi dosadašnji, iako u ovom materijalu stoji da je Ugovor o zajedničkom ulaganju radi osnivanja zajedničkog preduzeća za odstranjivanje otpada, reciklažu i čišćenje javnih površina zaključen 18.12.1998. godine između Općine Zenica , Javnog preduzeća “Komrad” iz Zenice i Alba International GMBH Berlin ne spominjući da Javno preduzeće “Komrad” nema više nikakvog udjela u toj firmi. Dakle, potkrala se i prva neistina.

U ovom preduzeću nisu zadovoljni stepenom naplate potraživanja... Najviše ih zabrinjava stagniranje stepena naplate od kupaca građana, koji već godinama ne uspijevaju povećati iznad 80%, pa su tako i pored garancije za nenaplaćena potraživanja koji im nudi onaj poznati nepovoljni ugovor kojem je najavljeno i produženje od strane gradonačelnika FK, bili prinuđeni u 2016. godini otpisati 49.457,95 BAM (ukupno 311.684,96 BAM). Otpis iste vrste su morali provesti i u kategoriji kupaca pravnih lica u iznosu od 175.567,64.

U daljnjem obrazloženju poslovanja stoji da su zbog nadležne Gradske službe oštećeni za 37.091 BAM sa PDV-om, odnosno zbog neplaćanja angažmana na održavanju terena nogometnog stadiona Bilino polje. 

“Gradski stadion se u 2016. godini koristio više od 140 puta, prvenstveno zbog nepoštivanja dogovora od strane NK Čelik Zenica”, ističu iz Albe.

– Ova činjenica nam je pravila strahovite probleme, jer kvalitet terena, za koji mi odgovaramo, ne može biti na potrebnom, reprezentativnom nivou. Ovo pravi problem i Gradskoj upravi, jer se svake godine probije iznos sredstava planiran u budžetu za održavanje terena.

U ovom preduzeću još uvijek nisu sigurni da li će se njihov angažman nastaviti nakon isteka 20-godišnjeg nepovoljnog ugovora.

- Iako stanje još uvijek nije alarmantno, dolazimo polako u problem nedostatka prostora. Ukoliko se produži ugovor sa gradom Zenica, potrebno je razmišljati o kupovini dodatnog placa (4-5.000 m2) za potrebe sortirnice i parkinga, tvrde u izvještaju koji će se pred vijećnicima GV Zenica naći na usvajanju 20.07.2017.god.

A nedavnu promjenu poreskih i drugih opterećenja na lične dohotke, odnosno izmjene zakona koje su ozvaničene u jesen 2016. godine prevazišli su tako što su našli rupu u zakonu. Naime, Uprava Društva u dogovoru sa Sindikatom radnika ALBE, umanjila je iznos toplog obroka (kojem se neoporezivi dio smanjio sa 16 na 8 BAM) za 1 BAM po radniku i radnom danu, čime nisu proizvedeni dodatni troškovi za Društvo.

Značajnije i sveobuhvatnije izmjene regulative ove oblasti tek slijede, kažu. Za planirano oporezivanje do sada neoporezovanih dijelova plaće će biti teško naći rupu u zakonu te je upitno da li će uspjeti zadržati troškove personala na planiranom nivou u 2017. godini.



Ukratko, to bilo to. A Vi, Vijećnici Zenice, ako želite vidjeti detaljan izvještaj o poslovanju “Albe” morat ćete prošetati do njihove kompanije.



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...