nedjelja, 4. lipnja 2017.

ZENICA JE NAUČNI FENOMEN

Ako malo analiziramo vrijeme poslije izbora možemo doći do zaključka da je Zenica grad u kojem ne vrijedi treći Njutnov zakon koji glasi:

Ako jedno tijelo djeluje silom na drugo,tada i to drugo tijelo djeluje silom na ono prvo.
Već dugo godina u našem gradu postoji SILA demokratske AKCIJE ali nema nikakve reakcije.

SDA je u posljednjih 20 godina opljačkala i unakazila grad,a građani su to na izborima prepoznali i svoje glasove dali “nezavisnom” gradonačelniku” i “opozicionim” strankama očekujući reakciju na dugogodišnji kriminal i nepotizam vladajuće ekipe.

Kroz niz primjera vidimo da reakcije nema:

-prilikom izgradnje GGM-a i Arene nestanu milioni, odgovornih nema i svi šute. Zašto? Zato što im se predizborna kampanja zasnivala na boljoj budućnosti bez vraćanja u prošlost. Kampanje tipa “Mi smo bogati uspješni privrednici, menadžeri i ulazimo u politiku za vaše dobro. Ako nas izaberete bićemo još uspješniji”, čitaj bogatiji.

-Javna preduzeća negativno posluju,direktori i dalje rade što su i do sada radili, a gradonačelnik i vijeće kažu da im treba dati još jednu priliku. Zašto?

Zato što neko iz vijeća, a zna se i ko, prema raspodjeli vlasti očekuje preuzimanje direktorskih pozicija i pozicija članova Nadzornih odbora. O tome u nekom drugom članku... Usporedbe radi, samo jedan primjer. Posmatrajući prihode i rashode JP Zenicatrans u prošlogodišnjem izvještaju preduzeće je poslovalo s gubitkom od cca pola miliona maraka a po mišljenju resorne graddske službe to je zbog radničkih tužbi po osnovu Kolektivnog ugovora i razlika plaća u iznosu od 100.000 maraka. Lažni bilans i neisknjiženje zemljišta u odmaralištu Breli, RH u iznosu od 673.576,00 KM, koje bi ovom izvještaju dalo još veći gubitak spomenut je tek usput, a resorna gradksa služba predlaže Vijeću da se uz detaljan izvještaj direktora i Nadzornog odbora prihvati izvještaj o poslovanju preduzeća u 2015.godini iz čega se može proizvesti zaključak: svali krivicu na radnike i idemo dalje...

-svi znaju gdje su radnici radili na crno( Željezara, Zenicatrans, bivši Komrad,....i sva ona koja su se zbog toga i raspala) osim inspekcije, ali možda to tako treba jer oni su samo radnici s kojima se “kupovao socijalni mir”. Zašto? Zato što bi na principu jednakosti pred zakonom morali poduzeti iste mjere i prema privatnim firmama a one bi za “posljedicu” imale redovne uplate zdravstvenog i mirovinskog osiguranja iz kojih bi se mogle povećati plaće zdravstvenih radnika i penzionera i time doprinijelo boljem standardu života. Međutim, SILI demokratske AKCIJE to nije cilj. Cilj je što siromašniji narod sa što više harača (državnog nameta) a to su prepoznali i novi (ne)zavisni gradonačelnik i “opozicioni” vijećnici koji isto podržavaju.

-na minus 25 grad nema grijanja, građani stoje u radu da plate nepostojeće grijanje !? Zašto? Zato što su “drogirani” i isprepadani s tužbama za neplaćanje komunalija, sudskim rješenjima i ovrhama koje se povremeno sprovode i tako ubjeđeni da im je u stanovima toplije nego pod mostom kod Metalurga ili onom Žarku u pećinama kod Kamenoloma.

-u gradskoj upravi i javnim preduzećima zaposleno 99% Bošnjaka, a “vlasi” demokratski šute !? Zašto? Zato što na teritoriji pod kontrolom Bošnjaka “vlasi” nisu vlasi. Naime, oni su bošnjački Srbi i Hrvati, odnosno “Bošnjaci” te zbog toga i nema potrebe za računanjem koliko je koga u gradskoj upravi i javnim preduzećima. Prema mišljenju ovdašnje javnosti sigurno ih ima u većem procentu nego u Banja luci, gdje se za Bošnjake može reći da su Hrvatski/Srpski vlasi....

- šest godina nakon formiranja, firma KOMGRAD-ZE u situaciji je da ne dobija poslove po osnovu važećeg ugovora, što bi moglo dovesti u pitanje normalno poslovanje i izmirenje obaveza prema radnicima, ugovor na svojevrsnoj provjeri, a radnici, kao i gradski vijećnici demokratski šute. Zašto? Zato što se i jedni i drugi nadaju da obaveze prema njima neće izostati. Obzirom da je prošlo više od mjesec dana od kako gradonačelnikov stručni tim ili neka komisija provjerava spomenuti ugovor koji sadrži tek nekoliko stranica možda gradonačelnik formira komisiju.

Možda gradonačelnik formira komisiju i da riješi pitanje gospodina Njutna s početka priče. “Hukni tri puta i poželi nešto”, Zenica je naučni fenomen, možda...

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...