ponedjeljak, 12. lipnja 2017.

Otvoreni intervju s gradonačelnikom Zenice!

U jednom od prethodnih članaka u kojem su objavljeni podaci o broju pregleda bloga “32 vijećnik” najavio sam otvoreni intervju sa gradonačelnikom Zenice u kojem bi mu postavio pitanja koja ne smiju pitati gradski vjećnici, s tim da mu 32 vijećnik neće tražiti paušal za posao koji bi trebali raditi izabrani vijećnici. Zeničani žele nova zapošljavanja, zastavljanje “odliva mozgova”, promjene i odgovornost. Podaci o posjećenosti bloga govore da građani zaista žele promjene i odgovornost, a do gradonačelnika i vijećnika gradskog vijeća je koliko će se obazirati na zainteresovanost građana, odnosno pitanja na koja još uvijek nema odgovora. Da li će gradonačelnik odgovoriti na pitanja, iskreno da kažem, ne znam. Ako mu cifra od ukupno 85.000 pregleda govori nešto, pretpostavljam da hoće, a ako ne odgovori i nije neka šteta. Navikli smo. Njegov prethodnik znao nas je nazvati pripadnicima polusvijeta, “magarcima koji glasno njaču”.

Krenimo redom:

1. U svom dosadašnjem radu obavljali ste funkcije na nivou Federacije i države a na kojem i nema baš puno kontakata sa građanima. Obzirom da je funkcija gradonačelnika svakodnevno vezana za život i rad građana da li smatrate da je ovaj posao teži ili lakši od onoga kojeg ste do sada obavljali?

2. Do sada građanima Zenice niti vijećnicima niste prezentirali svoj programa rada i kada to možemo očekivati?

3. Kakva je vaša saradnja sa vijećnicima i predsjedavajućom gradskog vijeća?

4. Najavili ste evropsku i multietničku Zenicu, a u gradskoj upravi i javnim preduzećima i ustanovama zaposleno je 99% Bošnjaka i 1% ostali. Na koji način namjeravate ispuniti obećanje?

5. Obećali ste zapošljavanja! Da li je otvoreno i jedno novo radno mjesto? Dakle, da li je počela realizacija bilo kojeg novog projekta koji podrazumijeva novo zapošljavanje?

6. Obećali ste smjenu direktora i nadzornih odbora u javnim preduzećima. Da li su direktori i nadzorni odbori smjenjeni ili im je istekao mandat nakon kojeg su redovnom procedurom izabrani novi tj. da li su smjenjeni direktori kažnjeni ili nagrađeni a posebno kada je riječ o onima čije izvještaje nije usvojilo gradsko vijeće.

7. Za sebe tvrdite da ste sposoban ekonomista! Da li ste primjenom vašeg znanja doprinijeli poboljšanju prihoda gradskog budžeta ili samo trošite njegovu redovnu prihodovnu stranu i da li građanima Zenice možete otkriti tajnu koliko je naš grad zadužen i ko je za to odgovoran?

8. Da li su vaši kadrovi s kojima ste popunili smjenjene direktore u javnim preduzećim i nadzornim odborima sposobniji ili podobniji?

9. Najavili ste smjene sda-ovih podobnih kadrova u gradskoj upravi kao jednu veliku čistku! Niko ne očekuje da smjenjujete ljude bez razloga. Da li ste smijenili ijednog pomoćnika načelnika i da li to imate namjeru učiniti, a posebno kada je riječ o pomoćniku načelnika za prostorno uređenje gđi. Semiri Karić i savjetniku načelnika za prostorno uređenje g. Muhamedu Husremoviću a na osnovu inicijative koju je pokrenula predsjedavajuća gradskog vijeća za utvrđivanje njihove odgovornosti?

10. Obećali ste završiti vangradsku dionicu GGM-a, a gdje je novac? Planirate li novi kredit ili znate šta je sa preostalih 9 miliona iz kredita Saudijskog fonda namjenjenog za tu svrhu i da li namjeravate napraviti reviziju finansijskog izvještaja za GGM obzirom da isti nije usvojen od strane gradskog vijeća?

11. Da li vi kao finansijski stručnjak smatrate da je projekat GGM-a trebalo finansirati iz komercijalnog kredita ili je pak ovaj infrastrukturni projekat zajedno sa Ze-do kantonom trebalo kandidirati prema finansijskim izvorima iz pristupnih fondova EU.

12. U jednom intervjuu najavili ste raskid ugovora s "Albom". Nepovoljnog ugovora koji većina građana vidi kao njemačko-sda-ovsko izvlačenje novca poreskih obveznika. Naime, po tom ugovoru grad plaća stotine hiljada maraka u ime neplatiša odvoza smeća. Nepun mjesec poslije, nakon sastanka sa predstavnicima Albe najavili ste mogućnost nastavka, odnosno produženja tog ugovora. Znači li to da ste postigli ono što ste htjeli i da će se i dalje budžetski novac odlivati na Albin račun ili imate kratko pamćenje da niste svjesni da govorite čas jedno, čas drugo?

13. Vaš prethodnik za 12 godina nije riješio grijanje grada i da li vjerujete da će u toku vašeg mandata biti rješeno to pitanje i kakva je sudbina projekta KTG tj. da li je neko odgovoran?

14. Nakon izvještaja Federalnog zavoda za agropedologiju, jasno je da je zemljiste na teritoriji grada kontaminirano i kao takvo opasno za poljoprivrednu proizvodnju, a budžetom je predviđeno 3.000.000,00 KM za razvoj poljoprivrede. Kako to komentarišete?



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...