utorak, 13. lipnja 2017.

(Ne)zakoniti paušali za grijanje ostaju?!

Zakazana je deveta sjednica Gradskog vijeća Zenica... U materijalima se mogu naći odgovori na vijećnička pitanja ali nekompletna. Odgovor Nerminu Mehiću, vijećniku SDP-a po pitanju tematske sjednice za rješenje uplate penzionog osiguranja za bivše radnike Komrada nedostaje. Očekivano, naravno. Stav gradskih vijećnika po pitanju Nerminovog prijedloga je nepoznat, a stav 32 vijiećnika saznat ćete uskoro...

Prijedlog za ukidanje “paušala” za grijanje o kojem se mnogo pričalo u predizbornoj kampanji je također nepoznat. Iz Javnog preduzeća “Grijanje” upozoravaju da bi usvajanjem ovog prijedloga Gradsko vijeće preuzelo odgovornost za dalje funkcionisanje grijanja na sebe.

Usvajanjem Prijedloga narušio bi se način određivanja cijene zagrijavanja koji je prisutan kod svih distributera , kako u Evropi, tako i kod nas, a koja se sastoji od fiksnog (paušalnog) i varijabilnog dijela ističući da fiksni trošak (paušal)kod svih drugih distributera iznosi minimalno 30 % a da su isključenja potrošača moguća samo u posebnim slučajevima.

Prijedlog Odluke o izmjeni i dopuni Odluke o zagrijavanju stambenog i poslovnog prostora Grada Zenice daljinskim grijanjem koji je uputila Sanja Renić, predsjedavajuća Gradskog vijeća treba odbiti kao neosnovan, kažu iz Javnog preduzeća “Grijanje” navodeći da bi usvajanje navedene odluke dovelo ovo preduzeće u gubitak cca 2 miliona konvertibilnih maraka čime bi bilo dovedeno u pitanje egzistiranje preduzeća kao i cijelog sistema grijanja Grada.

Nisam vidovita Baba Stana ali sudeći po dosadašnjem ponašanju vijećnika, a jedno od njih je prećutno tolerisanje zaključka po pitanju Izvještaja o poslovanju javnih preduzeća ili Izvještaja o realizaciji izgradnje Glavne gradske magistrale koji nisu dobili potreban broj glasova i ovaj Prijedlog bi mogao završiti kao mrtvo slovo na papiru.

Ako je moguće da za izvještaje koji nisu dobili potreban broj glasova stoji “konstatuje se da nema zaključka Vijeća po predmetnoj tački”, onda je moguće da ne bude zaključka ni po pitanju Sanjinog Prijedloga. Nemati zaključka po nekoj predmetnoj tački znači nemati svoje JA. A vijeće koje nema svoje JA nije vijeće, ono je “predmet” za ostvarivanje političkih i svih drugih ciljeva određenog lica ili skupine.




Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...