utorak, 30. svibnja 2017.

Ne finansiraju se kreditima Saudijskog fonda samo fontane i Glavne gradske magistrale!

Ne finansiraju se kreditima Saudijskog fonda samo fontane i Glavne gradske magistrale. Danas je počela gradnja 20 kuća za izbjegle i interno raseljene srpske porodice, koja se finansira iz kredita Saudijskog razvojnog fonda.

Kreditnim sredstvima Saudijskog fonda, nakon više od 20 godina, u Foči će krov nad glavom dobiti 20 srpskih porodica izbjeglih iz Federacije BiH, te interno raseljenih sa područja fočanske opštine, koje su boravile u kolektivnim centrima i u alternativnom smještaju.

Pored ovih 20 kuća, gradiće se dvije stambene zgrade, jedna sa 20 i druga sa 12 stanova, a grade se i tri stana koja u prošloj godini nisu realizovana.

I Srbija može da konkuriše za sredstva Saudijskog fonda. Ovaj saudijski fond je spreman da razmotri zahtjeve Srbije da pod povoljnim uslovima kreditira projekte iz oblasti energetike, izgradnje putne infrastrukture i aerodroma. Srbija može da podnese zahtjeve i za dodjelu bespovratnih sredstava za gradnju bolnica i objekata kulture i obrazovanja

Što se tiče Bosne i Hercegovine, jedino u slučaju Srebrenica, umjesto kredita riječ je o donaciji Saudijske Arabije u iznosu od milion eura namijenjenoj obnovi kuća i pružanju podrške povratnicima u općinu Srebrenica. Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske Radovan Grajić podsjetio da je planirano da polovina sredstava, odnosno 500.000 eura, bude iskorištena za obnovu i izgradnju stambenih jedinica povratnicima u Srebrenicu, dok će se preostali iznos utrošiti za pružanje podrške održivosti povratka na prostor ove lokalne zajednice. Obzirom da postoje kontraverze oko podjele ovih para, Predsjednik Skupštine Alija Tabaković koji je i predsjednik Medžlisa islamske zajednice Srebrenica i potpredsjednik Milorad Stanojević, odbornik Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja će se pobrinuti za transparentnost pri dodjeli sredstava.

Opština Goražde ide za Zenicom, kredit Sadijskog fonda od šest miliona dolara za razvoj koristi za infrastrukturne projekte.

Općina Stari Grad Sarajevo će se kod Saudijskog fonda za razvoj zadužiti na period od 20 godina, uz petogodišnji grejs period i interes od 2%. za izgradnju sportske dvorane i nadogradnju Doma zdravlja.

Glavni grad Bosne i Hercegovine će “svojih” 10 miliona američkih dolara iskoristiti za izgradnju i opremanje Istraživačkog instituta "Kralj Salman bin Abdulaziz" na Univerzitetu Sarajevska škola za znanost i tehnologiju. Prema predloženom projektu, moderni kompleks instituta bit će namijenjen za naučno-istraživački rad u oblasti medicinskih znanosti i informacionih sustava.

I na kraju ostala je i mogućnost da Saudijska Arabija finansira jedan zajednički infrastrukturni projekat Srbije i Bosne i Hercegovine, a prema nezvaničnim inforamcijama radi se o auto-putu Beograd-Sarajevo.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...