nedjelja, 21. svibnja 2017.

Izvještaj o radu Gradskog pravobranilaštva bi trebao biti alarm za pozivanje na odgovornost

Na sedmoj sjednici Gradskog vijeća, između ostalog, usvojen je izvještaj o radu Gradskog pravobranilaštva koji je u suštini pozitivan. Međutim, izostajanje bilo kakve reakcije na taj izvještaj je jasno o kakvim medijima, gradonačelniku, političarima i o kakvoj gradskoj administraciji je riječ. Ni jedan od vijećnika Gradskog vijeća Zenica, osim Sanje Renić, predsjedavajuće GV Zenica, koja je svojevremeno podnijela inicijativu odnosno zahtjev da gradonačelnik podnese krivičnu prijavu protiv Pomoćnika Gradonačelnika za prostorno uređenje i Savjetniku Gradonačelnika za prostorno uređenje, nije postavio pitanje odgovornosti bilo koje službe ili pojedinca iako je iz izvještaja Gradskog pravobranioca očigledno o kakvim propustima se radi.

Kao prvo, potrebno je istaknuti, kako piše u izvještaju, ovaj predmet od naročitog značaja za Grad, a to je odluka koja je u ranijem periodu donijeta od strane Općinskog vijeća Zenica a u vezi sa ogromnom gradskom površinom na koju Željezara Zenica ima pravo korištenja ili upravljanja a koja se još vodi kao društvena svojina ili opštenarodna imovina (DS/ONI).

Ovom Odlukom kao i pripadajućim sporazumom dogovoreno je da se Željezara Zenica oslobađa plaćanja KN i KGZ a da se na površini na kojoj je Željezara upisana sa pravom upravljanja ili korištenja,  Općina/Grad Zenica upiše kao vlasnik. 

Knjiženje ove značajne imovine na Grad nikada nije realizovano a odgovornom se ne spominje ni ime, a kamoli odgovornost. Dugovanja Željezara Zenica po osnovu neplaćanja KN i KGZ dostigla su dodatnu cifru od cca 1.000.000,00 KM (plus kamate i troškovi postupaka) tako da je jasno kolika je važnost da se ovaj problem riješi najpovoljnije za Grad. Uzimajući u obzir sporazum sa Kantonalnom bolnicom Zenica o neplaćanju KN I KGZ-a čini mi se da nekako olako potežemo za novcem poreskih obveznika kada je u pitanju politička samopromocija. "Slučaj" zanemarivanja knjiženja vlasništva na Željezarinu imovinu ne govori da bilo ko razmišlja o eventualnim štetama za Grad.

Zatim, u izvještaju se spominje sprečavanje upisa poljoprivrednog zemljišta u društvenoj svojini kao rezultat nezakonite privatizacije od strane Poljoprometa Zenica. Naime, Pravobranilaštvo je spriječilo uknjiženje ogromnog poljoprivrednog zemljišta kod sela Hece i Vraca a koja je u periodu privatizacije nezakonito dodijeljena Poljoprometu. Ta nezakonita privatizacija je predmet arbitraže  koja još uvijek nije okončana. 
Međutim, ko su odgovorni za ovakvu nezakonitu privatizaciju? Kolika je dosadašnja nastala šteta, a kolika bi mogla biti ukoliko se i dalje bude zanemarivao jedan ovakav izvještaj? 

Zemljište koje je nezakonito privatizirano ima još veću vrijednost imajući u vidu da istim prolazi trasa auto puta tako da Auto ceste F BiH već vrše eksproprijaciju i plaćanje istog ističu u pravobranilaštvu. Pravobranilaštvo je već o ovome obavijestilo Upravu za imovinsko-pravne, geodetske poslove i katastar nekretnina, da bi ista spriječila naplatu eksproprijacija od nezakonitih posjednika i time spriječila nastanak značajne štete za Grad Zenica. Takođe, da bi Grad stekao pravo direktnog upravljanja poljoprivrednim zemljištem na svom području, potrebno je da Gradsko vijeće po hitnom postupku donese Program rada upravljanja poljoprivrednim zemljištem na teritoriji grada Zenica.

Na narednoj sjednici na dnevnom redu je i Informacija o stanju u oblasti poljoprivrede u 2016. godini sa Programom mjera za unapređenje poljoprivrede u 2017. godini na području Grada Zenica. Međutim, ni riječi o ovom hitnom postupku. Toliko o brigama za očuvanje budžetksog novca i mogućeg nastanka štete za Grad. Umjesto ovoga što pravobranilaštvo predlaže, našoj gradskoj upravi je daleko važnije kako potrošiti novac iz budžeta, tako da u svojoj informaciji prikazuju koliko će novca izdvojiti za krompir, krastavce i maline, a koliko za udruženja i njihove potrebe.

Svi vijećnici, mediji i javnost su na prošloj sjednici čuli za navedeni izvještaj, vijećnici ga usvojili  i istovremeno zaboravili. Zakazana je nova sjednica, ali bez tačke dnevnog reda koja se tiče preporuke pravobranilaštva i hitnog postupka kod donošenja Programa rada upravljanja poljoprivrednim zemljištem na teritoriji grada Zenica. Očito, nikom nije stalo da spriječi plaćanje eksproprijacije zemljišta i nastanak značajne štete za grad. Pretpostavljam da ni Sanja Renić, predsjedavajuća GV Zenica, više nije zainteresovana za postavljanje jednog ovakvog škakljivog pitanja jer su joj izostankom podrške od strane vijećnika kod njene prethodne inicijative sve lađe potonule. Ostati sam sa sobom nije lako. Osjetio sam to nekad i na svojoj koži ali sam ogluh’o na takve postupke solidarnosti i zato se nadam da će i Sanja "preživjeti".

Našim vijećnicima GV Zenica, medijima i javnosti je očito važnije kako će se zvati Gradska arena ili da li će im njihov “kralj” uspjeti u namjeri (ne)ustavnog otimanja novca kladioničarima.


Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...