srijeda, 3. svibnja 2017.

Gradska služba ne radi ono što im nalaže Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH nego ono od čega bi mogli imati lične koristi!?

Obzirom da mi se iz “kuhinje” Trga br.6 gdje se više od 5 mjeseci održava rijaliti šou pokušava ugroziti radnopravni status iako nisam radikalni hodža, iznijet ću jedno kratko zapažanje.

Ukratko, iz jednog izvještaja Ureda za reviziju institucija u FBiH o reviziji finansijskih izvještaja Općine Zenica jedna od preporuka glasi:

Sa stanovišta racionalnosti, štednje i pravilnog trošenja javnih sredstava preispitati opravdanost postojanja ugovora u ovakvom obimu, zaključenim sa Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada „Zenica“. Preduzeće za projektovanje, nadzor i plansku dokumentaciju. Preduzeće koje je aktivno učestovalo u projektu izgradnje glavne gradske magistrale, bilo kao nadzorni organ, a da nikada nije podnijelo izvještaj o utrošenih 50 miliona maraka. Gradonačelnika Zenice ne brine gdje su potrošene pare. Njega “brinu” one koje bi tek trebalo trošiti.

Umjesto da gradonačelnik Zenice preispita opravdanost postojanja jednog ovakvog ugovora, on se okomino na preduzeće, čiji je suosnivač Grad Zenica, osnovano s ciljem socijalnog zbrinjavanja bivših radnika Komrada, kao i radi efikasnijeg obavljanja poslova, u najvećem dijelu održavanja lokalnih cesta i zimske službe.

Navedeni ugovor s Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada „Zenica je iz 2007. godine (br. 03-1- 1697/07 od 28.02.2007. godine) uz kojeg je dat i cjenovnik usluga je prema mišljenju revizora, blago rečeno, sumnjivo. Dio poslova koji su ugovorom delegirani ovom javnom preduzeću poklapa se sa poslovima iz nadležnosti općinskih službi i provedenom revizijom utvrđeno je da bi sa stanovišta racionalnosti, štednje i pravilnog trošenja javnih sredstava trebalo preispitati opravdanost postojanja ovog ugovora u ovakvom obimu.

Dakle, gospoda sa Trga broj 6 ne radi ono što im nalaže Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH nego traži dlaku u jajetu ugovora s preduzećem Komgrad-Ze na osnovu na principu rekla/kazala, ili zbog neke druge, samo njima znane koristi.

Sistemskim i dirigovanim ignorisanjem preduzeća i jednostrano nepoštivanje ugovora čiji je suosnivač Grad Zenica, preduzeća zbrinutih Komradovih zaposlenika, odnosno oduzimajući mu poslove istovremeno dajući ih nekom drugom, “povlaštenom”,  stiču se pretpostavke za novu “kolateralnu štetu”. Više od 50 zaposlenika i njihov radni angažman. Ne zanima me da li preostalih više od 49 zaposlenika brine za sebe, možda i ne znaju šta se iza brda valja. Ovo je lični stav... Dakle, Gradska služba ne radi ono što im nalaže Ured za reviziju institucija u Federaciji BiH nego, poznavajući bh mentalitet i način na koji se provode tenderi, ono od čega bi možda mogli imati i lične koristi. Draga gospodo iz Trga br.6. na isti ili sličan način osnovano je i posluje preduzeće "Alba". Da li ćete raspisati tender za najpovoljnijeg ponuđača odvoza smeća?

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...