nedjelja, 28. svibnja 2017.

Da li je na pomolu novi skandal u Zenici?

Tko prikriva izvještaje o radu javnih preduzeća koji nedostaju? Prolaze li na mala vrata oni za koje nema dovoljan broj ruku i kakva je sudbina tih preduzeća?

Gradsko groblje Zenica, javno preduzeće čiji izvještaj o radu za 2016.godinu niste mogli vidjeti među ostalim izvještajima javnih preduzeća. Kategorija: uslužne djelatnosti – pogrebne usluge i basnoslovne naplate koje zaista nisu male. Jedno od preduzeća za udoban smještaj “podobnih” u kojem nema mjesta za djecu sitne buranije, vjerujte. I kad bi kojim slučajem htjeli ili pokušali zaposliti, tamo nema mjesta za vaše ili moje dijete. Naša djeca, (djeca sitne buranije) ne trebaju nikome. Mi imamo visoke plaće, i do 800 maraka, i oni ne moraju raditi do 35 godina života. U tom preduzeću se mogu zaposliti samo djeca onih koji su na neki način “valjali” bivšem gradonačelniku, a između ostalih i jedan direktor koji je mjesecima hodao po čaršiji a primao plaću iz jednog drugog preduzeća. Tačnije, preduzeća Službe Civilne zaštite u čijem sastavu je i “Profesionalna vatrogasna jedinica”. No, ništa čudno ne bi bilo da je “hodač” neki pravnik, ekonomista ili neko drugo zanimanje od kojeg bi ovo preduzeće imalo koristi. Međutim, ing.zaštite na radu sigurno ne treba mrtvima, a ono malo živih ne može nastradati od umrlih, tako da zaista nema razloga za takvim zanimanjem.

Elem, nebitno. Posebno zanimljiva činjenica je, da za ovo preduzeće nema izvještaja u materijalima 8 sjednice Gradskog vijeća u kojima se nalazi i stav resorne službe po izvještajima o poslovanju ali bez stava o poslovanju JP “Gradsko groblje”. Pretpostavljam da odgovorni iz resorne službe nisu slučajno propustili napisati stav po pitanju poslovanja Gradskog groblja. Prema nezvaničnim informacijama neki od onih koji se “provuku” i ne napišu izvještaj, odvaže se i kažu da nisu na vrijeme dobili poziv i nisu stigli uraditi izvještaj iako i ptice na grani znaju da se izvještaji podnose krajem mjeseca maja. Na kraju se dešava da vijećnici usvoje ili ne svoje izvještaje i ne primjećujući da jedan ili dva nedostaju. U ovom slučaju, izvještaja o poslovanju JP “Gradsko groblje” i izvještaja o JP za prostorno planiranje i uređenje grada "Zenica", tj.g. Helega, on je imao samo izvještaj o GGM-u.

Nedavno sam pisao kako je u našoj zemlji teško i kako se ne može rahat umrijeti zbog skupih pogrebnih usluga, hodža, popova i drugih lopova....sigurno se sjećate tog članka kada sam glasno razmišljao da je potrebno Hitno pokrenuti kampanju pod nazivom: “Dosta su ih pljačkali dok su bili živi, zaustavimo zarađivanje na umrlim”.

Dakle, za te usluge se uzimaju basnoslovne cifre iako im iz budžeta poklanjaju naš novac. Naprimjer, samo u Zenici iz budžeta Grada izdvajamo cca 77.000 konvertibilnih maraka vjerskim zajednicama, a za subvencije ovakvim javnim preduzećima i do 2 miliona maraka.

I to nije sve. Na prijedlog Ureda premijera, i Vlada Zeničko-dobojskog kantona zna ponekad pogurati ovo preduzeće tako što odobri novčana sredstva u iznosu od 277 KM, navodno na ime plaćanja nekakve takse za održavanje jednog grobnog mjesta, po kojem kriteriju i zašto samo jednog, nije mi poznato.

No vratimo se JP za prostorno planiranje i uređenje grada "Zenica" i izvještaju Izvršne agencije za realizaciju GGM-a za koji samo rijetki znaju da nije dobio potrebnu većinu. Agencije koja pripada preduzeću za koji revizorski izvještaj ureda za reviziju institucija Federacije BiH iz 2012.godine kaže da sa stanovišta racionalnosti, štednje i pravilnog trošenja javnih sredstava treba preispitati opravdanost postojanja ugovora u ovakvom obimu, zaključenim sa Javnim preduzećem za prostorno planiranje i uređenje grada „Zenica“.

Kako se moglo desiti da nedostaju ova dva izvještaja, do momenta objavljivanja ovog članka odgovor od Predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica nisam dobio. Tko prikriva izvještaje o radu javnih preduzeća koji nedostaju? Prolaze li na “mala vrata” oni za koje nema dovoljan broj ruku i kakva je sudbina tih preduzeća? Kao da nikom nije stalo do štednje i pravilnog trošenja javnih sredstava tako da ne moramo vidjeti sve izvještaje. Hasan Kreho, građanski aktivista tvrdi da je u pitanju “kriminal na kvadrat” ali i da se nada da će državna agencija za istrage i zaštitu u BiH imati dovoljno razloga da ovu investiticiju provjere sa stanovišta zakonitosti svih radnji u realizaciji izgradnje GGM-a. Za nedostajući izvještaj o Gradskom groblju kaže da nije morao biti s ostalim javnim predzećima i da vjeruje da će se naći na nekoj drugoj sjednici.

A da li će neko od vijećnika Gradskog vijeća Zenica reagovati i tražiti dodatna pojašnjenja vezana za izostanak ovih izvještaja i kakav je status izvještaja o realizaciji GGM-a za koji je glasalo tek 12 vijećnika vidjet ćemo uskoro. Prema riječima Edhema Fejzića, “Poslovnik o radu GV GZ. kaže da kod glasanja MORA biti natpolovična većina, a to je 16 zelenih kartona bez obzira na trnutni broj izabranih dužnosnika u salama na bilo kojem nivou vlasti”. Dakle, taj izvještaj nije prošao, nije dobio potrebnu većinu za prolaz.

Potrebnu većinu za prolaz nije dobio ni Zenicatrans. I Zenicatrans treba reprogram dugovanja... U ovom gradu reprogram post’o nešto pravo atraktivan!? Kuda ide Zenicatrans? Nermin Mehić, vijećnik SDP-a je tražio da u Zenicatrans uđu organi gonjenja i to je ono što mi se dopalo.

Ono što mi se ne dopada je zaključak vijeća, odnosno njegovo tumačenje: “Izvještaj o poslovanju “Zenicatrans” nije usvojen, ali on prolazi, tako je rek’o sekretar”, izjavila je Sanja Renić, predsjedavajuća GV.

Ako je tako rek’o sekretar il’ je bilo il’ će bit’ opet “selo gori a baba se češlja”. U normalnim zemljama oni čiji se izvještaji ne usvoje direktori podnose ostavku. U Zenici, vjerovali ili ne, prolazi, jer je tako rek'o sekretar. U normalnoj zemlji ovo bi u najmanju ruku bio skandal. U Zenici priča, koja traje tek koliko i vijest da je neki direktor javnog preduzeća izvršio samoubistvo. A zbog čega ili koga nikoga nije briga.

autor: Muhamed Pivić

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...