srijeda, 26. travnja 2017.

Radnicima Privrednog društva "Komgrad-Ze" slijedi propast i ulica!

Po svemu sudeći ovo bi mogao biti najveći peh u istoriji borbe za socijalni status
i prava na rad radnika Privrednog društva "KOMGRAD-ZE" Zenica. Naime, radnike bivšeg Javnog preduzeća "Komrad" d.o.o Zenica, zbog kojih je i osnovana nova firma PD."KOMGRAD-ZE", u javno privatnom partnerstvu u omjeru 65/35 % sleduje ulica, štrajkovi i traženje posla od svog osnivača.

Prema ugovoru između tadašnje Općine Zenica i najboljeg ponuđača, preduzeće “KOMGRAD-ZE” je osnovano s ciljem socijalnog zbrinjavanja i spašavanja radnika Komrada, a zbog današnjeg nepoštivanja u međuvremenu produženog ugovora, od strane gradske vlasti najmanje 50 radnika bi se moglo ponovo naći na ulici tražeći svoja osnovna ljudska prava. Prava na rad, zagarantovano Ustavom i Općom deklaracijom o ljudskim pravima...

Nepoznavanje sadržaja potpisanog ugovora ili neznanje gradonačelnikovih savjetnika ovaj grad bi moglo koštati ukoliko se radnici ili uprava firme odluče na kolektivnu tužbu zbog nepoštivanja ugovora kojeg su usvojili i gradski viječnici.

Kao “predstavnik radnika za sva nerješena pitanja, po pitanju radnopravnog statusa zaposlenika JP “Komrad”d.o.o Zenica”, priznatog i od strane Općinskog suda Zenica ozbiljno sam zabrinut za sudbinu radnika koji su u prethodnih 6 godina u ovom brzom gradskom servisu uspješno obavljali sve poslove koji su im povjereni od strane nadležnih iz gradske uprave. Njihov radnopravni status bi uskoro mogao biti ugrožen. Što se u međuvremenu desilo i kome smetaju zbrinuti radnici bivšeg javnog preduzeća znaju savjetnici gradonačelnika za koje smo budžetom predvidili brdo novca?

Ti radnici koji im smetaju su već jednom doživjeli neimaštinu zbog nebrige, nesaradnje, opstruisanja i uskraćivanja poslova od strane bivšeg gradonačelnika i njegove administracije i saradnika. Radili su mjesecima bez plaća, toplog obroka i bez uplate doprinosa iako im je Općina Zenica bila osnivač, baš kao i u ovom slučaju.

Što su ovi radnici? Građani drugog reda??? Da li će novoizabrani gradski vijećnici dozvoliti uništavanje kompanije u kojoj grad ima 35 procenata kapitala? Trebaju li dopustiti da zbog “pravnih savjetnika” gradonačelnika i nepoštivanja postojećeg ugovora i zakona dožive nove demonstracije obespravljenih radnika ispred sale Gradskog vijeća? Mislim da ne trebaju, ali vjerujte da mi neće biti mrsko predvoditi demmonstracije 50 radnika, skupa sa njihovim porodicama. A, ako bude potrebe i sa vozilima i radnim mašinama ući u salu Gradskog vijeća, ući ćemo!

“Opći i trajni mir može se uspostaviti samo ako se temelji na socijalnoj pravdi”. Nema socijalne pravde, nema posla za mene i “moje” radnike, nema mira...

Muhamed Pivić, zaposlenik PD."Komgrad - Ze" d.o.o Zenica





Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...