četvrtak, 27. travnja 2017.

Poslije Kasumovićevog turčenja, jedan potez vrijedan hvale

Vjerovali ili ne, poslije Kasumovićevog turčenja bosanskohrecegovačke bošnjačke djece u Zenici, tradicionalne manifestacije – Dan-a djeteta koje već treći put organizuju “Institut Yunus Emre” i turska ambasada u BiH, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva za obrazovanje Republike Turske, gradonačelnik je uradio prvu dobru stvar koju treba pohvaliti. Najavio je stečaj u nogometnom klubu “Čelik”.

Znam, neupućeni neće pročitati ostatak članka već će im se dignuti kosa na glavi od ovakve konstatacije i uz psovke odustati od daljnjeg čitanja. Međutim, kao što reče gradonačelnik “mnogi svjetski klubovi su pravili dirigovani stečaj”. Stečaj je napravljen i u košarkaškom klubu “Čelik”. KK Čelik Zenica službeno ne postoji, a novi klub OKK Čelik Zenica iz najnižeg ranga natjecanja izborio je najviši rang. Nekad veliki košarkaški klub Bosna je promijenio ime, a dugovi prema igračima nestali! KK Sloboda više ne postoji, a osnovan je novi klub OKK Sloboda. Navijači šokirani, građani zabezeknuti i ne shvataju da se zapravo na ovakav način amnestiraju ljudi koji dovedu klubove ili preduzeća do propasti i tako ostaju nekažnjeni za nezakonite radnje. Zato znaju oni koji treba da znaju i sve to lijepo pripreme da izgleda zakonito. Održe se sjednice, prebaci odgovornost na ljude koji imaju politički imunitet, najkraće rečeno, sa krivičnog djela stvar prelazi u političku grešku. Takvo nešto znaju napraviti samo vrhunski majstori za manipulacije, visokoškolovani kadrovi sda stranke koji sve to pokriju sa određenim nezadovoljstvom “oštećenih” ili šokiranih putem medijske propagandne mašinerije. Ovaj potez sam najavljivao u svojim povremenim diskusijama na temu “Čelika” jer sam slično prošao u preduzeću u kojem sam radio. Bio sam u skupini “oštećenih”, ali ne i šokiranih, kao ni sada.

U slučaju “Čelik”, da je neko iz SDA stranke predložio ovakav scenario, obzirom na odbojnost prema prijedlozima koji dolaze iz te stranke, prijedlog ne bi prošao. Ovako, prijedlog gradonačelnika, omiljenog disidenta sda stranke će naići na podršku građana koji su ga birali i naravno vijećnika SDA stranke kojoj su preimenovanja i dirigovani stečajevi specijalnost. Nogometni klub “Čelik” dobija jedno slovo i prelazi u npr.Fudbalski klub “Čelik”,kreće ispočetka, “čist”, bez dugova, a usput se napravi i medveđa usluga ljudima koji su vršili nezakonite radnje. Vrlo jednostavno. Prevariš državu za državne poreze, dužnike za ogromene svote novca uz svu moguću medijsku pratnju bez ikakve odgovornosti. Tužilaštvo u svojoj novoj zgradi u Zenici na svojim novim računarima i laptopima može mirno posmatrati medijske natpise i blogove poput ovog mog i konstatovati kako je sve, kao i do sad, urađeno na zakonit način. Zahvaljujem na pažnji.

Idemo dalje. Najavljujem slijedeći stečaj u JP Grijanje...



Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...