srijeda, 1. ožujka 2017.

Ko je u ovoj priči kolateralna šteta?

Da je poziv na "mobilizaciju" osvještenih građana urodio plodom pokazuje i reakcija na sinoćnji članak koji je jasan pokazatelj da u ovom gradu još uvijek ima slobodnih mislećih ljudi koji prate dešavanja oko obračuna gradonačelnika Zenice sa “radikalnim hodžom”, kojI bi za posljedicu mogao imati nove podjele.

U odgovoru na pitanje „da li je Dženana Sivac kolateralna šteta u gradonačelnikovom obračunu s Mevludinom, “radikalnim hodžom”, jedan stalni posjetitelj bloga 32 vijećnik piše.

“Baš lijepo što se radikalni hodža zalaže za borbu protiv radikalne korupcije u čije sudionike svrstava vrlog (nezavisnog) gradonačelnika Zenice. Osim drugih stvari po kojima smo posebni u svijetu, ovo je sigurno jedna od njih. Pioniri. Pioniri smo isto i političke prakse u kojoj su, naravno po pravilu, donji oni obični, nevidljivi”.

- U ovom slučaju nevidljivi su obični ljudi, profesionalci, čiji posao nije lak iako to većina smatra, jer su zbunjeni pred radikalnim izborom: da li podržati direktoricu koju baš i ne vole svi u kolektivu i time se prikloniti radikanom hodži ili postupiti po naređenju pravednika kakav je prvi čovjek grada, koji je do sad uradio sve što je obećao, na primjer zaposlio mlade sa biroa i smijenio "stranačke poslušnike" u javnim preduzećima.

Lakše od toga da prosto poništi odluku upravnog odbora sa radikalnim hodžom na čelu koji je opet izabrao istog direktora, je NARAVNO skinuti sa sebe teret ukidanja javne gradske televizije i buduće socijalne slučajeve, zajedno sa njihovim porodicama, stotinjak uskoro gladnih usta, natjerati da to odrade za njega. Da skinu ljagu sa samih sebe, jer javnost ih ne voli, pa zato, ko ih jebe, nek' crknu, bolje nisu ni zaslužili.

NARAVNO da se oni ništa i ne pitaju, zašto bi, oni su ostaci režimskog terora kojeg je dokinuo eto naš novi nezavisni. Jedini subjekti u takvoj jednačini su Fu-do i njegov omiljeni protivnik, SDA. Radnici i njihove porodice ali i medij koji je očita žrtva političkog pristiska nisu čak ni koletaralna šteta, stoji na kraju reakcije slobodno mislećeg građanskog aktiviste.


Podsjećam, radi se o informaciji iz gradonačelnikovog kabineta o nezadovoljstvu ponovnim izborom direktorice Javnog preduzeća RTV Zenica. 
Dakle, postoje saznanja da je gradonačelnik obustavio sve tranše za ovu tv kuću u momentu kad je Nadzorni odbor imenovao Dženanu Sivac za direktoricu.

U gradonačelnikovom obraćanju javnosti putem službene fcb.stranice na kojoj je istaknuto pismo Nadzornom odboru ovog preduzeća između ostalog stoji: “Obzirom na situaciju u ovom preduzeću, opće nezadovoljstvo radnika, negativne kritike građana, odnosno gledatelja i tešku materijalnu situaciju u preduzeću, smatram da je Nadzorni odbror JP RTV Zenica u sastavu: Admir Ćerim, Medina Delibašić i Mevludin ef.Dizdarević svjesno zanemario nabrojano čime je doveo u pitanje sudbinu ovog preduzeća”.

U daljnjem obraćanju gradonačelnik upozorava Nadzorni odbor preduzeća da su ovakvim djelovanjem, bez konsultacija sa Gradonačelnikom, Nadzorni odbor zanemario činjenicu da upravo Gradonačelnik vrši nadzor nad zakonitošću rada javnih preduzeća i ustanova i obezbjeđuje im uslove za rad podsjećajući da to podrazumijeva i finansijsku podrsku kroz budžet Grada Zenica. Na prvi pogled čini se da je dio njegovog pisma objavljenog na fejsbuku samo opravdanje za ono što bi moglo uslijediti. A moglo bi uslijediti izostajanje finansijske podrške kroz budžet Grada Zenica čime bi upravo ON doveo u pitanje sudbinu ovog preduzeća. S druge strane ovo je i jedna vrsta pritiska na novoizabranu direktoricu Dženanu Sivac i primoravanja na podnošenje ostavke. Detaljnije, o sinoćnjem članku možete pročitati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...