srijeda, 1. ožujka 2017.

Da li je Dženana Sivac kolateralna šteta u gradonačelnikovom obračunu s Mevludinom, “radikalnim hodžom”?

Pitanje koje ne ulazi u redovna pitanja koja idu u sklopu kviza “ZENICA 032 KRENI” ponedeljkom, srijedom i petkom na blogu 32 vijećnik. Naime, radi se o informaciji iz gradonačelnikovog kabineta o nezadovoljstvu ponovnim izborom direktorice Javnog preduzeća RTV Zenica.

U njegovom obraćanju javnosti putem službene fcb.stranice na kojoj je istaknuto pismo Nadzornom odboru ovog preduzeća između ostalog stoji: “Obzirom na situaciju u ovom preduzeću, opće nezadovoljstvo radnika, negativne kritike građana, odnosno gledatelja i tešku materijalnu situaciju u preduzeću, smatram da je Nadzorni odbror JP RTV Zenica u sastavu: Admir Ćerim, Medina Delibašić i Mevludin ef.Dizdarević svjesno zanemario nabrojano čime je doveo u pitanje sudbinu ovog preduzeća”.

U daljnjem obraćanju gradonačelnik upozorava Nadzorni odbor preduzeća da su ovakvim djelovanjem, bez konsultacija sa Gradonačelnikom, Nadzorni odbor zanemario činjenicu da upravo Gradonačelnik vrši nadzor nad zakonitošću rada javnih preduzeća i ustanova i obezbjeđuje im uslove za rad podsjećajući da to podrazumijeva i finansijsku podrsku kroz budžet Grada Zenica.



Na prvi pogled čini se da je dio njegovog pisma objavljenog na fejsbuku samo opravdanje za ono što bi moglo uslijediti. A moglo bi uslijediti izostajanje finansijske podrške kroz budžet Grada Zenica čime bi upravo on doveo u pitanje sudbinu ovog preduzeća. S druge strane ovo je i jedna vrsta pritiska na novoizabranu direktoricu Dženanu Sivac i primoravanja na podnošenje ostavke. Imajući u vidu gradonačelnikov otvoreni sukob sa Mevludinom ef. Dizdarević kojeg je tokom izborne kampanje nazivao “radikalnim hodžom” postavlja se pitanje da li je Dženana Sivac kolateralna šteta?

Podsjećam, Mevludin ef, Dizdarević je izjavio kako optužbe za fundamentalizam, radikalizam i slično jesu ultimativno oružje u nedostatku drugih argumenata u borbi protiv političkih i ideoloških neistomišljenika. U aktualnoj globaliziranoj društvenoj zbilji nema težih optužbi jer se radi o optužbama koje ne treba dokazivati niti iznositi bilo kakve argumente za to, kao što je i u njegovom slučaju. “Dovoljno je da kažete da je neko islamski radikal i onda teret dokazivanja pada na optuženog. I što se više optuženi brani od tih napada, on sve više izgleda kao krivac i u konačnici to i postane”, kazao je Dizdarević.


- Što se tiče mog navodnog radikalizma, smatram da ja i jesam na neki način i u nekom smislu radikalan s obzirom da u svojim hutbama i javnim nastupima radikalno zagovaram borbu protiv korupcije, radikalno se borim protiv nepravde svih vrsta, radikalno kritiziram bogaćenja preko leđa običnih ljudi, radikalno se borim protiv zloupotrebe političke moći, snažno zagovaram veće prisustvo morala u politici i javnoj sferi općenito itd. Radikalno zagovaram da osobe na visokim pozicijama moraju imati najviše standardne moralnosti, a ne obrnuto. Ako ova moja radikalna stajališta nekome smetaju, e tu zaista pomoći ne mogu. Da je zajednica prepoznala iskrenost mojih stajališta i snagu argumentacije, kazuje prepuna Ensar‑džamija.

Analizirajući Nacrt Budžeta Grada Zenica za 2017.godinu primjetio sam da je ovom javnom preduzeću umanjeno izdvajanje od cca 50-tak hiljada maraka što i nije neznatna cifra obzirom na ukupne prihode i rashode tog preduzeća. Dakle, ili će Dženana Sivac podnijeti ostavku ili će se preduzeće suočiti s finansijskim manjkom u iznosu od 50 hiljada maraka. Naravno, sve zavisi od javnog mnijenja i eventualne podrške građana, a ako navedeni “nesporazum” Mevludina ef. Dizdarevića dođe do džematlija Ensar Džamije, onda i od njih. Po svemu sudeći za Dženanu i Nadzorni odbor JP RTV Zenica dolaze crni dani i nespavane noći. Da li će vijećnici Gradskog vijeća Zenica svojim amandmanima uticati na iznos predviđen ovom preduzeću vidjet ćemo 2 marta kada je planirana sjednica vijeća na kojoj je planirano razmatranje Nacrta Budžeta za 2017.godinu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...