petak, 24. veljače 2017.

Saznajte kome je Nacrtom Budžeta za 2017.godinu predviđeno 2 miliona maraka?

Nisam baš siguran da li, i koliko se razumijete u Budžet Grada Zenice jer ga ni ja sam nisam baš dobro razumio. Ono što me kao “laika” zainteresovalo je njegovo povećanje u odnosu na prošlu godinu za nevjerovatnih 2 miliona maraka predviđenih javnim preduzećima. U nadi da ću pronaći kojem je to preduzeću predviđeno 2 miliona, primjetio sam jedino povećanje broja zaposlenika i njihovih bruto plaća. Naši novoizabrani gradski vijiećnici će 2 marta, kada je zakazana sjednica Gradskog vijeća i usvajanje Nacrta Budžeta za 2017.godinu kao jedina tačka dnevnog reda imati pred sobom veliki ispit. Usvojiti ili ne usvojiti ovakav budžet. Za svoje redovne čitatelje izdvojit ću ono što sam ja primjetio i na kraju  dati link na kojem se može pogledati taj Nacrt da se uvjere ili da pronadju ono što ja nisam pronašao.

Kuda ide naš novac? U šta ćemo trošiti 50 miliona maraka? Krenimo redom. U planu je nova zgrada gradske uprave, odnsno njena projektna dokumentacija u iznosu od 40.000 maraka, troškovi za azil za napuštene životinje i dr. povećaju se za 60.000 ...tekući transferi za sport smanjuju za 200.000, podrška vjerskim zajednicama ostaje skoro ista kao i u prošlom budžetu tj. 70.000 maraka, a za finansiranje rada JU "Dom porodica" Zenica predviđeno je smanjenje u iznosu od 50.000 maraka.

Za rad kancelarije referenta za pitanja Roma ovaj budžet nije predvidio ništa. U odnosu na prošli budžet Romi su uskraćeni za 12.000 maraka.

Kao što rekoh na samom početku, javnim preduzećima predviđeno je nevjerovatnih 2. miliona maraka više u odnosu na prošli budžet. Ovo je dakle početak gađanja s milionima. Javna preduzeća, skloništa za armiju “parazita” koja se ostavljaju u amanet gradonačelnicima i direktorima da im zapošljavaju njihovu djecu, glasačku mašineriju koja uživa na račun poreskih obveznika.

Drugi tekući rashodi su povećani za skoro još jedan milion. Šta se podrazumijeva pod drugi tekući rashodi to ni ptice na grani na znaju, a ko će dobiti milion više odlučit će nova gradska uprava.

Za nabavku zemljišta i drugih nekretnina u dvije stavke predviđeno je više od pola miliona konvertibilnih maraka. Kome će se nabavlljati nekretnine i zašto? Pitanje za nove vijećnike prilikom usvajanja ovakvog budžeta.

Otplate dugova povećane su za jedan milion...

Za čišćenje riječnih korita, divljih deponija i zbrinjavanje animalnog otpada gradska administracija je predvidila skoro 300.000 više u odnosu na prethodnu godinu, dok je za naknade porodiljama u radnom odnosu i ostali vidovi soc. zaštite (smj. u dr. por.; porod. koje nisu u rad.odn.; pom. za novorođ.; prehr. djec. i dojilj.) novim Nacrtom budžeta predviđeno pola miliona više.

Bruto plaće i naknade plaća za gradonačelnika (naknade troškova zaposlenih) sa  dosadašnjih tri radnika povećavaju se za još tri i 50.000 , maraka, putni troškovi za 4.000, a ukupni rashodi i izdaci za to troje se povećavaju za cca 300.000 maraka dok će Služba kabineta i njena četiri zaposlenika povećati svoj rashod za 9 zaposlenika i cca 250.000 maraka.

Također, uvodi se i poseban odjel pod nazivom “Služba za odnose s javnošću” sa dodatnih 6 zaposlenika i troškovima u iznosu od 164.000 maraka i meni do sada nepoznat “Sektor za poslove Mjesnih zajednica” i njihovih 7 zaposlenika sa bruto plaćama u iznosu od 160.000 maraka.

Što se tiče zaposlenika, Služba za urbanizam i imovinsko pravne odnose ostaje “kraća” za tri zaposlenika, Stručna služba gradskog vijeća za 18 zaposlenika, a kao novina u budžetu predviđena su dodatna tri zaposlenika “interne revizije” koji će koštati dodatnih 50.000 maraka. Služba za privredu i finansije povećava se za 5 zaposlenika a njihovi rashodi za dodatnih dva i po miliona, dok se Služba za ljudske resurse povećava za 10 zaposlenika i troškovi za cca 200.000 maraka.

Služba za boračko invalidsku zaštitu se povećava za sedam zaposlenika, a izdaci i ukupni rashodi smanjuju za skoro pola miliona maraka. Detalje i mogućnost povećanja broja zaposlenih a istodobno smanjenje rashoda nisam analizirao zbog velike liste tekućih transfera i mog nedostatka pažnje. Isto tako i za Službu za opću upravu koja će brojati 6 zaposlenika manje ali i manje izdatke za oko cca 200.000 maraka.

Da zaključimo... Što se tiče zaposlenika, njihov ukupan broj povećavan je za 25 u odnosu na prošlu godinu.... Prethodnu godinu gradska administracija brojala je 359 zaposlenika, a u 2017.godini planirano je 384 zaposlenika.

Nacrt Budžeta za 2017 godinu možete pogledati ovdje.



PS. U najkraćem, Nacrtom Budžeta Grada Zenica muzej u Sarajevu neće dobiti "svojih" 50.000 maraka! Transfer ustanovama od kulture od općeg značaja i interesa za BiH ove godine neće biti uplaćen, Dakle, ukoliko se usvoji, "kultura i opći značaj interesa za BiH" neće dobiti ništa. Romi neće dobiti ništa. Preduzeća poput Vodovoda i Grijanja dobit će dva miliona maraka, a administracija Grada na plaće i naknade će potošiti nevjerovatnih 9 miliona, a za materijal i druge usluge 10 miliona. Posrat ćemo se i na komunalije potrošit 4 i po miliona, a deponovanje otpada koštat će nas još jedan milion...

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...