subota, 25. veljače 2017.

Samo jedan član komisije je vijećnik Gradskog vijeća

Nedavno sam pisao na temu nagrada i listi nagrađenih u zadnje dvije decenije.

Između ostalih, na listi se nalazi i preduzeće u stečaju, centrala stranke odgovorna za taj stečaj, gradonačelnici koji su sami sebi dodjeljjivali nagradu, propale i zadužene firme, prezaduženi privrednici i nekorisni političari. Podsjećam, prvi načelnik koji sam sebi daje nagradu Zenice Besim Spahić, koji to čini 1998.godine, a nakon njega, devet godina poslije to isto radi i rahmetli Husejin Smajlović. 

Na adresu bloga 32 vijećnik stigao je osvrt našeg sugrađana koji tvrdi da u komisiji za dodjelu ovog najvećeg priznanja grada sjedi samo jedan član vijeća Grada Zenica.

Piše: Goran Jerkić

Zenica kao grad ima tri nagrade koje se dodjeljuju svake godine. Jedna a to je Grb grada Zenice dodjeljuje se svake tri godine i to je ono što je najvažnije priznanje ovog grada zaslužnim gradjanima. U dokumentima koji se bave nagradom grada što je jako važno rečeno tj. Napisano je da je postupak izbora javan. (Član 16.) 








Do sadašnja praksa koja je duga gotovo 25 godina ovih priznanja je bila da se nikada nije objavio spisak onih koji nisu ispunili uslove da dobiju nagradu i da im se da obrazloženje šta je to nedostajalo da bi to dobili. Obzirom da je rad komisije javan ne vidim zašto ne objaviti ko nije dobio nagradu.

U prilog ove tvrdnje ima nekoliko razloga. Jedan od njih je uopštenost i neprincipijelnost u dosadašnjoj dodjeli priznanja da ih dobiju zaslužni gradjani.




Kada se ovako postave uslovi za dodijelu priznanja grada priznaćete da svako od nas je makar jednom u životu ispunio uslove da dobije jednu od ovih nagrada.

Drugi razlog za nepovjerenje za objektivnom dodjelom priznanja grada jesu sami članovi komisije. Medju njima nema niti jedna osoba koja je dobila neko od ovih priznanja u narednom periodu i kao takva da brani dignitet nagrada od drugih pritisika kojih će biti sasvim sigurno.


Članovi ovogodišnje komisije su:




Možda bi trebalo spomenuti činjenicu da je ta komisija formirana na osnovu rezultata na izborima pa tako i činjenica da je u komisiji četri člana najveće stranke u vijeću, dvije pripadaju opozicionoj bosnjačkoj stranci dva mjesta su dodijeljena A SDA i po jedno Snazi Centra, SDP-u i Demokratskoj fronti.

Ima još jedna sitnica. Samo jedan član komisije je vijećnik Gradskog vijeća u Zenici.

Zašto skepticizam prema ovoj instituticiji i ovoj nagradi. Zato što je degradacija ove nagrade i ovog grada dešavala se u prethodnom periodu, za očekivati je da i ove godine će biti ista stvar. Oni koji realno zaslužuju neće dobiti nagradu jer ne pripadaju onom političkom krugu koji odlučuje o nagradi.

Zato pogledajte dobitnike ove nagrade od rata na ovamo.

Kompletan spisak možete pogledati ovdje.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...