petak, 3. veljače 2017.

Osam vijećnika je to zatražilo u ime nas, u ime građana Zenice koji su u dilemi

Nakon usvajanja Odluke o komunalnim taksama na sjednici Gradskog vijeća Grada Zenice u javnosti je nastala prava euforija, ali i zbrka oko toga da li su postupili ispravno ili je pak u pitanju još jedna “politička odluka”. Od samog usvajanja mišljenja sam da je Odluka neustavna, jer je kao kriterij uzeta vrsta djelatnosti, odnosno kladionicama je nametnuta komunalna taksa od 50.000 KM po uplatnom mjestu, mnogo više od ostalih djelatnosti, što nije u skladu s Ustavom FBiH, a što je Ustavni sud FBiH već potvrđivao u ranijim presudama.

Međutim, ko danas gleda šta je ustavno, a šta ne!? Ustavno ili neustavno, građanima je nebitno ako se radi o novčanoj dobiti i obećanjima da će ta dobit ići u njihovu korist. Ako to radi Dodik, neustavno je, a ako to rade “naši” vjećnici u Zenici, u redu je. “Naši” imaju pravo kršiti Ustav i imaju pravo donositi neustavne odluke. U pitanju je hrpa love. Kladioničari imaju novac i treba im ga uzeti. Ionako su kladionice pošast ovoga društva i treba ih pozatvarati, između ostalog, kažu... Dobro, samo nije mi jasno, ako ih pozatvaramo kako ćemo doći do novca za komunalne takse??? Kako ćemo naplatiti 50.000 KM po uplatnom mjestu?

OK. Mrzite kladionice i kladioničare? Jednostavno je, nemojte iću u njih, to je pošast, grijeh...

Svi bi para na "guzove". I oni što ih posjećuju i ovi što bi da ih “rebnu” s komunalnom taksom. Zamislite da jedan te isti vlasnik ima deset uplatnih mjesta... Deset uplatnih mjesta za koje mora izdvojiti po 50.000 KM. Čuj pola miliona godišnje da ti neko da 'nako. To 'nako je na guzove, a ovdje to zovu "komunalnom taksom". Odluka je donesena za privatne kladionice ali ne i za državne telekom i kablovske operatere i druge privredne subjekte koji također imaju love. Da li je ustavna i zakonita jedna takva odluka ili ne??? Osam vijećnika je to zatražilo u ime nas, u ime građana Zenice koji su u dilemi.

Dragi Zeničani, posjetitelji fcb.stranice 32 vijećnik i ostali, ne trudite se previše da dokažete kako je nešto ustavno i zakonito samo zbog tog što osam vijećnika traži da to sud utvrdi. Dakle, ne traži niko ni od vas ni od mene da to dokazujemo. Zar nam nije svima u interesu da oni čiji je to posao procjene, tj. da “dokažu” ustavnost te odluke ?!

Javno sam dao podršku vijećnicima Snage Centra i ASDA u njihovim odvojenim zahtjevima za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Odluke o izmjenama i dopunama odluke o komunalnim taksama Grada Zenice, pred Ustavnim sudom Federacije Bosne i Hercegovine. "Bolje spriječiti nego liječiti". Eventualanim dobijanjem naknadnih tužbi za pretrpljenu eventualnu štetu kladioničari bi mogli dovesti Grad u finansijski kolaps.

Nakon ove moje podrške putem društvene mreže fejsbuk, na mene je krenuo sveopšti “napad” u dokazivanju da griješim. Pljuštale su “osude”, ali i pitanja na koja nisam uspio odgovoriti. Jedno od njih je pitanje fcb.prijateljice s ciljem podrške...

Jednostavno pitanje: Zar nije svima u interesu da se procijeni ustavnost odluke o kladionicama, a najviše gradonačelniku i njegovim pristalicama? Ako se ispostavi da je bio u pravu i da je sve regularno, pobijedio je šah matom vijećnike koji traže preispitivanje ustavnosti. Imaće dokaz da su digli prašinu bez potrebe i priliku da im to nabijaju na nos cijeli mandat. Ako iko treba navijati da se to što prije ispita onda su to vijećnici koji su glasali za oporezivanje i gradonačelnik.

Zar nije svima u interesu? Slutite nešto ili ne vjerujete u nepristrasnost Ustavnog suda?


1 komentar:

  1. A evo citam ovaj clanak, mnoge presude Usravnog suda, a ovdje pise da niti jedna opcina jos dinara nije uplatila na racun kladionica...niti jedan vijecnik i nacelnik nije podnio ostavku radi ovoga...
    http://www.faktor.ba/vijest/kladionice-mogu-dobiti-presudu-ali-ne-i-novac-od-opcina-u-fbih-230287

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...