ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

Zeničani neće imati kvalitetno gradsko grijanje prije 2019.god. a možda ni poslije

Zenica je možda jedan i jedini grad u svijetu koji ima dva preduzeća za distribuciju i prodaju toplotne energije, a Zeničani se već godinama smrzavaju u jeku najžešćih zima. U mjesecu januaru ove godine, na temperaturama daleko ispod nule ostali su bez grijanja bezbroj puta i pored ta dva preduzeća. Naime, radi se o preduzećima “Grijanje” i “KTG”. Prvo je 100% u vlasništvu Grada a drugo 25 % .

Javno preduzeće “Grijanje” od osnivanja (1973.god) se bavi distribucijom toplotne energije, proizvođač i isporučilac toplotne energije je bila Željezara “Zenica” Zenica, a danas ArcelorMittal Zenica. Prije početka svake sezone grijanja proizvodnja i isporuka toplotne energije kao i punjenje i nadopuna vrelovoda u toku sezone predmet je ugovaranja između Javnog preduzeća “Grijanje” d.o.o. Zenica i proizvođača i isporučioca toplotne energije. Kakav je ugovorni odnos u slučaju kvarova kotlova između proizvođača i isporučioca nije mi poznato, ugovori između “Grijanja” i građana su isti a dani u kojima Zeničani zebu budu naknadno obračunati ili im se grijanje produži u vremenskom periodu kada im i nije potrebno. U maju...

Ugovori između Javnog preduzeća “Grijanje” i građana napravljeni su ponaosaob a cijena zavisi od toga da li im (samo) cijevi prolaze kroz njihov stan ili pak (ne)griju. Naime, ukoliko bi se građani Zenice nezadovoljni njihovim uslugama isključili sa gradske mreže grijanja,cijevi u njihovom stanu služile bi "Grijanju" za transport pare drugim stanarima, a “Grijanje” bi istim naplatili "uslugu" koju im građani čine u iznosu od 10% od ukupne cijene grijanja. Kupac u ovom slučaju, bez ovog dodatnog paušala ne može raskinuti ugovor i isključiti (ne)grijanje.

Dakle, građani koji su isključili grijanje moraju platiti paušal iako te cijevi koje prolaze kroz njihov stan, ne griju. Ukidanje tog paušala obećao je novoizabrani gradonačelnik Fuad Kasumović i može se komotno reći da je to jedno od obećanja na osnovu kojeg je predizbornoj kampanji dobio povjerenje birača. Šta poslije izbora kaže gradonačelnik možete pogledati u priloženom videu koji je objavljen anonimno na popularnom youtube canalu ali u ovom članku se nećemo baviti s njim.



Podsjećanja radi, odnosno za one manje upućene reći ću da sam prije tri godine pisao jedan satirični tekst na temu grijanje koji izgleda kao da je pisan juče.

U njemu, između ostalog stoji: “Sezona grijanja tek što je počela, a u naselju Crkvice radijatori hladni, u drugim dijelovima grada situacija ista ili slična. Možda neki kvar na “vrelovodu” a možda je u toku saniranje kvara na kotlu koji se nalazi u pogonu Energetike, kompanije Arcelor Mittal Zenica. Uglavnom, od sezone do sezone, na društvenim mrežama, godinama isto pitanje: Je l’ nema grijanja u čitavom gradu ili samo u nekim dijelovima?

Koliko će u toku ove sezone biti popravaka “pokvarenog kotla”, i do kada će grijanje biti otežano u gradu Zenici znaju samo vidovite Džemile il’ babe Vangle. No, obećanja za novo gradsko daljinsko grijanje ne manjka. Prijedloga i rješenja za problem grijanja u Zenici bilo je, iznošena su na Općinskom vijeću Zenica, ali ocijenjena su kao neprihvatljiva. Kao grom iz vedra neba najavljeno je trajno rješenje grijanja grada Zenica, projekt vrijedan skoro pola milijarde maraka i jedan od najvažnijih energetskih projekata u ovom dijelu Evrope.

U tu svrhu početkom juna 2009. godine osnovana je i nova firma, društvo za proizvodnju, trgovinu, usluge i zastupanje “KTG ZENICA”. Zajedničko preduzeće, u kome Opština Zenica ima 25 posto, a KTG AG iz Lugana u Švajcarskoj, preostalih 75 posto vlasništva. Međutim, od novca za izgradnju kombinovane toplane i elektrane poznatije pod imenom KTG nema ništa kao ni od investitora. Švicarci, Nijemci, Kazahstanci, Kinezi, svi oni, samo dođu, slikaju se i odu. Kako ta firma posluje i čime se bavi sve ove godine, također, znaju samo vidovite Džemile il’ babe Vangle. Uglavnom, pet godina poslije, ništa novo, izuzev satiričnih tekstova poput ovog o gatarama”.

Premijer Federacije BiH, Fadil Novalić je PROTIV termoelektrane “KTG”, a JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo je trebala da obavi pregovore sa KTG Zenica d.o.o. u cilju iznalažanje obostrano prihvatljivih elemenata Ugovora o zajedničkom ulaganju, što se još uvijek nije dogodilo i navedeni projektni ugovor je jedina karika koja nedostaje da bi se počela gradanja Termoelektrane na gas. Po svoj prilici i dosadašnjim informacijama JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo je cijelo vrijeme preferirala izgradnju vrelovoda iz termoelektrane “Kakanj”, a dosadašnji gradonačelnik, rahmetli Husejin Smajlović termoelektranu na gas. Niko od njih nije “popuštao” tako da nismo dobili ni jednu...

Danas, osam godina poslije stanje je isto ili čak i gore. Nakon još jedne tematske sjednice ponovo imamo obećanja od strane gradske vlasti. Ovaj put se nude tri rješenja: ponovo termoelektrana na plin KTG, zatim kupovina novih kotlova u kooperaciji s Mittalom i dovođenje tople vode iz termoelektrane “Kakanj”. Gradskim vijećnicima će “stručnjaci” ponuditi rješenja na nekim od narednih sjednica, a ukoliko bi se desilo da se i usvoji bilo koje , njihova realizacije nije moguća prije 2019.godine. Ako bi se kojim slučajem desilo da Gradsko vijeće Zenice odluči ZA “KTG” a premijer Federacije i dalje bude PROTIV, Zeničani bi ostali uskraćeni za grijanje i moglo bi se desiti da ga ne bude ni 2019.godine.

U međuvremenu, preduzeće KTG Zenica će i dalje “funkcionisati” kao preduzeće za distribuciju i prodaju električne i toplotne energije kojih nema. Ko svo vrijeme plaća to preduzeće koje ne prodaje i ne vrši nikakvu distrubuciju niko i ne pita.

Ukoliko ne želimo da budemo taoci političkih igara, vlade Federacije, Mittala i ostalih spletki jedino moguće i prihvatljivo rješenje je vrelovod Kakanj- Zenica, a za njegovu izgradnju s obzirom da smo ga propustili graditi tokom izvođenja radova na koridoru 5c je potrebno najmanje dvije godine.



2 komentara:

  1. Za četvrtak,23. februara,zakazana je 4. sjednica Gradskog vijeća Zenica na kojoj je između ostalog planiran i izvještaj Stručnog tima o ocjeni mogućih rješenja za snabdijevanje toplinskom energijom Grada Zenica.

    Kod nas u Zenici, svakim izborom novog gradonačelnika dobijemo i “Novu termoelektranu”. Prošli gradonačelnik nam je kroz svoja tri mandata prezentirao “svoju” KTG termolektranu, a ovaj novi izlazi sa “svojom” stručnom komisijom pred Gradsko vijeće gdje će prezentirati izgradnju “svoje” Nove Termoelektrane–Toplane na tehnološke plinove i zemni plin, koja bi funkcionirala kao JV kompanija, na bazi odnosa u vlasništvu:
    - AMZ......................................................................................... 50%
    - Proizvođač i isporučilac opreme za Novu Toplanu..................30%
    - Grad Zenica............................................................................. 20% a koja je ocjenjena kao jedino prihvatljivo rješenje u ovim uslovima...
    Ono što je meni zapelo za oko u ocjeni Stručne komisije je to što bi “Proizvođač termoenergetske opreme” pored prodaje opreme i inženjering poslova na izgradnji i puštanju u rad iste, dobio i učešće u podjeli dobiti. Nisam znao, odnosno prvi put čujem da prizvođači neke opreme postaju i učesnici u podjeli dobiti i pitam se da li bi vi kao vlasnik motorne pristali da dijelite dobit sa tim proizvođačom motorne pile i opreme za istu (svjećice, karburator, mač, lanac) Vi je kupili, vi je koristite za sječu šume i na svakih deset metara drva morate dati tri metra proizvođaču?

    Podsjećam: prije nekoliko godina vijećnici SDP-a su nakon date podrške za KTG kazali “jebi ga, zajebali smo se”. Ko će od vijećnika, odnosno iz koje stranke će nakon davanja podrške “novom prijedlogu” reći da se zajebao vrijeme će pokazati. U svakom slučaju, naredna sezona 2017/2018 će biti bez grijanja, odnosno kao i sa dosadašnjim prekidima u isporuci energije.
    Šta će biti sa dosadašnjim JP “Grijanje” nije navedeno u ocjeni stručne komisije.

    OdgovoriIzbriši
  2. Ja uopšte nemam cjevi u stanu /takvo je tehnološko rješenje /a opet mi i nakon isključenja uredno dolazi račun za paušal

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...