srijeda, 25. siječnja 2017.

Dok si zdrav dobro je, kad se razboliš niko više ne pita za tebe

U selu Orahovica, 30 km udaljenom od Zenice, u kući koja se nalazi na klizištu, kojoj su zidovi već popucali, a zbog uzbrdice ni hitna pomoć ne može prići živi teško stradali rudar Spahić Latif sa suprugom i troje djece.

Prije par mjeseci stradao je u jami “Raspotočje” kojom prilikom mu je na tri ili četiri mjesta pukla karlica....

Od pritiska vagona mu je pukao i mokraćni mjehur, a kako kaže njegova supruga, on je sada čovjek koji ništa više ne može sam. Svako dvadeset dana ga moraju voditi u bolnicu u Zenici da mu mijenjaju kateter, a ljekar je rekao da će njegov oporavak trajati minimalno dvije godine.

“On je trebao svakako u penziju, ali nije mu uvezan staž pa nije mogao otići. Porodicu nakon nesreće još uvijek niko nije pozvao iz tog rudnika da pitaju za njega kako je, treba li nam nešto, isto kao da ne postojimo", kaže Habiba za Source.ba.

Prema informacijama koje posjedujem sindikat rudnika jame “Raspotočje” ne mari za ovog radnika, a kada bi ga kojim slučajem posjetili njihova pomoć iznosi 50 maraka. Kažu mi, vjerovali ili ne, da bi u slučaju smrti njegova porodica dobila samo mizernih 100 maraka.

I tako, pored Zakona o radu, sindikata, sindikalnih predstavnika i radnih kolega Latif je doživio da spas pronalazi u emisiji “Ispuni mi želju”. Humanitarna emisija televizije Hayat, namjenjena specifičnim slučajevima u teškoj materijalnoj situaciji kojih je iz dana u dan sve više. Ned’o Bog nikom...

Pretpostavljam da je Latif bio i učesnik odbrambenog rata 1992-1995. Demobilisani borac koji se nije “borio” za ovakvu državu, za neuvezan staž, 50 maraka u zraku i toliku nebrigu za nastradalim komoratom koji je svoj radni vijek proveo “pod zemljom”.... Iz jednog uređenog sistema u kojem je imao obezbjeđenu liječničku brigu i materijalnu pomoć, ne svojom krivicom upao je u sistem u kojem su “ponosni na domovinu” oni koji su ga srušili , a srušili su ga da bi njima bilo dobro preko leđa “sitne buranije”.

Ne znam šta Vi mislite, ali sam dobro čuo kako prestolonaslednik države u kojoj su ovakvi slučajevi svakodnevnica kaže “da me nema trebalo bi me izmislit”. Da ga nema trebalo bi ga izmislit da nam “sitna buranija” živi od milostinje i humanitarnih emisija, poput “Ispuni mi želju”.

Dok si zrdav, tapšu te po ramenu, obećavaju bolje sutra, traže glasove, podmeću , prijete nekim novim ratom i “uzimaju” na svakom koraku, a kad se razboliš ko te jebe. To je država na koju su ponosni rijetki i probrani, a osobe poput Latifa Spahića i “buranije” poput njega neka se snalaze kako znaju i umiju. 


Obzirom da porodicu nakon nesreće još uvijek niko nije pozvao iz tog rudnika u kojem je stradao da pitaju za njega kako je, 32 vijećnik “selami” sindikalce i poručuje: Sramite se gospodo!


Dobra vijest je da je porodici Spahić ispred fejsbuk grupe "Humanitarna grupa "MALI LJUDI" organizovan i obezbjeđen smještaj u Zenici na par mjeseci, invalidska kolica i nešto lijekova...

Za dodatne info možete pitati Habibu Spahić, suprugu Latifa Spahića pozivom na broj 060/32 57 497.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...