nedjelja, 18. prosinca 2016.

Umjesto SDA i Bakira Izetbegovića odgovaram SDP-u na njihovih pet postavljenih pitanja

Nisam političar, nisam član SDA stranke i ne obožavam Bakira Izetbegovića, isto kao što nisam ni član SDP-a niti nešto posebno obožavam NIkšića, ali bih ispred Izetbegovića mogao odgovoriti na svih pet pitanja koja su objavili u svom javnom saopštenju.

Naime, u prvom pitanju SDP nabija na nos mehanizam koordinacije kojim je država BiH svedena na nivo konfederacije tri naroda i navodno niti jedna odluka vezana za put BiH ka EU neće moći biti donijeta bez saglasnosti entiteta, deset kantona i Distrikta Brčko, jer su se tako dogovorili Dodik i Izetbegović, a što SDP BiH nikada nije htio prihvatiti, jer je neustavno i suprotno interesima države BiH.

  • Odgovor je: Zato što ne vidim drukčiji model funkcionisanja ove države, izuzev ako SDP ne misli da može većinski bošnjački narod donositi odluke samostalno, ili pak preglasavajući druga dva naroda. Očito nisu izvukli nikakvu pouku iz slučaja “Komšić”. Zašto bi bila jedna eventulano jedinstvena odluka, koja bi bila potvrđena od strane entiteta, deset kantona i Distrikta Brčko, a koja se tiče puta ka EU suprotno interesima države BiH? 

Drugo njihovo pitanje glasi: Zašto je SDA za potpredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH zajedno sa HDZ izabrala Dragu Puzigaću iz SNSD-a, odbijajući podržati izbor Slaviše Šućura, zlatnog ljiljana Armije Republike BiH, i zašto su ključni dio parlamentarne većine u FBiH poslanici stranke ratnog zločinca Fikreta Abdića?

* SDA je za potpredsjednika Doma naroda Parlamenta FBiH zajedno sa HDZ izabrala Dragu Puzigaću zato što ima obavezu da sarađuje sa HDZ-om jer je u pitanju entitet, Federacija dva konstitutivna naroda.

* Na pitanje zašto su ključni dio parlamentarne većine u FBiH poslanici stranke ratnog zločinca Fikreta Abdića suvišno je davati bilo kakav komentar. Obzirom da mi SDP nije svako, odgovorit ću: zato što ih je narod na poslednjim izborima izabrao i time dao legitimitet. Šta je SDA trebala učiniti? Oduzeti legitimitet tim poslanicima, ili pokrenuti oružani sukob a nekoga iz Krajine optužiti za pokušaj odcjepljenja?

Treće njihovo pitanje glasi: Neka SDA gubitak načelničke pozicije u Srebrenici ne fakturiše SDP-u, jer dok je SDP vodio vlast zajednički kandidat probosanskih stranaka je pobjedio na izborima. Vrijeme je da Izetbegović i SDA odgovore zašto podršku izboru Ćamila Durakovića nisu dale zvanične institucije, poput Vlade FBiH bez čije podrške su ovi izbori izgubljeni?

· Vi se pravite da ne znate da su tamošnji izbori “zamjenjeni” za Sarajevsku Općinu Centar. "Općina centar je važnija od desetak nekih drugih općina".
Vi se izgleda kao i Stranka demokratske akcije sjetite Srebreničana samo kad to vama odgovara? Zar nije dosta da se na račun Srebrenice i srebreničkih žrtava održavate na vlasti kao i SDA, a da zauzvrat ništa učinili niste da bošnjačkim povratnicima bude bolje u tom gradu? Ni SDP, ni SDA. Nadam se da ste pogledali dokumentarni film o pokradenih pola milijarde novčane pomoći tom gradu od kojeh je 15 miliona dokazano i umjesto da pišete Izetbegoviću pametnije bi vam bilo da pišete novom predsjedniku suda ili tužilaštvu da na osnovu prikupljenog marterijala krenu sa hapšenjima i procesuiranjima odgovornih za toliko pokradenih novaca.

Četvrto vaše pitanje glasi: Zašto je SDA prepustila HDZ-u sve pozicije u javnim preduzećima južno od Ivan Sedla, poput Aluminija i EPHZHB, u kojima su, dok je odlučivao SDP, postojale multietničke uprave i nadzorni odbori i zašto svaki zakon koji izlazi iz Vlade FBiH i Vijeća ministara BiH sadrži tzv. trećeentitetsku klauzulu? Jel se na taj način gradi jedinstvena BiH po mjeri SDA?

· Mislim da na četvrto pitanje znate odgovor ali ga niko od vas ne smije izgovoriti javno. Ni vi, ni vaša SDA s kojom se dopisujete umjesto da te stvari raspravljate u parlamentu. Odgovor je zato što ste vi zajedno sa SDA dozvolili da se južno od Ivan Sedla zove po skraćenom “EPHZHB”, koje ne možete izgovoriti ili napisati. Dakle, legalizovali ste to pod navodnicima “HZHB” Hrvatska zajednica Herceg Bosna. Ono vam stoji u hrvatskim šumama, hrvatskim poštama, hrvatskim vodama i tako dalje, i tako dalje.

Na peto pitanje suvišno je odgovarati. Znate kao i ja da se penzije neće povećavati. Naprotiv, smanjivat će se po dogovoru sa MMF-om pod izgovorom ušteda. Štedjet ćete na penzijama, a istovremeno ćete sebi povećavati plate.Što se tiče gradnje autoputa i njegovog početka, obavještavam vas da se autoput gradi i da sam svjedok da se gradi jer sam zaposlen na izgradnji autoputa. Pojačan intezitet izgradnje možete očekivat dok prikupite one jebene akcize s kojima ćete sitnu buraniju sjebat po ko zna koji put.

I ne prdite više s ovakvim javnim saopštenjima i pitanjima na koja i ptice na grani znaju odgovor nego se uhvatite posla i zaradite i pokazite da ne trošite uzalud novac poreskih obveznika. Ili napravite jedinstvenu ljevicu po uzoru na zemlje u svijetu ili pobacajte svoje članske karte jer do sad ni čim niste pokazali da ste bolji od ovih koje kritikujete. Gdje vam je program "pravda radnicima sada"? Šta ste učinili za radnike "Krivaje" iz Zavidovića? Šta ste učinili za radnike "Komrada" iz Zenice? Izdali ste i prodali i jedne i druge, isto kao i sve ostale radnike širom Federacije BiH. Znate li koliko je neuvezanog staža u preduzećima na području Federacije? Poznajete li krivce? Jeste li ikada pokrenuli krivičnu prijavu protiv direktora i nadzornih odbora za koje ste imali saznanja da krše zakon? Niste?! Uradite nešto konkretno, ostavite se pisanja javnih saopštenja i pitanja za SDA i Bakira Izetbegovića.



1 komentar:

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...