Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


srijeda, 21. prosinca 2016.

Tvrdi da Zeničani pretjeruju sa aerozagađenjem, a da su ekološki aktivisti kvazistručnjaci?!

Povećanje koncentracije zagađujućih materija u zraku ovih zadnjih nekoliko dana ljudima sa slabijim zdravstvenim stanjem pravi ozbiljne probleme. Sinoć sam bio svjedok tome iako sam, šućur Allahu, poprilično dobrog zdravlja. Baš je štipalo za pluća. ..
Jedna od zdravstvenih preporuka za stanovništvo glasi: “ Svesti na minimum kretanje i boravak u gradskoj zoni, posebno u jutarnjim i večernjim satima kada je koncentracija zagađujućih materija u zraku najveća”. Ne znam mnogo o štetnosti zagađenog zraka po ljudski organizam i ovaj put neću iznositi svoj sud o tome. Mišljenja sam da preventivnim djelovanjem u granicama svojih mogućnosti pojedinac može doprinijeti u razvoju građanske svijesti ali isto tako i da svojim ponašanjem i aktivnostima može doprinijeti i dodatnom zagađenju zraka. Zavisi na šta vas“loži”, odnosno da li neko od građana Zenice za zagrijavanje prostora koristi ćumur ili neko drugo sredstvo za loženje.

Koliko je Zenica bila zagađena prije minulog rata, a koliko poslije? Mišljenja su podjeljena. Zavisi od više faktora. Između ostalih: poznajete li kakvo je bilo zagađenje tada, a kakvo danas, da li ste u dijaspori ili ne, zaposleni ili ne, od mjesta zaposlenja (gradska administracija ili realni sektor) i imate li nekog od bližnjih u najvećem zagađivaču ili ne. Prenijet ću vam jednu zanimljivu diskusiju o kojoj je pisao jedan sarajevski portal u kojoj je iznesena tvrdnja da se pretjeruje sa aerozagađenjem, a u kojoj nisam htio učestvovati.

Naime, naš sugrađanin Mirsad Đulbić tvrdi da su ekološki aktivisti “kvazistručnjaci” i da o aerozagađenju zna mnogo više od njih. Nakon što je na društvenoj mreži poznata bloggerka Hana Kazazović napisala “Uvijek se ovako ujutro, nakon što pozatvaram prozore, zapitam jesam li kuću izračila ili ozračila”, uslijedio je komentar g. Đulbića.

Samo ti otvori prozor izjutra, napuni stan svježim zrakom i zaboravi na kukuimačenja oko prljavog zraka. Znam šta govorim. Ovo je sada super, šta smo imali do 1990. godine. Mislim, da malo bolje poznajem kvalitetu zraka tada i sada od mnogih stručnjaka, koji se time bave. Razlog je u tome, što nikada ni jedan od njih nije mogao znati, ono šta smo mi u sektoru razvoja energetike željezare znali.

Nemaju pojma, da je nekad u zraku Zenice bilo i nervnih bojnih otrova.Uživaj u životu. Ja znam jako mnogo ljudi, koji sui radili na izuzetno opasnim radnim mjestima, čak bez lične zaštite, pa doživjeli duboku starost, a također znam mnogo pušača, koji su živjeli i radili izvan tih zona, pa je malo ko od njih doživjeo duboku starost.

Na kraju, ti si mlada, pa se ne sjećaš, da je bio običaj, posteljinu iznijeti izjutra vani, a u stanovima na prozore. UV zrake ubijaju mnoge nametnike, koji žive naporedo s nama u našim posteljama.

Sada propagiraju usisivače, koji usisavaju te hajvančiće, a ti usisivači emituju u zrak stana vrlo sitnu prašinu ugljenih četkica rotora el. motora. Ugljenik kada uđe u pluća, ostaje do smrti, jal do jačeg kašlja, kada se jedan dio iskašlje.

ZAKLJUČAK: Ne slušaj kvazistručnjake zaštite zraka, zrači prostorije, zrači posteljinu, naročito pokrivač. Živi svoj život.1 komentar:

  1. Muhamede, nemoj se zezati sa mnom i moje komntare izrugivati.
    Razmisli, hoćeš li svađu ili nećeš? Je li normalno da moje misli izvrgavaš podsmijehu?
    Imaš li ti svojih misli ili misli od tzv. ekologfa, koji sve zanju, a ne vladaju osnovnim podacima, samo pričaju priče.
    Dakle, ako smatraš, da sam u pravu, lijepo obriši, a izvinjavati se sad zasad ne trebaš - računati ću kao nesmotrenost.

    OdgovoriIzbriši

Popularni postovi