subota, 3. prosinca 2016.

Džabne kafe i tridesetak ugovora o radu za bolju budućnost

Mislio sam napisati otvoreno pismo Sanji Renić, predsjedavajućoj Gradskog vijeća Zenica ali neću. Ne želim se isticati i zato ću napisati jedan kratak tekst na svom blogu, koji će, vjerujem, već nekako dospjeti do nje. Tekst o džabnim kafama i tridesetak ugovora o radu za bolju budućnost… Kažem Sanji Renić, predsjedavajućoj Gradskog vijeća Zenica jer nisam k’o ovi iz SDA. Oni kad pišu da će u ponedeljak predati inicijativu za tematsku sjednicu za rješavanje statusa NK Čelik, oni preko jezika teško prevale tvoje ime. S toga, napišu samo ono “predsjedavajućoj Gradskog vijeća Zenica”. No, nebitno…

Draga Sanja, osim što uposlenici Gradske administracije u Zenici ostadoše bez džabne kafe i tridesetak ugovora o radu na određeno vrijeme, priznat ćeš da se na zeničkoj političkoj sceni ništa značajnije nije desilo. Dakle, sitna buranija u administraciji više neće piti po trinaest džabnih kafa nego samo po jednu koju sami plate, kao i zaposlenici u realnom sektoru. A uštede? Uštede će navodno preusmjeriti u zenički sport i sportske klubove. Barem tako vidim u komentarima kod raje.

Jedni očekuju da će sport i sportski klubovi u gradu progledat’ i oživit, a drugi da će novi gradonačelnik pristati na podizanje spomenika Kulinu Banu u Zenici. Impresivno, nema šta. Nakon neuspjelog prvog pokušaja prodaje imovine odmarališta Duće u Hrvatskoj i uskraćivanja izdvajanja za kulturu u Sarajevu prvi novci za oporavak sporta su na vidiku. Vjerujem da spomenik Kulinu Banu očekuju samo oni koji su materijalno obezbjeđeni i koji nemaju pametnijeg posla, a oporavak sporta od tričavih 100-tinjak hiljada maraka “vječiti optimisti”.

Rado bih prešao u ove vječite optimiste ako biste se opredjelili za smanjenje bezobrazno visokih plata Vašoj administraciji. Zašto kažem “bezobrazno visokih plata”? Zato što naš premijer Novalić tako naziva plate “najamnih” radnika u ovom feudalnom sistemu. Plate koje se kreću u prosjeku od cca 500 konvertibilnih maraka su bezobrazno visoke, a plate gradonačelnikove adminstracije nisu, iako prema nekim saznanjima prelaze 3. hiljade konvertibilnih maraka.

Obzirom na činjenicu da je vladajuća koalicija zauzela većinu mjesta u komisijama, a da su nam u svojim programima obećali bolju budućnost i prosperitet i imaju iskustva u radu istih, predlažem da na slijedećoj sjednici Gradskog vijeća tražite od svojih kolega da se izjasne da li bi u tim komisijama radili na volonterskoj osnovi, a sav novac predviđen za plaćanje ovih komisija koje se inače održavaju u toku radnog vremena preusmjerili u sport u koji se toliko zaklinju. Vjerujem da će Hamza Alić, istaknuti zenički sportista, porijeklom iz Sreberenice prvi biti ZA. Ako neko od njih slučajno nije emotivno vezan za Nogometni klub Čelik ili sport općenito, neka svoj novac pokloni na jedan zaseban račun za Narodnu kuhinju u Zenici. Ne sviđa im se ni taj prijedlog, neka kažu oni sami u šta će da ulože novac kojeg se odriču.

Što se tiče “visoko bezobraznih plata” zaposlenika u administraciji (Selvera Kelešture, Jugoslava Anđelića, Hazbe Ličine, Muhameda Husremovića, Selimovića, Semre idr.) vjerujem da ćeš se složiti sa mnom da su zaista visoke i da bi njihovim smanjenjem ušteda bila veća od ukinutih kafa. Nije bitno da li će taj prijedlog o smanjenju plaća i ukidanju paušala biti usvojen, bitno je da građani Zenice vide ko je ZA, a ko PROTIV. Ko je zaista za napredak i prosperitet ovog grada i njegovih stanovnika, a ko nam s oproštenjem “prodaje mu*a pod bubrege”. Ne tražim da ih pitaš da li ih je sramota i da li imaju obraza primati tako visoke plate za svoj (ne)rad. Nemaju oni obraza! Znam…



I na kraju, zanima me da li će gradonačelnik zasnovat’ novih tridesetak ugovora o radu na određeno vrijeme, odnosno zamijeniti tih “tuđih” 30-tak zaposlenika sa 3o-tak “svojih”. Pretpostavljam da ne znaš, ‘nako, pitam se. Ako misli primat, i ja bih mu uvalio nekog od svojih.

1 komentar:

  1. Krenulo je od sitnog a vidjet cemo gdje ce se zavrsiti, imamo 4 godine kao sto smo imali i svaki put od 95' pa do danas.

    OdgovoriIzbriši

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...