Blog je pokrenut 17 oktobra 2012.god. s ciljem da se upozori na mnoštvo nezaposlenih i onih koji žive na rubu preživljavanja. Dvije godine poslije "trideset drugi vijećnik"je dostigao veliki broj čitalaca čije tekstove nerijetko prenose i razni bh portali. Teme su proširene, a blogu su se pridružili slobodni, misleći građanski aktivisti koji će govoriti o društvenim problemima koji tište građane ovog grada, kantona i države. Autor bloga: Muhamed Pivić


utorak, 20. prosinca 2016.

Dokle će Mittal davati posao preduzećima iz okruženja, a zenička trovat’?

Sigurno se sjećate riječi pjesme Miladina Šobića koju smo svi rado slušali “Sjedim sam na trotoaru prebijenu nemam paru i čitam stare novine, čitam neke stare novine”... Tu jutarnju naviku listanja novina uz prvu kafu, dok su se u vazduhu miješali mirisi novinske hartije i kafe, kažu , zamijenilo je listanje pametnih telefona. Tako i ja jutros, doduše ne s pametnim telefonom, nego starim oronulim laptopom listam neke “stare novine” i vidim kako je jedna od prvih aktivnosti na novoj funkciji generalnog direktora preduzeća ''Arcelor Mittal'' Zenica gosp. Bijua Naira. susret sa muftijom zeničkim. Isto kao i kad je gradonačelnik Fuad Kasumović preuzeo vlast.

Ono što je dobro i pozitivno u tome je da je muftija zenički zamolio generalnog direktora Mittala da vodi brigu o uposlenim, o njihovoj zaštiti i adekvatnoj naknadi za njihov rad. To je dobro... Naš vjerski poglavar brine za cca. 2.000 uposlenih radnika, a gradonačelnik za preostale. Naime, g. Fuad Kasumović, novi gradonačelnik Zenice je prilikom preuzimanja mandata savjetovao građane Zenice da ne dižu halabuku oko zagađenja da ne bi otjerali investitore. Slažem se. Ne treba ih tjerati, neka ulažu novac. Možda će jednoga dana naša zenička omladina umjesto listanja pametnih telefona naći i svoje prvo zaposlenje kod tih “investitora”, ukoliko se ne desi da u međuvremenu odu u neke treće zemlje bježeći od neizvjesnosti za svoje zaposlenje, a onda i od zagađenja.

Dakle, imamo sve. Imamo Mittal, imamo investitore, imamo zaposlene, imamo nezaposlene, a današnja omladina nam umjesto one poznate “ Sjedim sam na trotoaru prebijenu nemam paru i čitam stare novine, čitam neke stare novine” duva nargilu i sanjari o odlasku iz grada ..... Može li nam neko od vas trojice, ili neko četvrti odgovoriti zašto? Zato što ima posla, ima investitora ili zato što su ti “investitori” iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine popunjeni, a naše zeniče firme u nedostatku posla ne primaju nove?

Možete li nam muftija zenički, gradonačelnik Zenice, direktor “Arcelor Mittala” ili neko odgovorni odgovoriti koliko je preduzeća sa sjedištem u Zenici, a koliko iz drugih krajeva Bosne i Hercegovine angažovano u Mittalu? Prema nezvaničnim informacijama Mittal zeničke firme ne angažuje, izbjegava ih. Zašto? Da li zbog toga što se Zeničani bune zbog prekomjernog aerozagađenja ili slučajno? Da li je to kazna za Zeničane? Ja ću se opet koristiti (ne)primjerenim vokabularom jer se drukčiji ne uzima za ozbiljno i prokomentarisati.... Ako nas već trujete i jebete s dozvolom dajte nam bar malo da “dahnemo”, da uzmemo zraka, da i mi Zeničani imamo bar neke koristi od tog trovanja, a ne samo preduzeća “sa strane”. Nama mažete oči sa asvaltiranjem jedne uličice u Tetovu, koju također radi “preduzeće sa strane”, a velike poslove dajete drugima. Zaposlili ste nekoliko mladića iz Tetova i Gradišća, kao najugroženijim područjima...

Šta je sa Novom Zenicom, Donjom Gračanicom, Blatušom, Centrom, Crkvicama i Radakovom? Mislite li da su ovi dijelovi manje zagađeni? Znate li da je iz jedne zgrade u Crkvicama iz 50 stanova otišlo dvadeset i sedmoro djece u svijet? Šta mislite zašto? Zato što neće da rade ili zato što nemaju gdje?

Draga, Indijska gospodo imate sreće što imamo zlatnu omladinu. Nije vam donijela na kapiju kravlju glavušu,” vašu svetinju” nabijenu na kolac. Nije i nadam se da neće. Uvrijedili bi vas time, puno...

I muftija zenički može biti sretan i zadovoljan s našom zlatnom mladeži koja duva nargilu i sanjari o odlasku iz grada. Nije im još uvijek puk’o film i ne izlaze na ulicu da traže manja izdvajanja iz Budžeta grada Zenica za vjerske zajednice a više za nezaposlene. Nije, i nadam se da neće, nazvali bi ih huliganima, a oni to nisu. Oni šute i trpe. Dokle će, ne znam, ali znam da ću biti uz njih kad to budu radili.

S poštovanjem!

Muhamed Pivić, otvoreno za blog 32.vijećnik

Nema komentara:

Objavi komentar

Popularni postovi