četvrtak, 29. prosinca 2016.

Da li su vijećnici GV Zenice svojom odlukom ostavili oko 1.200 Zeničana bez izvora primanja

Da li su vijećnici GV Zenice svojom odlukom  ostavili oko 1.200 Zeničana bez izvora primanja? Iz Premiera kažu da jesu... Ne znam zašto, ali ja im vjerujem. Da sam na njihovom mjestu, pozatvarao bih "svoje kladionice" i otišao tamo gdje je povoljnije. Politička odluka koja se u javnosti prikazuje kao komunalna taksa. Obzirom da će takse biti različite po osnovu djelatnosti  koju zenička preduzeća obavljaju možda i dobiju tužbe na Ustavnom sudu te tako ispadne da svoj eventualni gubitak namire sudskim putem, iz Budžeta. U svakom slučaju, 50.000 maraka harača za kladioničare po jednom uplatnom mjestu je ipak previše. Da li će ova odluka dovesti do zatvaranja kladionica vidjet ćemo u narednom periodu. Meni je jasno da je politička, kome nije, njegov problem. A zaposlenici i njihove porodice? Ako otpuštanja i bude, oni su u svemu ovome najmanji problem, "kolateralna šteta". 


Povodom usvajanja “Odluke o komunalnim taksama” u Zenici, oglasila se i kladionica Premier:

“Usvajanjem ove Odluke o komunalnim taksama Gradsko vijeće Grada Zenice automatski je bez posla ostavilo oko 220 radnika i bez zakupa oko 110 vlasnika prostora. Dakle, bez izvora primanja ostavili su oko 1.200 Zeničana, ako računamo da jedna porodica u prosjeku ima četiri člana. Nama pored ovakvih komunalnih taksi ne preostaje ništa drugo nego zatvoriti poslovnice u Zenici, a valjda Fuad Kasumović i gradski vijećnici koji su glasali za ovu Odluku imaju način kako zbrinuti sve ove ljude.

Ova Odluka je neustavna, jer je kao kriterij uzeta vrsta djelatnosti, odnosno kladionicama je nametnuta komunalna taksa od 50.000 KM po uplatnom mjestu, mnogo više od ostalih djelatnosti, što nije u skladu s Ustavom FBiH, a što je Ustavni sud FBiH već potvrđivao u ranijim presudama. Takva komunalna taksa je, kao što je na samoj sjednici u više navrata istaknuto, nametnuta isključivo radi želje da se iz Zenice istjeraju sve kladionice, a uopće nije bio cilj povećanje prihoda budžeta. Ovakve Odluke koje kao kriterij za visinu komunalne takse uzimaju vrstu djelatnosti, Ustavni sud FBiH je već tri puta proglasio neustavnim u Zenici, i ovu će sigurno proglasiti neustavnom i time dokazati da su Fuad Kasumović i gradski vijećnici radili protivno Ustavu FBiH, ali nažalost za sve naše radnike to će biti kasno, jer mi ćemo uskoro zatvoriti sva uplatna mjesta u Zenici”, saopštili su iz kladionice Premier.

Nema komentara:

Objavi komentar

Irfan Čengić kritikovao vrh SDP-a: Opstruisali su me i maltretirali

Irfan Čengić, aktuelni zastupnik SDP-a Bosne i Hercegovine u federalnom parlamentu koji je na ovim Općim izborima bio kandidat...